Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja starego wiejskiego domu

Jędruś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 884
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ona byla robiona tylko olejem bielonym... to specjalny "kolorowy" olej daje taki efekt.

A mozna sobie zrobic kolorek jaki sie chce 8)

a to foto do popatrzenia hihi

http://www.haus-und-markt.de/Media/Artikel/2/B_R1073-1.jpg

http://www.livingathome.de/planen_bauen/umbauen_renovieren/images/galerie/sw2004020321.jpg

http://www.livingathome.de/planen_bauen/umbauen_renovieren/images/galerie/sw2004020361.jpg

http://www.livingathome.de/planen_bauen/umbauen_renovieren/images/galerie/sw20020904202.jpg

No - ładne te wnętrza! Co jednak robią belki z pomieszczeniem......

A mnie znów pojawiło się pytanie - jak wspominałam nie będzie u mnie stropu jako takiego tylko antresole otwarte w dwóch miejscach domu na krańcach.

I teraz - jeśli chodzi o podłoge tychże antresol - od dołu patrząc mamy belki, na nich będzie podłoga antresoli, ma byc drewniana. Czy wystarczy na tych belkach połozyc deski podłogowe (pióro wpust) i już? Wtedy od dołu widzimy belki i między nimi deski (belki robia za legary) a od góry mamy deski-podłogę.

??

Gagata, a jaki masz rozstaw belek. Czy dechy nie będą się zbytnio uginać? Co zamierzasz postawić na antresoli? Bo jeśli fortepian... :)

W takim układzie nie będziesz miała żadnej izolacji dźwiękowej, ale jeśli to otwarte to w zasadzie może jej nie być.

Nie fortepian a pianino i nie na antresoli a na dole :D

A tak serio - rozstaw ok. 80 cm. Przstrzeń otwarta więc izolacji nie ma i nie będzie. Chciałabym na tym poprzestać (koszty!). Fachowiec mnie straszy że przy używaniu antresoli będzie sie sypać to i owo z góry na dół (..np. do talerzy.. :wink: ). Ale jeśli dechy będą na pióro-wpust to JAK MA SIĘ SYPAĆ ja się pytam....?? A fachowiec jest stolarz z własna działalnością i mam powazne podejrzenia że bardzo chce mi sprzedać podwójną ilość desek (wraz z podwójną robocizną...)

Marzę o tym by nauczyś się grać trochę na jakimś instrumencie. A że głuchoń jestem kompletny, to dopiero jak przeniosę się do komturii na stałe, kupię sobie klawisze i będę świczył nie przeszkadzając sąsiadom :D 80 cm to może być trochę dużo i dechy mogą się uginać, a wtedy pod wpływem drgań może coś się sypać na dół. Najwyżej na czas obiadu będziesz przestawiać stół, lub wprowadzisz zakaz wchodzenia na górę podczas jedzenia. A jeszcze na poważnie to może smarować połączenie pióro-wpust klejem by uszczelnić? Sam nie wiem.

Marzę o tym by nauczyś się grać trochę na jakimś instrumencie. A że głuchoń jestem kompletny, to dopiero jak przeniosę się do komturii na stałe, kupię sobie klawisze i będę świczył nie przeszkadzając sąsiadom :D .

hehe... Tomek... zanim się nauczysz... to nie planuj, zadnyc zwierząt domowych.... no może tylko akwarium.... ryby mają wodę w uszach... to nie słyszą...

Jak zaczynam śpiewać to nie wiadomo czemu koteczka głośno miauczy :D

http://img101.imageshack.us/img101/5574/00000335tj.jpg

no powiem tak.... ja się z Wami nie moge równać..... mój remontowany dom ma dopiero 46 lat..... ale dobrze ten remont wybrał mnie jajca... przez ostatnie 9 lat przed kupnem był nie zamieszkały a 1.5 roku jeszcze zamieszkiwali lokatorzy z pociągiem i innymi nałogami... tak, że dopełnili to czego nie mógł... zrobić czas....

JackD to masz tak samo prawie jak ja :)

Sebo8877

Mam pytanie do wszystkich którzy remontują stare domy. Czy ktoś z Was ma, tak jak ja, dom ulepiony z gliny?

moj nie jest ulepiony z gliny, tylko ulepiony z norweskich elementow drewnianych w konstrukcji szkieletewej, na bazie elementow wiszaco-plywajacych..... czyli Norwesko-Polska wymiana panstwowa... ZBOZE za DOMY :wink: ale zeby nie byly to domy czysto ze zgnilego zachodu, to jeden poziom jest wylany z dobrego, solidnego polskiego betonu, bunkier by sie nie powstydzil :wink: a zeby sie wtopic w krajobraz lat 80-siatych, zbudowany jest w formie kostki :lol:

sorry za off-a, ale ostatnio mam chyba przesyt remontowy i juz nie moge trzezwo myslec :lol: :lol: :lol:

Ciekawe są te elementy wisząco-pływające :o

W moim domu, po zbiciu tynków, wisiały ze ścian źdźbła słomy :D

I znów, po powrocie z Naszej Wsi pojawiło się nowe pytanie:

Na parterze jest planowana łazienka. Nad nią, na pięterku ... wymyśliliśmyostatnio drugą. Ponieważ "pięterko " to u nas antresola czyli strop między łazienkami to obecnie bele drewniane - jak wykonać podłogę w górnej łazience?

Myślę np. żeby na tych belach położyć płytę OSB i na niej układać kafle podłogowe - czy tak można? I wówczas w dolnej łazience widzimy pod sufitem belki.

A wczoraj fachowcy zaproponowali, że wytną te bele (piękne, grube, nowe bele stropowe) w części nad dolną łazienką i wyleją tam normalny strop betonowy, bo twierdzą , że te belki nie będą miały odpowiedniej wentylacji i będą czernieć, gnić i nie wiem co jeszcze :o .

Wierzę że jest jakaś metoda aby zostawić te bele między łazienkami, nie naruszać całe konstrukcji (one w całości biegną od jednej dłuższej ściany domu do drugiej) i może pomalować je jakimś środkiem zabezpieczającym dla drewna w wilgotnym środowisku?

A może na belkach w miejscach gdzie będzie opierać się płyt osb, czy cokolwiek by to było, wystarczy np położyć jakąs warstwę izoalcyjną? Albo dodatkową (z czego?) konstrukcję?

???