bed 25.06.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 A pod parapetem na środku okna mam taką dziurkęhttp://www.empikfoto.pl/albumy24/248442/385344/previews/10861424_salon_dziura.jpga w twj dziurce, taką szufladkęhttp://www.empikfoto.pl/albumy24/248442/385344/previews/10862754_salon_szuflada.jpghttp://www.empikfoto.pl/albumy24/248442/385344/previews/10862749_salon_szuflada_w_dziurze.jpgi co to ma być??Same niespodzianki ' alt='lol.gif.aba2f8c52d54b33e0374caa643b21f03.gif' alt=':lol:'> '> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bed 25.06.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Nie weszły zdjęcia http://www.empikfoto.pl/albumy24/248442/385344/previews/10861424_salon_dziura.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bed 25.06.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 http://www.empikfoto.pl/albumy24/248442/385344/previews/10862754_salon_szuflada.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bed 25.06.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 http://www.empikfoto.pl/albumy24/248442/385344/previews/10862749_salon_szuflada_w_dziurze.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Biała 25.06.2007 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Może to otwory celownicze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bed 25.06.2007 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 ale to nie jest na wylot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.06.2007 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 http://www.empikfoto.pl/albumy24/248442/385344/previews/10862749_salon_szuflada_w_dziurze.jpg Nawiewniki powietrza dla wentylacji grawitacyjnej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bed 25.06.2007 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 HenoK nie żartujesz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 25.06.2007 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Pojemnik na jajka, albo prototyp zamaskowanej kasy pancernej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bed 25.06.2007 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 albo pojemnik na masło... Ale ja pytam poważnie, bo nie wiem, czy zostawić te dziury, czy wpakować tam cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.06.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 HenoK nie żartujesz?? Nie żartuję. W mieszkaniach z piecami kaflowymi właśnie w taki sposób zapewniano potrzebną ilość powietrza do spalania. Szufladka pełniła dodatkowo rolę pojemnika na skraplającą się parę wodną powstającą na styku chłodnego i ciepłego powietrza. Takie rozwiązanie było powszechnie stosowane. Te czarne drewniane klocki,to pewnie miejsce do mocowania okiennic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris_eS 25.06.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 HenoK nie żartujesz?? Nie żartuję. W mieszkaniach z piecami kaflowymi właśnie w taki sposób zapewniano potrzebną ilość powietrza do spalania. Szufladka pełniła dodatkowo rolę pojemnika na skraplającą się parę wodną powstającą na styku chłodnego i ciepłego powietrza. Takie rozwiązanie było powszechnie stosowane. To tylko częściowo prawda. Kiedys okna pojedyncze czy skrzynkowe bylo malo szczelne i zbiornik pod oknem jest wlasnie na wode desczową dostajaca sie przez owe nieszczelnosci. Jak masz gdzies parapet to z pewnoscia masz i w nim wyfrezowana rynienkę z otworem wlasnie nad puszką. oczywiscie skraplajaca sie para na szybach trafiala takze do pojemnika. Otwor nie sluzyl do wentylacji (nie byl to otwor na wylot) bo z jej wagi nie zdawano sobie po prostu sprawy, z reszta do dzis ludziska zatykaja wentylacje mylnie myslac ze to zmniejszy straty ciepla. Powietrze do spalania swobodnie przedostawalo sie przez nieszczelnosci w stolarce drzwiowej i okiennej. Pozdrawiam Kris... co tez kiedys sobie zadal to pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 26.06.2007 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Pojemnik na jajka, albo prototyp zamaskowanej kasy pancernej. Z tym pojemnikiem na jajka też byłeś blisko. Pod parapetem umieszczano szafkę. W zimie uchylano szufladkę i była darmowa, dobrze przewietrzona lodówka. Generalnie od lat 50-tych XXw. zaniechano tego rozwiązania w nowych budynkach. Kris oczywiście też ma rację. Szufladka z blachy cynkowej zbierała również przecieki wody opadowej i skropliny z szyb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bed 26.06.2007 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 No to sobie to zostawię. Ale jedną szufladkę muszę dorobić, bo zaginęła w mrokach dziejów. HenoK czy już powstaje Twój domek?? Kris_eS na jakim jesteście etapie?? Jakby nie patrzeć, zacząłeś dużo wcześniej...wszyscy wiedzą dlaczego My skuliśmy tynki (bez sufitu) w jednym pokoju... W takim tempie skończymy za 2 lata, a trzeba szybciej... Do tego przycięliśmy ze 30 m żywopłotu, żeby nie zdrewniało. No i zebralismy truskawki. Czereśnie zjedzą chyba ptaki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris_eS 26.06.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Kris_eS na jakim jesteście etapie?? Jakby nie patrzeć, zacząłeś dużo wcześniej...wszyscy wiedzą dlaczego Hej;) Jako że horyzont czasowy jaki sobie zalozyliśmy nie zamyka sie żadną datą, bo mieszkać mamy gdzie i przeprowadzki narazie nie planujemy, to dłubiemy sobie tam w wolnych chwilach tylko. Dom zostawilismy sobie na deser i w nim w zeszłym roku zrobiliśmy dach tylko. Cały nakład pracy obecnie lokujemy w małym domku. mozna juz w nim sobie w miare normalnych warunkach wakacjować. Zrobilismy: okienka drewniane sami u kuzynostwa wydziergalismy - wstawione instalacje elektryczną, hydrauliczną, kanalizacyjną wyczyściliśmy cegły na scianach po zerwaniu tynków i zafugowalismy wiekszość. Gdzie sie nie dało położyliśmy tynki Zrobiliśmy posadzki- już niedługo beda podłogi. Teraz powstaja parapety, drzwi, wielki blat kuchenny i drzwi wejsciowe. No i prace nad oczyszczeniem skrzydeł drzwi- tu patent z piaskarką chyba wykorzystam + nowe futryny. Zatem 2-3 tyg pracy i juz mieszkać na dole można. Wanna już szumi ciepłą wodą zatem jest juz swojsko. Niestety mało czasu na prace w obejsciu a trawa po deszczach rosnie jak głupia, ogrodzenie też czeka na swoja kolej, w lipcu pewnie powstanie mały stawek. W każdym razie teraz już każdy etap jest widoczny i cieszy oko bardziej niż wyrobnicze prace poczatkowe. jestem teraz bez aparatu ale postaram sie przy najblizszej okazji zrobić troche fotek bo już zaczyna sie robić ładnie. No to tyle chyba czesc K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bed 26.06.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Kris_eS jestem w podobnej sytuacji, mam gdzie mieszkać, mam pracę, z której nikt mnie nie wyrzuca, jednak... nie mogę się doczekać opuszczenia W-wy. Byłoby dobrze skończyć to jak najszybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 26.06.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 HenoK czy już powstaje Twój domek?? Właśnie mamy dylemat. Na działce, którą kupilismy nie ma energii elektrycznej. Co prawda w gminie obiecują, że będzie prawdopodobnie w lipcu, ale takie obiecanki były już wcześniej i nie zostały dotrzymane. W związku z tym nie wiem, czy nie zdecydujemy się na plan "B" i wtedy dołączymy do klubu "Adaptujących stary wiejski dom". O szczegółach napiszę, jak zapadną konkretne decyzje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bed 26.06.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 HenoK kup sobie stary domek w "naszej" okolicy, to będziemy walczyć razem.A może wpadłbyś do nas 7 czerwca, jak uda mi się wyrwać z W-wy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 26.06.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 HenoK, to ja już Cię witam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 26.06.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 czytam z ciekawością dopiero zaczynam...remont, adaptację czy co tam się uda ... żeby dało się jeździć i latem i zimą. zapraszam do oglądania, na razie kilka fotek http://picasaweb.google.com/llinczewska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts