Wakmen 17.08.2004 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 ... Natomiast zakończenia dachu twierdził, żeby dać sobie spokój z kantówkami i dodatkowym opierzeniem - on ścina styronian do zera - i twierdzi że jest ok. I co o tym wszystkim sądzić ????? Lepiej i dokładniej byłoby gdyby zrobiił dodatkowe opierzenie. Trochę zawodu ale i jakość wykończenia jest dużo wyższa. Może kupić arkusze blachy ocynkowanej i poprzycinać na odpowiednie wymiary, następnie powyginać odpowiednie opierzenia. Znając życie nie każdy ma dostę do takiego sprzętu dlatego Twój majster odradza takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian_M 17.08.2004 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 Jako takie opierzenia już mam - na te kantówki daje się ponoć dodatkowe opierzenia a on chce z kantówek zupełnie zrezygnować i przykleić papę wierzchnią do opierzenia już istniejącego - Wakmen a co sądzisz o tym ogniomurze i o nachodzącej na niego papie ??? Hej Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 17.08.2004 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 ... co sądzisz o tym ogniomurze i o nachodzącej na niego papie ??? W takim przypadku papa (oczywiście termozgrzewalna) powinna zachodzić aż do części pionowej ogniomuru na zewnątrz tak aby z czasem kiedy mogą powstać niewielkie szparki spowodu mikroskurczów zacinający deszcz niepodmywał papy. Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem, ale chyba tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian_M 17.08.2004 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 W tym sęk, że jeden z ogniomurów mam niższy i wysokość styropiany plus papa przewyższa ogniomur z jego opierzeniem i fachowiec twierdzi, że na upartego można papę przykleić do poziomej części opierzenia ogniomuru. Nie wiem co o tym sądzić??? Seb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 17.08.2004 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 Nie najlepsze są zakończenia poziome papy ale mogą być. W Twoim przypadku inaczej chyba nie da się zrobić tak jak opisałeś - przykleić na murek.ale wcześniej dobrze go wyczyścić od kurzu i części ledwo się trzymających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian_M 17.08.2004 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 Przed chwilą dzwoniłem do innego "fachowca" i wynikł jeszcze jeden problem - okazało się że jeżeli rok temu zabezpieczałem dach (chociaż trochę) lepikiem na zimno (łączenia pap, opierzenia itepe) to niestety nie mogę zastosować ani zwykłago styropianu ani styropianu jednostronnie laminowanego gdyż opary wciąż "aktywnego" lepiku rozpuszczą styropian - więc musi to być styropian dwustronni9e laminowany - ot problem finansowy się zrodził ... Pozdr Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.08.2004 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 wiec nie pozostaje ci nic innego jak welna - jak sadzeU klienta docieplalismy mu dach tak:- welna minetalna gesta - kutcze nazwy nie pamietam ale droga jak cholera - 10cm w cenie 28.-mkw netto, kolkowana do stropu w ilosci 2 kolki na plyte- na to zaprawa klejowa z siatka (tak jak w dociepleniach)- papa termozgrzewalna jedna warstwa (jak nizej wsponiamy kierownik wspomnial w zupelnosci wystarczy tylko gruba musi byc - gramature dla zainetresowanych odszukac w fakturach z zeszlego roku moge) Zaprzyjazniony kierownik na Inwestycji powiedzial ze mozna by tylko na zaklad od razu termozgrzewalna do welny kleic ale przy plaskim jednak on by sie nie odwazyl - stad ta wartswa kleji i siatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michagato 31.10.2004 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2004 Mamy następującą sytuację na dachu płaskim: ============= - papa------------- - deskowanie| | | - krokwie chcemy go docieplic, ale mamy wątpliwości jakie powinny być kolejne warstwy izolacji i jak zabezpieczyć się przed ewentualnym zalaniem z góry (nieszczelność papy) - dach jest w kamienicy i różne rzeczy mogą się tam wydarzyć. Od wewnątrz planujemy płyty g-k, ocieplenie wełną mineralną ~15 cm (nie wiemy też czy to wystarczy?) . Wykonawca remontujący dach proponuje nam położenie zwykłej folii budowlanej pod deskowanie, ale zastanawiamy się czy to nie spowoduje skraplania się pary i przedostania do izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 31.10.2004 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2004 folia budowlana absolutnie sie nie nadaje, musi by to byc folia parooprzepuszczalna, tzn. ze od welny bedzie przepuszczala pare, tylko pytanie, skoro to dach plaski, to ew woda ktura przecieknie przez pape, gdzie odplynie. Mozna by bylo ocieplic ten stropodach od gory, i w tedy by byla pewnosc ze woda nie wcieknie, i nie zaleje welny. Powstanie w tedy stropodach odwrucony, (choc mozna i zrobic niedwrucony). Jak chcesz wiecej info o ocieplanie od gory, poszukaj na forum albo google pod haslami stropodach; stropodach odwrucony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 31.10.2004 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2004 Położenie zwykłej folii budowlanej to pewny grzyb na suficie po krótkim czasie. W tym wypadku należy moim zdaniem zastosować folię wysokoparoprzepuszczalną tzw membranę dachową, następnie warstwa izolacji, folia paroizolacyjna i rigips. Drugim rozwiązaniem jest pozostawienie ponad wełną pustki powietrznej min ok 5 cm, poprzez którą dach może się wentylować. niestety to drugie rozwiązanie nie sprawdzi się w przypadku nieszczelności pokrycia dachowego. Wg mnie 15 cm docieplenia to stanowczo zbyt mało, osobiście dałbym min 20 cm a nawet więcej jeżeli są takie techniczne możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel P. 01.11.2004 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2004 Nie trzeba dawać przy takim dachu folii między deskowaniem a wełną.Ja też mam u siebie płaski dach i mam zrobione tak:papa termozgrzewalnapapa podkładowapłyty OSBpustka 3-5cmwełna 18cm między krokwiamiwełna 5cm prostopadle do krokwi folia paroizolacyjnapłyty g-k na metalowym stelażuI jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 02.11.2004 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 Czy trzeba dawac folie pod pelne deskowanie na ktorym sa 2 warstwy szczelnej papy na dachu spadzistym ( nie plaskim ) ? Dawanie tam foli chyba nie ma sensu bo przeciez para i tak nie przejdzie przez pape ? Oczywiscie pod izolacja z welny ktora by stykala sie od gory z tym deskowaniem trzeba by dac folie paroizolacyjna, aby para nie wnikala w izolacje, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 02.11.2004 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 w tym wypadku, nie daje sie foli, gdyz papa jako szczelne pokrycie nie umozliwi przenikniecia wody, a tym samaym zabezpiecza welne jak folia, a tylko zostawia sie szczeline wntylacyjna pomiedzy welna a deskowaniem. Gdy jest folia oczywiscie taka szczelina tez wystepuje. W przypadku foli wysokoparoprzepuszczalnej, tylko miedzy folia a pokryciem, w przypadku foli zwyklej, niskoparoprzepuszczalnej, takze pomiedzy folia a welna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 03.11.2004 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 Ta szczelina nad izolacja musi miec wyjscie na zewnatrz, poza dach ?A co bedzie gdy pelne deskowaie ( z papa ) jest b. szczelne, gdzie wtedy "wyleci" para z nad tej izolacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro slaw 25.08.2005 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Dach płaski, dom typu kostka z lat 70-ych. Problem docieplenie dachu. Dach pokryty dwoma warstwami starej papy, a pod nią 20 cm żużlu. Chciałbym docieplić styropapą lub wełną i dwie wartwy papy termozgrzewalnej. Pod dachem są ogrzewane pomieszczenia. Czy para wodna z pomieszczeń nie będzie zalegała pod warstwą ocieplenia ? Pod stropem sa jakieś otwory wentylacyjne ale nie wiem czy biegną pod całym dachem w żużlu. Który materiał lepszy wełna czy styropian? Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 25.08.2005 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Zuzel wyrzucic. POlozyc dwie warstwy folii budowlanej coby bylo sczelnie. Polozyc dwie warstwy welny do stropow plaskich. np Dachrock lub Monrock. Na to papa najpierw podkladowa, a potem wierzchniego krycia. Jesli chcesz miec solidniej to mozesz an welne dac folie i na to wylewke i potem na nie pape. Pamietaj tylko, ze jak bys nie robil to welna musi miec kominki wentylacyjne przez pape i przez wylewke. PozdrawiamJankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 25.08.2005 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Witam, W lipcowym albo sierpniowym Muratorze były opisane sposoby ocieplania takich dachów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 25.08.2005 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Tutaj powinieneś znaleźć co nieco ,które może naświetlić sprawę http://www.icopal.pl/dachyplaskie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafada 20.11.2006 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Mam zamiar ocieplić wełną mineralną dach nad łazienką. Dach składa się z krokwi, deskowania, papy, onduliny. w jaki sposób wykonac ocieplenie, jakie kolejne warstwy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaww13 30.06.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Jestem właścicielem połowy parterowego bliźniaka z dachem krytym papą. Dach przemarza, a ostatnio cieknie. Muszę podjąć decyzję o sposobie naprawy. Konstrukcja budynku jest wykonana z pustaka żużlobetonowego. Na razie wykluczam wykonanie innego dachu. Czy jest jakiś sposób wymiany pokrycia i ocieplenia? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts