Kris_eS 04.06.2006 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Dzieki Tomku za zywe zaangazowanie. Dokladny rys rozmieszczenia izb w domu i wymiary mam zamiar zrobic we wtorek. DOm jest duzo wiekszy niz wyglada to na fotografii, a pomieszczen w srodku tyle ze sam sie jeszcze gubie. Obecnie tak naprawde jeszcze formalnie-notarialnie nie nalezy do mnie ale tak juz o nim mysle. Mam nadzieje ze AgencjaNieruchomosciRolnych nie zrobi nam psikusa.Kilka fotek do znalezienia tuhttp://wniebowzieci.neostrada.pl/chata/index.htmlTe z wnetrza to obora- jak widac balagan tam okropny, w domu jest jeszcze gorzej. Zatem pierwsze zadanie to wielkie sprzatanie. We srode dokladny plan i foty.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 04.06.2006 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Obejrzałem. Wjazd przepiękny, a dom powala. Z wielkości okien, które podejrzewam są podobnej wielkości jak w mojej chałupie, jestem w stanie wyobrazić sobie wielkość domu. Gigant. Moja chałupina ma około 8 m x 12 m. A bałagan. Na podłodze było pół m śmieci. Pisałem o tym w swoim dzienniku. W sumie wywiozłem na wysypisko kilka przyczep. Trzymam kciuki by Agencja nie zrobiła Ci psikusa. Pozdrawiam i czekam na cią dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 04.06.2006 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Zachwyciły mnie te klimaty - i dom, i otoczenie! Ależ to mozna wszystko pieknie urządzić. Potencjał całości - PRZEOGROMNY! A z Agencją - wiem co czujesz Krzysztof bo niedawno przez to przechodziłam Choć wszyscy uspokajali - "..nie skorzystają z prawa pierwokupu, nie korzystają prawie nigdy, to formalność..", itp itd - i tak po nocach spać nie mogliśmy... Ale wszystko skończyło się dobrze i tak też będzie u Was!! Jestem pewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris_eS 04.06.2006 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Dzieki Gagata. No mam nadzieje ze ANR jak rok temu nie skorzysta z pierwokupu - poprzedni wlasciciele przechodzli te droge a teraz sprzedaja bo nie oszacowali dokladnie kosztow remontu i sprzedaja. Szukam informacji dot. ocieplenia dachu. Zdaje sie ze najlepsza metoda to zdjac dachowke i polazyc pod nia folie, ale tego chcialbym uniknac - pewnie nie uda sie jej polozyc tak samo, nie mowiac juz o stratach w dachowce. Podobno mozna tez polozyc folie od spodu miedzy dachowke a welne min. okrywajac takze krokwie i laty na ktorych lezy dachowka- z tym ze wtedy te belki nie beda w zaden sposob odizolowane od dachowek. http://www.muratordom.pl/ekspert_budowa.htm?advices=5531,6901Duze to ryzyko zawilgocenia szkieletu dachu? Z tego to sie zorientowalem to dachowka jest polozona w miaree szczelnie i nie przecieka. Na welne oczywiscie zostanie polozona folia oddzielajaca ja od plyt K-G. Jak robilscie ocieplenie dachu u siebie? PozdrawiamK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 04.06.2006 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Zmieniałem całą więźbę. Dałem pełne deskowanie. Dach ocieplony jest wełną mineralną. Potworna robota. Czułem jak by mnie wszy obeszły i gryzły. Ale różnica jest kolosalna. Latem chłodno, zimą na razie nie korzystamy, ale śnieg się na dachu nie topi nawet jak mocno nagrzejemy chałupę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 05.06.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Ja też wymieniam całą konstrukcję i dachówkę. Właśnie teraz-jesteśmy w trakcie...tzn robi to ekipa I tak jak piszesz Krzysztof - nasza dachówka jakoś się na tym starym dachu trzymała ale zdejmowania już nie przezyła-o przełożeniu nie bylo mowy.. Właśnie szukam dachówki którą mogłabym pokryć nasz dach (wtórny rynek?).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 05.06.2006 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Moja dachówka też zdejmowania nie przeżyła. Wiele miało utrącone "noski", znaczna część była pokrzywiona, rozsypywała się w palcach. Ponieważ doszło ocieplenie, płyty GK, a z kasa nie było najlepiej, więc dla odciążenia konstrukcji i kieszeni jest blachodachówka. Tak krawiec kraje... Wiem, że to nie to samo, ale wyższa konieczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 06.06.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 U mnie to samo co u tomka 1950 - dachówka sypała się w ręcach - i dałem blachodachówkę. Foli od środka nie polecam Lepiej juz jak z dzieckiem z tymi dachówkami zdjąć, zdjac laty - połozyc folię wstepnego krycia - ołatowac nowymi łatami i ułozyć starą dachówke. spraw niezmiernie trudna i wymagająca sporej determinacji - cięzko będzie znaleźc fachowca który się tego podejmie, no i cięzko znaleźć zastepniki dla tych dachówek które ulegną uszkodzeniu. Najlepiej szukac gdziecs po sąsiadach. sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
besta 06.06.2006 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 WITAMY REMONTOWICZÓW. my również kupujemy starą stodołę i marzy nam się tam zamieszkać! Ale nie takie to proste, jak by się chciało NA początku sen z powiek spędzają nam formalności.KREDYT - nie na dom, bo to nie dom, nie na budowę, bo to nie działka budowlana, .... i tak dalej i tak dalej.Ale się nie załamujemy, skoro podjęliśmy już postanowienie, to wytrwamy.Mamy nadzieje na wasze wsparcie i rady. A sama stodoła jest ok, ale najbardziej podoba nam się miejsce........sama poezja Pozdrawiam wszystkich:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 06.06.2006 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Kolejni zakręceni, pozytywnie oczywiście. Trzymam kciuki za papierkologię i kredyt, a wspomagać radami napewno będą Was wszyscy remontujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk11 06.06.2006 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Witam, fajnie że tu trafiłam, właśnie mamy zamiar przebudować nasze gospodarstwo (dom i stodoła) na dom dla nas i kilka pokoi dla agroturystów.To będzie drugi już poważny remont. Pierwszy - 10 lat temu, mial na celu przystosowanie starego poniemieckiego gospodarstwa na dom letniskowy dla naszej rodzinki.Zobaczymy co z tego wyjdzie, musimy zacząć od waunków zabudowy.Myślę, że wiele waszych rad i doświadczeń mi pomoże.Pozdrawiam z Ziemi Lubuskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 06.06.2006 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 No, grupa pozytywnie zakręconych rośnie Witaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris_eS 07.06.2006 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Witam.No juz po kolejnej wizycie w naszym nowym_starym domu. Za soba mamy tez pierwsza umowe u Notariusza, za 2-3 tyg powinno byc juz po wszystkim.Oto obiecany plan parteru domu, z zewnatrz wymiar domu to 14,5x10m.http://wniebowzieci.neostrada.pl/chta1/p1010001_small.jpg A tu reszta fotografii z rzeczami ktorymi trzeba sie zajac. Najpierw foty z obory a pozniej po kolei z domu, wg schematu jak na planie. http://wniebowzieci.neostrada.pl/chta1/index.htmlJak widac roboty masa, ale w glowie mam juz efekt koncowy- to zobaczycie pewnie dopiero za czas jakis:) PozdrawiamK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 07.06.2006 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Uczta dla oczu! Moja chałupa była w podobnym stanie. Niestety nie mam zdjęć z całym zastanym w środku bałaganem, ale było tego po kolana. Pracy czeka Cię wiele. A zdjęcia nie tylko dokumentacyjne stan, ale i artystyczne Kwiatek w oknie, kobieta na tle okna, drzwi nie wiadomo dokąd. Bardzo fajne. Bardzo ciekawe zdobienie na jednym ze zdjęć. Czy to na suficie? Może da się zachować? A "fresk" na ścianie? Życzę Ci by udało się kupić i wyremontować. Odwiedzaj forum jak najczęściej i przynoś dobre wieści z placu boju. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris_eS 07.06.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Hej. Zdobienie na suficie jest tylko w jednym z pokoi, tynk jest spuchniety tylko w jednym miejscu wiec chyba uda sie uratowac wiekszosc- mam nadzieje. A malunek na scianie jest w korytarzu, czy przedpokoju. Dobrze widoczny jest tylko jeden fragment. Chce popytac znajomych, ktorzy zajmuja sie renowacja zabytkow w jaki sposob da sie calosc oczyscic. Wyglada to jak przypalone albo posmarowane starym olejem. Z przyjemnoscia bede informowal o postepach w pracy. To ze u Ciebie Tomku bylo podobnie bardzo buduje mnie na duchu. Wiem ze nawet taki stan nie jest nieodwracalny i z odrobina wysilku moze znowu cieszyc. Pozdrawiam i dobrej nocy.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 07.06.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Kris, z przyjemnością oglądałem Twoje zdjęcia. Wiem ile pracy przed Tobą. Więcej niz ja miałem, bo moja chałupa po zewnętrznej mniejsza. O ile pamiętam to 8x12 z centymetrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk11 08.06.2006 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Kris, powodzenia; imponujące przedsięwzięcie.Zaczynasz od projektu, czy odtwarzasz stan istniejący? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris_eS 08.06.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Też nie jestem znawcą budowli jednak sztywność wypełnienia może odgrywać pewną rolę konstrukcyjną, podobnie choć w mniejszym stopniu z uwagi na przekroje belek, jak płyty w "kanadyjczykach". Szukalem i znalazlem firme ktora robi domy z pruskeigo muru. http://www.prefsystem.com/mur.htm w opisie technicznym http://www.prefsystem.com/doc/mur.doc ta tej stronie jest: "Konstrukcja ścian zewnętrznych (budowa od zewnątrz do środka): Cegiełki klinkierowe naklejone na styropian z siatką o gr. 5 cm i przymocowane do płyty za pomocą kleju i wkrętów; całość cegiełki jest fugowana oraz na obwodzie, przy drewnie, uszczelniona silikonem; drewno sosnowe lub dębowe o przekroju 15x15 cm. pomiędzy ryglami wmontowana jest płyta sosnowa, klejona z 3 warstw o gr. 6cm. konstrukcja ściany nośnej wypełniona 10 cm warstwą wełny mineralnej; PE – folia jako uszczelnienie grubości 0,2 cm; łaty; płyta kartonowo – gipsowa 1,25 cm; szpachlowanie, gruntowanie oraz malowanie na biało. Taka konstrukcja ściany pozwala na uzyskanie współczynnika przenikania ciepła na poziomie k = 0,22 W/m2. " Czyli osb dajemy wewnatrz a cegla nie jest potrzebna, a zrobiona w ten sposob sciana ma zupelnie przyzwoity wspolczynnik p. ciepla. Pozdrawiam K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan_Yul 08.06.2006 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Witam ; proszę napiszcie szybko ile wyniesie minimum wyniesie mnie remont generalny starej chałupy ? Mam na oku stary poniemiecki "jamnik".z czerwonej cegły.100 m2 . Trzeba zmienić dach , krokwie pozostaną stare ; skuć tynki ; położyć wszystkie nowe instalacje , wymiwnić okna i drzwi , ocieplić .Kiedyś ale to nie wchodzi w skład piewrszego remontu zaadaptować poddasze.Muszę wiedzieć czy będę w stanie wogóle wyremontować go częściowo na tyle by dało się już w nim mieszkać.Podajcie jakąś oczywiście szacunkową sumę.Bez jakiś szaleństw- finanse niestety to moja bardzo słaba strona . Muszę szybko decydować się na kupno a nie wiem czy podołam finansowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 08.06.2006 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Trochę mało danych. Rozrzut kosztów może być duży zależny od stanu budynku (np konieczność wykonania izolacji fundamentów) użytych materiałów, (pełne deskowanie dachu lub folia, rodzaj pokrycia dachu) Sposobu ogrzewania. Napisz trochę więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts