Slawek 1719499182 25.10.2004 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 Qrcze, co za zbieg okoliczności! Nie dość że remontujemy stare chałupy, to jeszcze wszyscy mieszkamy w okolicach Wrocka (z tago co wiem, to jeszcze Gagata też gdzieś w okolicy remontuje). Sam chętnie piszę się na oglądanie fundamentów do izolacji i drenażu, bo w przyszłym roku to mam zamiar zrobić. Mogę opowiedzieć o iniekcji, bo u mnie już ją robili i było to Hadraade najtańsze rozwiązanie - ale i nie najskuteczniejsze. Najlepsze są płyty - tytanowe lub chromoniklowe wbijane w mur - ale to cholerstwo jest drogie i możliwe tylko do określonej grubości murów fundamentowych... Może byśmy się tak spotkali, np. po kolei u każdego. Ciebie - Hadraade nie udało się w sobotę poznać... Zapraszam do siebie w któryś dzień - na lekcję poglądową pt. "czego nie należy schrzanić przy remoncie". Przykładów mam całą masę . Pozdrowienia Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 25.10.2004 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 Hej Sławku Już się tłumaczyłam z tej soboty Yemiołce: kończyłam pracę mniej więcej wtedy, kiedy Wy imprezę Taki już los wolnych strzelców O ile dobrze pamiętam, to mamy jeszcze coś wspólnego. Czy aby nie jesteś historykiem sztuki? Moja silniejsza połowa jest plastykiem to w sumie pokrewne fachy, prawda? Bardzo chętnie się spotkamy z Wami (tylko już na pewno nie w październiku). A z której strony Wrocka jesteście? Bo my na Kąty. Ostatnio mam koszmarne sny o fundamentach i stropach grrrrrr Do usłyszenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 04.11.2004 03:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Hej Sławku Już się tłumaczyłam z tej soboty Yemiołce: kończyłam pracę mniej więcej wtedy, kiedy Wy imprezę Taki już los wolnych strzelców O ile dobrze pamiętam, to mamy jeszcze coś wspólnego. Czy aby nie jesteś historykiem sztuki? Moja silniejsza połowa jest plastykiem to w sumie pokrewne fachy, prawda? Bardzo chętnie się spotkamy z Wami (tylko już na pewno nie w październiku). A z której strony Wrocka jesteście? Bo my na Kąty. Ostatnio mam koszmarne sny o fundamentach i stropach grrrrrr Do usłyszenia! a my dlugoleka i chetnie sie pospotykamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 04.11.2004 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Hej hej Remontowicze Jak stoicie z czasem w najbliższy weekend? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 04.11.2004 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Heyka,w weekend jestem zasadniczo w domu (znaczy remontuję na całego), ale chętnie się gdzieś spotkam. Może być u nas, ale nie musi...My mieszkamy na zach. od miasta - w Gałowie.Narka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 04.11.2004 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 No wiesz, ja się już czuję zaproszona, jak pisałam A tak na poważnie, to jeszcze uzgodnię z moją połową plany weekendowe i dam znać. Przyznaję, że bardzo mam ochotę obejrzeć Waszą posiadłość i połączenie nowoczesności z tradycją Jeździ do Gałowa jakaś komunikacja publiczna? PKS, busy, linie podmiejskie? pozdrowionka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 05.11.2004 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 Jeżdżą autobusy podmiejskie (617, ale musi być napisane "Gałów"),z Leśnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 06.11.2004 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2004 Najpierw przeczytałam wiadomość na priva i oczywiście zadałam to samo pytanie o dojazd To jak i kiedy i gdzie?? Pchlistość - a co z Wami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 06.11.2004 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2004 Najpierw przeczytałam wiadomość na priva i oczywiście zadałam to samo pytanie o dojazd To jak i kiedy i gdzie?? Pchlistość - a co z Wami? teraz dopiero otworzylismy kompa i chyba za pozno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 09.11.2004 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Pchlistość, wcale nie za późno. Wstępnie umówiliśmy się na niedzielę 14.11. u nas - zapraszamy Ukłony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 09.11.2004 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Pchlistość - wysłałam do Ciebie wiadomość na priva w weekend. Dostałeś? Mam nadzieję, że się spotkamy w niedzielę w komplecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 09.11.2004 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Wysłałam właśnie maila do Gagaty z propozycją spotkania Mam nadzieję, że też się pojawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 09.11.2004 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Buuu Mail do Gagaty właśnie wrócił z pustymi rękami, gdyż jej host potraktował mnie jak spamo-siewcę Znaczy czeba spróbować inaczej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 10.11.2004 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Hadraade, ja też wysłałem maila do Gagaty, ale do tej pory nie odpowiedziała...A co z Pchlistością?Odezwijcie się na mojego priva, to prześlę Wam opis drogi...Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gbim 03.01.2005 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Witajcie właściciele starych szacownych domostw. Od mpażdziernika jesteśmy właścicielami starego (1895) domu z kamieniao pow. 140m2. Roboty będzie przy nim mnóstwo, ale chcemy zacząć od izolacji fundamentów, czy może ktoś z was robił coś takiego w domu z kamienia? kamień to piaskowiec. W następnej kolejności będzie dach.Chcemy też ocieplic ściany, ale nikt nie jest w stanie nam podać grubości ocieplenia przy grubości ściany 50cm. Do ocieplenia chcieliśmy zastosować materiał o nazwie Izocer, który wg. producenta ma właściwości zbliżone do wełny mineralnej, czy może ktoś z Was spotkał sie już z tym materiałem,a może już go stosował ? Producent proponuje 6 cm. na zewnętrzne ściany, ale obawiam się że może to nie wystarczać.Czy może znacie kogoś z terenu śląska, kto zajmuje się remontami takich starych domów i mógłby doradzić coś sensownego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 04.01.2005 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Witajcie pozytywnie zakręceni na remont starej chałupy.Pracy przed Wami wiele, ale stary dom ma duszę. Nie jestem budowlańcem, ale wydaje mi się, że 6 cm to stanowczo zbyt mało. Sprawdź na kalkulatorze Kolmetu: http://www.kolmet.com.pl/Press/kalk_wsp_strat_ciepla.htmJa mam 50 cm ubitej gliny i zaizolowałem 20 cm styropianu, wychodząc z założenia, że: Teren jest wyjątkowo zimny - pogranicze Mazur i Suwalszczyzny, lubię ciepełko, koszt inwestycji zwiększa się tylko o większą ilość styropianu, w kwestii "oddychania" ściany z gliny grubości 50 cm nie będę się wypowiadał - styropian był znacznie tańszy.Przy tak masywnych scianach i dobrej izolacji dom będzie wystygał powoli, więc przy braku ogrzewania nie wychłodzi się błyskawicznie, ale też będzie powoli się rozgrzewał, co może być pewną wadą.PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 07.01.2005 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 Hej - my zaczęliśmy od dachu, bo był w najgorszym stanie. Fundamenty przed nami i jeszcze się zastanawiamy, jak je ugryźć. Spytaj Sławka, bo on to ma za sobą - tyle że chyba nie w domu z kamienia. Też mi się wydaje, że 6 cm to za mało - na pewno dla ściany 50cm z cegły pełnej, bo taki wariant sprawdzałam przy pomocy programu załączonego onegdaj do Muratora. Życzę powodzenia i wytrwałości - wpadnij czasami i daj znać, jak Ci idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 07.01.2005 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 Pozwolicie że się wtrącę w Wasz wątek. Otóż kilka dni temu czytałam ogłoszenie PKP o wyprzedaży starych budynków, dworców w miejscowościach gdzie już nie jeżdżą pociągi, wież ciśnień itp obiektów. Po adaptacji mogą służyć za mieszkania. Gdzieś widziałam wywiad z rodzinką która przerobiła budynek dworcowy na super chałupkę. Może warto się tymi ofertami zainteresować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 07.01.2005 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 Zainteresować się zawsze warto Takie mieszkanko w wieży ciśnień to jest COŚ!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 08.01.2005 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 Hej - my zaczęliśmy od dachu, bo był w najgorszym stanie. Fundamenty przed nami i jeszcze się zastanawiamy, jak je ugryźć. Spytaj Sławka, bo on to ma za sobą - tyle że chyba nie w domu z kamienia. Też mi się wydaje, że 6 cm to za mało - na pewno dla ściany 50cm z cegły pełnej, bo taki wariant sprawdzałam przy pomocy programu załączonego onegdaj do Muratora. Życzę powodzenia i wytrwałości - wpadnij czasami i daj znać, jak Ci idzie Ja też zacząłem od dachu! I na nowym pokryciu nie skończyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts