Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja starego wiejskiego domu

Jędruś

Recommended Posts

Jutro rano jadę do "komturii" odezwę się wieczorem. :D

• Odpowiedzi 884
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zdjątka będą, jak tylko założę sobie jakiś album w sieci. I zmniejszę ich rozmiar, bo standardowo robię wszystko w wysokiej rozdzielczości, a nie ma sensu zapychać...

Potrzebuję kogoś kompetentnego, kto oceni mi fachowo stan konstrukcji. Dom jest między Kołobrzegiem a Darłowem, więc najlepiej kogoś z tamtych terenów.

Potrzebuję kogoś kompetentnego, kto oceni mi fachowo stan konstrukcji. Dom jest między Kołobrzegiem a Darłowem, więc najlepiej kogoś z tamtych terenów.

Hej.

To trudna sprawa. czasy teraz takie że jak ktoś ma coś w budowlance do powiedzenia to czas zajęty na 3 lata z góry. Ale niedaleko masz Swołowo - nawiasem mowiac warto podjechac i zobaczyc to cudeńko- moze tam znajdziesz kogos ktos moglby zerknac na Twoj dom. Trudniej bedzie z ekipa do remontu. Ci co potrafia maja full pracy i sie w kombinacje ze starociami nie chca bawic, a ci co pozostali maja jeden cel, zarobic tyle by starczylo na godne przezycie popoludnia w sklepie....wracaja dopiero jak im sie kaska konczy. Generalnie glosy przewazajace to wjechac spychaczem i postawic na nowo z suporeksu i pokryc blachodachowka, a na sciany siding- czy jak sie to tam nazywa.

Pozdr

K

Kris_eS

Swołowo znam doskonale, bywamy tam co roku.

A ponieważ sprzatnąłeś mi sprzed nosa dom... To teraz mam kolejny, który mnie urzekł, ale w zupełnie innym stylu. Można by przenieść w całości do Toskanii i tez by tam pasował. Mieszkał w nim niemiecki urzędnik. Szczegółów jeszcze nie znam. Muszę się wreszcie posadowić w sieci ze zdjęciami może zrobię to w sb.

Jeśli ktoś będzie mi proponował zrównanie z ziemią, to raczej u mnie nie zarobi...

Kris_eS

Swołowo znam doskonale, bywamy tam co roku.

A ponieważ sprzatnąłeś mi sprzed nosa dom...

Jeżeli tak zazdrościsz Kris_eSowi, to zainteresuj się może "domem w kratę" w Duninowie tuż koło jego kościoła parafialnego - podobno jest do wzięcia (informacja pochodzi od proboszcza parafii).

Wrzuć swoje zdjęcia, może się tym obiektem zainteresuję - trochę doświadczenia z tego typu obiektami posiadam, m.in. w Duninowie.

Kris_eS

A ponieważ sprzatnąłeś mi sprzed nosa dom...

...Mieszkał w nim niemiecki urzędnik. Szczegółów jeszcze nie znam.

Witam. Widze ze ze jakas zadra pozostala:) Ale fakt działałem szybko. Umówiony bylem ze sprzedającym po 3 godzinach od wystawienia go na Allegro, 3 dni pozniej juz mialem umowe w reku:) Jest jeszcze kilku takich ktorym go sprzatnalem:) W kazdym razie zapraszam na kawe, jak tylko bedziemy na miejscu- co by zakopac toporek.

Co do Historii to polecam stronke http://www.stolp.de/ , wystarczy w wyszukiwarce wpisac nazwe miejscowości.

Pozdr

Kris

W kwestiach formalnych:

1. Nie zazdroszczę. Cieszę się, że dom trafił w dobre ręce. Mam nadzieję, że wystarczy mi cierpliwości, do mojego... Nie chcę go przebudowywać, nie chcę zmieniać niczego, co nie będzie konieczne. Wręcz przeciwnie, mam stare zdjęcia i wszystko, co się da zostanie uratowane.

2. HenoK - jeśli kupię jeszcze jeden dom do remontu, to zbankrutuję, ale znam kilka osób, które chcą dołączyć do grona emigrantów warszawskich, więc przekażę im info o domu w Duninowie. Jeśli masz zdjęcie, to prześlij mi na e-mail.

3. A może zrobiłby ktoś mapę lokalizacyjną, bo ja już się gubię, kto gdzie ma dom.

http://www.empikfoto.pl/albumy24/248442/385344/previews/10356298_pekniecie2.jpg

http://www.empikfoto.pl/albumy24/248442/385344/previews/10356311_pekniecie_1.jpg

Oto moja dziura w ścianie szczytowej, jest tylko na piętrze, na parterze chyba jest w porządku. Czy coś takiego trzeba spinać?? Czy nie przejmować się i ocieplać.

Oto moja dziura w ścianie szczytowej, jest tylko na piętrze, na parterze chyba jest w porządku. Czy coś takiego trzeba spinać?? Czy nie przejmować się i ocieplać.

Ze Twoich zdjęć niestety niewiele można wywnioskować :(. Trudno nawet ocenić wielkość tego pęknięcia (brak skali porównawczej).

Jak to wygląda po drugiej stronie ściany ?

• 2 weeks później...