Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja starego wiejskiego domu

Jędruś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 884
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pogody lepszej mi trzeba... Jak nie przestanie pluszczyć, to nie zrobię dachu. Ocieplanie odkładam na wiosnę, bo kładzenie wełny w takiej wilgoci i ciągłym deszczu, to nie jest najlepszy pomysł. Wytyczne od konserwatora są. Elektryka zdjęta z budynku... Tylko ten deszcz.... :evil:

No my byśmy się też musieli zabrać. Czas leci...

Pozwolenia swoją drogą, ale dłubać możemy drobiazgi..... No i trawę skosić trzebaby było..... I siano/słomę ze stodoły spalić/zutylizować jakoś... Musimy sie tego pozbyć, ale nie mamy pomysłu :/

Zróbcie kompost. Nie najlepszy, ale zawsze.

Zrób stóg posypując kompostinem. Ładne to nie będzie, ale coś za coś. Mam podobnie. :D

Tomku - czy kompostin przyspiesza kompostowanie?

olorobal - zupełnie poważnie - puść wici w okolicy że masz siano i oddasz - sa tacy (ze zwierzmi) którzy bardzo chętnie wezmą, nawet sami wozem z koniem przyjadą i będa wdzięczni! Możesz zostawić info w sklepie albo u sołtysa (jesli jest takowy), albo po prostu powiedzieć sąsiadom.

Miałem na górze obory parę wozów starego siana. Gospodarz od którego kupowałem powiedział, że to zbyt stare by karmić nim zwierzęta. Zwaliłem z góry, usypałem duży stóg i posypałem bakteriami do szamba :oops: Nic innego nie miałem. Stóg prawie zniknął. Teraz mam z własnego koszenia podobny. :D

Najgorsze, że to jest siano ze słomą i masą ziemi, piachu, kurzu i innych zanieczyszczeń. Do jedzenia dla zwierząt mur beton się nie nadaje, a jako ściółka do obory nie wiem.... Trzebaby dobrze popytać, bo to nawet wieś nie jest tylko obrzeża miasta. Ale kilku mieszkańców ma tam jakieś zwierzęta (sąsiad naprzeciw nas ma kury, gęsi, indyki :) ).... Trzebaby tam pojechać i popytać....

W razie czego tym kompostinem podziałam...

Qrcze musiałabym tam jeszcze pomierzyć poddasze i piwnicę, bo rozrysowaliśmy tylko parter :/ Czasu mało, a prąd jeszcze nie podłączony i widać cokolwiek tylko za dnia. A do tego nasza mała o 19.00 kapiel i spanie, więc szybko muszę być w domu.... Ciężko mi to wszystko zorganizować jeszcze....

a czy taki kompost do czegoś się nadaje w sensie żeby zrobić dół w ziemi i tam zsypywać te wszystkie siana i inne takie jakieś spadłe jabłka i w ogóle i co potem? to sobie tak gnije i wsiąka w ziemię? czy wykorzystywać np. do podlewania czegoś?

i czy to potem ewentualnie można zasypać i się przestać przejmować ? :)

Kilka lat temu zrobiłem sobie mikroogródek. Ponieważ mam bardzo ekspansywne i wyjątkowe chwasty wykopałem dołek na jakieś pół metragłęboki, wyłożyłem go grubą folią i napełniłem kompostem + niewielka ilość ziemi. Posiałem kabaczki. Według informacji na opakowaniu miały być małe, do 20 cm długości, ale bardzo smaczne. Porosły mutanty po 4,5 kg, długie na pół metra. Były jednak smaczne.

Właśnie sie okazało, ze nasza słoma w stodole ma z 30 lat 8)

To już jest wpisana do rejestru zabytków. :wink: :D