Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja starego wiejskiego domu

Jędruś

Recommended Posts

Polując na koty oczywiście!

Żarty na bok, w mojej okolicy jest na polach pełno otoczaków - różnokształtnych i różnokolorowych. W czasach gdy istniały pgr-y ludzie zbierali kamienie z pól na hałdy. Mam nadzieję, że AWRSP pozwoli mi uszczknąć jedną z takich kupek...

W najgorszym przypadku zdecyduję się na rustykalną kostkę, którą musiałaby przerastać trawa- choć nie dość, że jest to najdroższy wariant to jeszcze najmniej efektowny - jednostajna barwa i forma kamieni...

Pozdrowienia

• Odpowiedzi 884
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy układa się je na zagęszczonym piachu? Zdradź trochę technicznych szczegółów, jesli oczywiście już je zgłębiłeś 8) .

Bardzo podoba mi się taki "chodniczek", chociaż będąc ostatnio na zamku w Gniewie, mało butów nie pogubiłam. Nie zraziło mnie to jednak, przeprowadzę po prostu ostrzejszą selekcję tych kamieni pod kątem "plackowatości" od strony wierzchniej :wink:

Katja, ja wykorzystałem posiadane własne kamienie i część tarasu jest z kocich łbów. Moja koteczka ma swój łebek :)

To ja za pchlistością :) :

wykończyłem 4 pomieszczenia i łazienkę

wydłużyłem komin w dół

wymieniłem instalację co i wodną

zrobiłem tynki renowacyjne wewnątrz

przełożyłem stare deskowe podłogi

przywrócilem szerokie, drewniane ościeżnice wewnętrzne

ciągle grzebię w instalacji elektrycznej oraz wentylacji starej, wilgotnej piwnicy

musze zrobić:

nowe wylewki w części domu i przełożyć dalsze podłogi

przebudować część kanalizy

drenaż

odprowadzenie wody deszczowej

chciałbym mieć kocie łby na podjeździe.

oraz wreszcie zająć się ogrodem

zastanawiam się nad POŚ ze złożem biologicznym

Pozdrowienia

Slawek jak to jest z tymi tynkami renowacyjnymi na czym polega ich dzialanie?

U mnie bede musial czesc tynkow wewnatrz zbic bo jest w nich wilgoc ponad to dziadek ktory mieszkal przede mna zbijal mokre tynki i lepil na to cienki styropian efekt nagromadzona wilgoc wewnatrz

• 2 weeks później...

My też remontujemy stary dom, wybudowany mniej więcej w okresie I wojny światowej. Na baaaardzo solidnych fundamentach. Razem z poddaszem ok. 200m2. Co prawda działka malutka, ale za to 9km od granic Wrocławia. No i cena na prawdę przystępna.

W tym roku zrobiliśmy nowy dach (krokwie były w większości wymieniane 20 lat temu więc tylko kilka poszło do wymiany i nowe pokrycie plus kominy), wymieniliśmy okna, skuliśmy tynki od środka i na elewacji, teraz na tapecie są podłogi. Ze wstępnych kalkulacji wychodzi, że w życiu nie postawilibyśmy za te pieniądze domu o takiej powierzchni, a że oboje wykonujemy wolne zawody i lubimy pracować w domu, to potrzeba nam trochę miejsca na ten cel :)

Przy zakupie starego domu do remontu radzę uważnie obejrzeć fundamenty. Nasze są solidne, ale w tej samej wsi stał bardzo podobny dom sprzed II wojny dosłownie na ... piasku! Bez ŻADNYCH fundamentów!!

My też remontujemy stary dom, wybudowany mniej więcej w okresie I wojny światowej. Na baaaardzo solidnych fundamentach. Razem z poddaszem ok. 200m2. Co prawda działka malutka, ale za to 9km od granic Wrocławia. No i cena na prawdę przystępna.

W tym roku zrobiliśmy nowy dach (krokwie były w większości wymieniane 20 lat temu więc tylko kilka poszło do wymiany i nowe pokrycie plus kominy), wymieniliśmy okna, skuliśmy tynki od środka i na elewacji, teraz na tapecie są podłogi. Ze wstępnych kalkulacji wychodzi, że w życiu nie postawilibyśmy za te pieniądze domu o takiej powierzchni, a że oboje wykonujemy wolne zawody i lubimy pracować w domu, to potrzeba nam trochę miejsca na ten cel :)

Przy zakupie starego domu do remontu radzę uważnie obejrzeć fundamenty. Nasze są solidne, ale w tej samej wsi stał bardzo podobny dom sprzed II wojny dosłownie na ... piasku! Bez ŻADNYCH fundamentów!!

z fundamentami to prawda moje sa na 80 cm z cegly niestety, ale to jest tez tak ze jak dom stoi 100 lat to postoi drugie tyle :wink:

Obawiam się, że u nas może być ten sam problem. Pionową na pewno trzeba zrobić. Mam nadzieję, że obejdzie się bez drenażu. W studni woda ponoć była nisko, ale po drugiej stronie ulicy jest mały staw - to chyba źle wróży, jesli chodzi o poziom wody gruntowej. Poziomą izolację chyba ktoś próbował robić, ale mało konsekwentnie: gdzieniegdzie widać kawałki papy powpychane między fundamenty i ściany.

Masz jakiś pomysł na tę izolację poziomą?

Obawiam się, że u nas może być ten sam problem. Pionową na pewno trzeba zrobić. Mam nadzieję, że obejdzie się bez drenażu. W studni woda ponoć była nisko, ale po drugiej stronie ulicy jest mały staw - to chyba źle wróży, jesli chodzi o poziom wody gruntowej. Poziomą izolację chyba ktoś próbował robić, ale mało konsekwentnie: gdzieniegdzie widać kawałki papy powpychane między fundamenty i ściany.

Masz jakiś pomysł na tę izolację poziomą?

sprawdzcie jaki jest poziom wody gruntowej na wiosne jezeli bedzie ponizej 1 m to szkoda pieniedzy.

Co do odtworzenia izolacji poziomej metod jest kilka ale wszystkie sa dosc kosztowne no i mam obawy przed ich skutecznoscia a oto kilka z nich:

klasyczna podcinka i wpychanie papy, iniekcja cieklokrystaliczna. podbijanie plytami pomyslcie jednak o dobrej pionowej izolacji i o drenazu w razie watpliwosci moge sie podzielic swoim doswiadczeniem a jestescie moze z wrocka?

Na wiosnę, powiadasz? W takim razie sprawdzimy. :)

Co do podcinki, to czytałam o tym i sama myśl mnie przeraża :-?

Iniekcja jest chyba najkosztowniejsza? Natomiast w ogóle nie wiem, o co chodzi z tym podbijaniem płytami. Uchyl rąbka tajemnicy :)

Na pewno chcemy zrobić solidną izolację pionową.

My mieszkamy we Wrocku, a nasza chałupa znajduje się po drodze na Kąty Wrocławskie. A Ty w która stronę remontujesz?

Odkryliśmy w chałupie małą zagwostkę:

Po zerwaniu podłogi w jednym z pomieszczeń i wybraniu spod niej żwiru i gliny, odkryliśmy wylewkę a w niej, prawie dokładnie w rogach cztery małe studzienki o wymiarach mniej więcej 30x30x30cm, całe obmurowane cegłami. Zachodzimy w głowę, co też to mogło być i jakim celom służyć. Wylewka może być nawet z czasów niemieckich, ponieważ pokrywa się z zarysem pierwotnego pomieszczenia o łukowym sklepieniu, które potem po wojnie zostało połączone w jedno większe z sąsiadującą izbą.

Spotkaliście się kiedyś z czymś podobnym? Ki diabeł? :o

Na wiosnę, powiadasz? W takim razie sprawdzimy. :)

Co do podcinki, to czytałam o tym i sama myśl mnie przeraża :-?

Iniekcja jest chyba najkosztowniejsza? Natomiast w ogóle nie wiem, o co chodzi z tym podbijaniem płytami. Uchyl rąbka tajemnicy :)

Na pewno chcemy zrobić solidną izolację pionową.

My mieszkamy we Wrocku, a nasza chałupa znajduje się po drodze na Kąty Wrocławskie. A Ty w która stronę remontujesz?

okolice dlugoleki, jezeli chodzi o plyty to moge cos przeinaczyc bo dokladnie metody nie znam, ale chodzi o wbijanie w fundament plyt cromoniklowych ktore tworza odpowiednia izolacje.

Co do izolacji pionowej zrobcie solidna i nie zalujcie grosza wyslijcie e-mail na priv a troszku opowiem o swojej a moze kiedys male piwko u mnie na ogrodzie przy okazji ogladania izolacji :lol:

Co do izolacji pionowej zrobcie solidna i nie zalujcie grosza wyslijcie e-mail na priv a troszku opowiem o swojej a moze kiedys male piwko u mnie na ogrodzie przy okazji ogladania izolacji :lol:

Na pewno skorzystamy z rad i konsultacji. No i czujemy się zaproszeni :D Z tym że fundamenty to u nas najwcześniej na wiosnę :) W każdym razie już teraz wielkie dzięki :)

Na pewno skorzystamy z rad i konsultacji. No i czujemy się zaproszeni :D Z tym że fundamenty to u nas najwcześniej na wiosnę :) W każdym razie już teraz wielkie dzięki :)

wiosna dobra pora przy okazji wykopow sprawdzicie poziom wod

• 3 weeks później...