Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja starego wiejskiego domu

Jędruś

Recommended Posts

Przy okazji - jak rozwiązałeś problem owadów-drewnojadów i czy robiłeś u siebie stropy drewniane?

dom powstal 1880 roku sklaepienia kleina (lukowate)na belkach stalowych.

dach dachowka euronit profil S grafit rynny firmy nie pamietam ale plastiki.

Wiezba byla OKI gdzie niegdzie slady robala ale przekroj glownych krokwi kilka razy grubszy niz dzisiejsze potraktowalem je srodkiem nazwy nie pamietam ale moge sprawdzic.

Tak jak pisalem drenaz i izolacja zrobiona do tego ocieplony styropianem i tynk mineralny.

Zewnatrz remont skonczony teraz biore sie za wnetrza juz zrobilem:

wymiana okien, 2 pokoje wyremontowane na gotowo, nowe CO

• Odpowiedzi 884
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My musieliśmy wymienić kilka belek z więźby. I wszystkie elementy drewniane kilkakrotnie malowaliśmy preparatem przeciw robalom i grzybom.

My już mamy nowe okna i dach i wstępnie obrzuconą elewację.

Jak Ci się przypomni, to daj znać, jakiej produkcji masz rynny.

a co macie na dachu?

Belki o dużym przekroju, ale nie byliśmy pewni, czy w środku nie przegryzione przez robaki. Te, które były ewidentnie zniszczone wymienilismy, reszta została poddana dokładnym oględzinom i smarowaniu odpowiednimi preparatami, ale ja jestem strachliwa i wolę dmuchać na zimne. A poza tym: cena, cena i cena. Niestety. :(

Belki o dużym przekroju, ale nie byliśmy pewni, czy w środku nie przegryzione przez robaki. Te, które były ewidentnie zniszczone wymienilismy, reszta została poddana dokładnym oględzinom i smarowaniu odpowiednimi preparatami, ale ja jestem strachliwa i wolę dmuchać na zimne. A poza tym: cena, cena i cena. Niestety. :(

jak ja przeliczalem to blacha byla drozsza niz dachowka z ta roznica ze nie kupilem dachowek skrajnych

Mnie wiosną ubiegłego roku udało się wziąć kredyt na remont pod hipotekę w WBK.

Był to jedyny bank których chciał rozmawiać o kredycie na remont, a nie na budowę, dał kredyt mimo nie najwyższych zarobków kredytobiorców, (a i tak nie starczyło :evil: ) dał kredyt mimo... dojrzałego wieku kredytobiorców :wink:

Czy jakiś bank udziela sensownych kredytów na remonty? Wiem, że jesteśmy dużo mniej atrakcyjnym klientem niż ludzie budujący domy, ale może jednak?

I tu sie mylisz

Jestesmy duzo lepszymi klientami niz budujacy z jednego podstawowego powodu potrzebujemy stosunkowo niewielkich pieniedzy na remont (w przeciwienstwie do budowy) i mamy wysoki wklad wlasny (domy ktore remontujemy)

Bralem kredyt w PKO BP moj wklad oceniono na 70 % przez co

mam najnizsze oprocentowanie w CHF (najlepiej brac kredyt kozystajac z uslug Expandera nie biora zadnych oplat i wybor jest kilku lub kilkunastu bankow)

No patrz, a mnie tłumaczono, że właśnie nasz wkład własny niby jest duży, ale nie możemy wziąć np kredytu na 20 lat, bo to duże ryzyko, czy taki dom jeszcze 20 lat postoi :o

Pchlistość - a prowadzisz remont stosując się do wszystkich formalnych wymogów? tzn, masz kierownika budowy, wszystkie pieczątki itp?

Czy ja dobrze kojarzę, że Expander jest na Piłsudskiego?

Dobra, źle się wyraziłam - dom jeszcze pewnie postoi 20 lat, ale będzie miał np 120 lat w sumie, w przeciwieństwie do nowo budowanego, który będzie miał 20, więc i lepszy stan i wartość większą niz nasze starowinki. Chyba że mnie wprowadzono w błąd??? :roll:

Po pierwsze wiek domu nie ma znaczenia tylko jego wartosc rynkowa.

Po drugie remontowalem systemem gospodarczym a co za tym idzie mialem tylko dwie wizyty przedstawiciela banku na poczatku i po remoncie.

Do banku musisz przedstawic tylko zgloszenie remontu i ze remont nie wymaga pozwolenia budowlanego.

Aha wartosc domu sam okreslilem w deklaracji a Pan z banku tylko szacuje czy jest to mniej wiecej zgodne