Gagata 10.05.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Wlomac - witaj! Tak jak DPS wymyślilismy większość sami i znaleźliśmy tylko architekta z pieczątką który to rozrysował fachowo i podbił. Jesli juz macie jakąs koncepcję jakby to miało wyglądać (choćby zdjęcia które mogą być inspiracją) może warto tak rozmawiać - wiem czego chcę, kilka przykładów, własnych rysunków, jeśli to możliwe , dokładny w miare opis i już dla takiego rozpaskudzonego fachowca dużo mniej główkowania a tego chciał uniknąć....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlomac 10.05.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Rysunki, rysunkami ale potrzebny jest architekt który doradziłby profesjonalnie, dom ma 12/11m +łącznik z budynkiem gospodarczym+budynek gospodarczy adoptowany na mieszkalny, rozmieścić tu pomieszczenia, komunikacja i instalacje to nie taka łatwizna, ale jak nikogo nie znajdę będę musiał sam pogłówkować, tylko kiedy ja na to znajdę czas??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 10.05.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Nie no jasne-instalacje itp musi zaprojektowac fachowiec. Ale może inaczej rozmawiaj - mów im że WIESZ CO CHCESZ. Wyobrażasz sobie jak to ma wyglądac jakie spełniać funkcje itp to zawsze może tak nie wystraszy architekta (swoją drogą - co za trąby z nich że boją się ambitnych wyzwań ) a do roboty będzie miał "tylko" rozrysowac to profesjonalnie (instalacje i tak robią podwykonawcy, których on zatrudnia). No i zawsze możesz wtedy zbijać cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 10.05.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Rysunki, rysunkami ale potrzebny jest architekt który doradziłby profesjonalnie, dom ma 12/11m +łącznik z budynkiem gospodarczym+budynek gospodarczy adoptowany na mieszkalny, rozmieścić tu pomieszczenia, komunikacja i instalacje to nie taka łatwizna, ale jak nikogo nie znajdę będę musiał sam pogłówkować, tylko kiedy ja na to znajdę czas??? Znam gospodarstwo, gdzie jest podobnie z ilością pomieszczeń jak u Ciebie i zrobili tak, że: jeden dom to tylko ich przestrzeń, łącznik to kuchnia, jadalnia i świetlica dla gości, a drugi dom to hotel. Bardzo dobre rozwiązanie, świetnie się sprawdza w praktyce, polecam. Dom sobie, hotel sobie, a wszystko 2 w 1 dzięki jadalni w łączniku. Naprawdę znakomite rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bed 11.05.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Kris_eS - miło było poczytać o Twoim podejściu do domu. Nie będę ukrywać, że sprzatnęliście mi to cudo sprzed nosa... Ale nie chowam urazy. Cieszę się, że dom nie zginie.Już mam w garści - mam nadzieję, że jeszcze w tym miesiącu dopełnimy formalności - inne cudo. Lokalizacja między Koszalinem a Darłowem.Jesienią rozpoczniemy remont, co nie będzie takie proste, bo na razie mieszkam jakieś 500 km od domku...Jednak po przeczytaniu Waszych wypowiedzi widzę, że mam dużo szczęścia, bo wychodzi na to, że budynek to ja mam w stanie prawie idelnym.Dach - do wymiany pokrycie. Deskowanie zdrowe, belki jak marzenie, do oczyszczenia i zaimpregnowania.Do wymiany duuuużo okien i okienek.Do zrobienia ocieplenie ścian z zewnatrz i tynki.A w przyszłym roku śodek - do wyprucia wszystkie instalacje i podłogi, strop, do skucia tynki.A potem mogę mieszkać.Forumowicze z okolic Koszalina i Słupska podzielcie się namiarami na jakichś fachowców, bo sami wszystkiego nie zrobimy - urlopu nie starczy... Przydałby się też jakiś producent okien, najlepiej lokalny z okolic Koszalina lub Słupska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 11.05.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 bed - tak się rozpisujesz obiecująco i apetycznie - a tu sami fani starych domów z potencjałem i duszą - dawaj jakieś fotki!! ..prosimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bed 11.05.2007 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Poczekajcie aż podpiszę kwity u notariusza... Oby jak najszybciej... Domik z czerwonej cegły - poniemiecki oczywiście - dwukondygnacyjny, po całości będzie ze 300 m2, użytkowo trochę mniej - niewielkie skosy. Ściany wewnętrzne też ceglane. Oby tylko starczyło mi sił, pieniędzy i cierpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 11.05.2007 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Ojejej -no to trzymam na prawde kciuki! Też przez to wszystko przechodziłam (teraz za to przechodze przez coś innego... ) Napisz choć - ile ziemi? Czy trzeba będzie ocieplać ściany? Co wówczas z piekną (tak myslę!) zewnetrzną ceglą klinkierową? kiedy jeszcze oglądałam domy i trafiał mi się taki własnie - ściany zewnetrzne z pieknego poniemieckiego klinkieru (takie najbardziej mi się zawsze podobały, ech..) - zawsze się zamartwiałam - jak to ocieplić nie tracac tej urody....Ale może ściany sa na tyle grube że po prostu nie jest to konieczne! A ponieważ ostatecznie kupiłam dom otynkowany i z byle jakiej cegły to ten problem mi odpadł, ale tęsknota za domkiem z czerwonej cegły pozotała... Ale to dobrze - niezdrowo jest spełniac wszystkie swoje marzenia Jeszcze raz POWODZENIA (przypadkiem nie dziękuj ). Czy trzeba było najpierw to wyrwac Agencji Rynku Rolnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 11.05.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Hej - własnie zauważyłam, ze awansowałam do ELITY forum , no no .. kiedy to się stalo...? czyli przekroczyłam 1000 post! Ale w końcu jest się tutaj kilka latek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 11.05.2007 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Gagatko, gratuluję awansu! Bed, witaj w gronie fanów domów z duszą. Rzeczywiście, przydałyby się jakieś fotki. Trzymam kciuki tak jak Gagata i wierzę w to, że starczy sił i cierpliwości do pokonania stojących przed Tobą różnych trudności. Będzie dobrze, bo musi być! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bed 11.05.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Działka mała 2000 m2, ale łąki dookoła i będziemy chcieli dokupić jeszcze kawałek jeśli się uda. Dom na szczęście był z normalnej cegły i tynkowany. Miał kiedyś piękne ozdoby na elewacji, które trzeba będzie odtworzyć. Grubość ściany zewnętrznej - 45 cm. Będę ocieplać, bo od morza wieje - 6 km w linii prostej, żadnego lasu jako ochrony, a jeszcze płaskie jezioro Bukowo na trasie... Rzekomo - gmina Darłowo tak twierdzi, ANR mam z głowy i nie będzie mieć prawa pierwokupu, ale zobaczymy, co mi powie notariusz, jak wszystko posprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 11.05.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Dokupic wkoło domu chocby po to aby tego nie zrobił nkt inny i nie pobudował jakiego gargamela A żeby osłonic sie od wiatru warto juz teraz nasadzić drzew (na swojej części ziemi). DPS - gratulacje przyjmuję Chciałam postawić szampana ale nie wiem skąd się bierze takie giff-y.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bed 11.05.2007 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Dokupic wkoło domu chocby po to aby tego nie zrobił nkt inny i nie pobudował jakiego gargamela I to jest własnie jedyna rzecz, której się obawiam, bo gdyby tam miała byc łąka do końca moich dni, to mogłaby być cudza. A żeby osłonic sie od wiatru warto juz teraz nasadzić drzew (na swojej części ziemi). No i do tego też potrzeba trochę gleby...[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 11.05.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Chciałam postawić szampana ale nie wiem skąd się bierze takie giff-y.. Jak wejdziesz w google, to tam na środku, między innymi opcjami, masz "Grafika". Klikasz, jak się otworzy od nowa wpisujesz np. "szampan" i czekasz. Pokażą Ci się obrazki szampana. Kliknij, otwórz go, skopiuj adres z paska adresu - tak jak do linka. Wklejasz w poście, zaznaczasz i klikasz IMG. Gotowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 11.05.2007 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Dokupic wkoło domu chocby po to aby tego nie zrobił nkt inny i nie pobudował jakiego gargamela I to jest własnie jedyna rzecz, której się obawiam, bo gdyby tam miała byc łąka do końca moich dni, to mogłaby być cudza. A żeby osłonic sie od wiatru warto juz teraz nasadzić drzew (na swojej części ziemi). No i do tego też potrzeba trochę gleby...[/b] Pewność będziesz mieć tylko wtedy, kiedy kupisz. I wierz mi, z czasem różne pomysły na życie na wsi mogą się pojawić, a wtedy kawałek własnej ziemi będzie jak znalazł. Zachęcam i namawiam do kupna - na ziemi nie stracisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bed 11.05.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 dompodsosnami - kupuję to właśnie dlatego, że nie mam ochoty dłużej kisić się w mieście. Z perspektywy W-wy, Koszalin czy Darłowo, do których będę mieć rzut beretem, to takie większe wsie. A odległości mniejsze niż z jednego końca W-wy na drugi - no i bez korków Nie daje mi spokoju tylko jedno - jak ja ogrzeję tę kolubrynę 11mX15m na dole i tyle samo na górze. A może zastosuję zmny wychów?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 11.05.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Hm... Ja mam kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza. Jest cieplutko i fajnie, ale moja powierzchnia w domu troszku mniejsza - ok. 100 m2 na kondygnację. Jeśli masz lasy w pobliżu to może jakiś energooszczędny kocioł na drewno, trociny albo coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amu 12.05.2007 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 czesc, razem z mężem remontujemy domek drewniany, już prawie dochodzimy do wykończenia pozdrawiam wszystkich remontujących jak sie wstawia fotke na forum?[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 12.05.2007 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Cześć, Amu. Poczytaj instrukcję o zdjęciach tutaj: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63615 Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amu 13.05.2007 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 http://www.studiodg.pl/aga/alb/DSCF1811a.jpg no to tak to narazie wyglada [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts