Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja starego wiejskiego domu

Jędruś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 884
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przepraszam! Już wyjaśniam: Kupiliśmy stary dom (ok. 1920) na wsi, niedaleko miasta (4 km) po bardzo atrakcyjnej cenie. Dom jest w miarę zadbany, ale na ścianie szczytowej, wzdłuż której biegnie nieutwardzona droga dojazdowa do następnej posesji, jest pionowe pęknięcie i nie jest to tylko pęknięcie tynku. Na przełomie 10 ostatnich lat, drogę tą rozkopywano w celu podciągnięcia wody, telefonu a w zeszłym roku kanalizacji. Myślę, że to właśnie były przyczyny pojawienia się owej szczelinki na ścianie szczytowej i czeka mnie podbijanie fundamentów. Czyż nie tak?

Hadraadae, Sprawdziłem tez mam belki 20x20, więc wystawać bedą jakieś kilkanascie cm. Kłopot mam z jedną belką w najbardziej reprezentacyjnym pomieszczeniu, bo poprzedni własciciel mocując pod belką deski i robiąc sufit ociosał od spodu belkę siekierą w miejscach w których dawał grubsze dechy. :evil:

Drobiazgiem jest, że z każdej belki wyciągnąłem jakieś 100 gwoździ różnej wielkości i wieku.

Tomek - u nas też gwoździ było tyle, że można by było zezłomować i parę piw kupić :wink: :)

Dzisiaj mi jeden stolarz doradził, że belek, które są częściowo uszkodzone nie trzeba całkiem wymieniać, tylko jakimiś zastrzałami połatać. Co o tym sądzisz?

I przede wszystkim - jak układałeś izolację i podłogę nad tym stropem z belek?

Pozdrawiam - Hadraadae :)

Na stropie była wykonana polepa gliniana grubości 10 do 15 cm. Łącznie około 9m3 gliny z sieczką! Ciężkie to było jak...

Chałupa ma jakies 100 lat i trochę w tym czasie osiadła. Jeden narożnik był niżej o 8 cm. Deski stropowe układane były tak, że grubsze, o jednakowej szerokości układane były w odstępach kilkunastocentymetrowych a przerwę między nimi przykrywano trochę cieńszymi deskami o nieobrobionych bokach.

Nie chcieliśmy obciążać zbytnio stropu, a jednocześnie trzeba było zaizolować go cieplnie. Powierzchnia została wyrównana i wypoziomowana styropianem (3 do 10 cm) następnie wełna mineralna twarda 10 cm i zazbrojona siatką wylewka z keramzytu około 8 cm + wyrównanie (zatarcie) powierzchni kramzytowych "bobków" betonem. Na tym pływająca podłoga z desek sosnowych. 2 pomieszczenia na górze używane będą jako pokoje gościnne. Rodzina jest dość liczna, a przyjaciół sporo.

No ja myślę, że na Mazurach to nie wypada nie mieć pokoi dla gości :)

U nas cała stara "izolacja", którą czas zamienił w proch i pył jest już wywalona. Też była ciężka. Tak sobie myślę, żeby między belkami, na tych deskach, co od dołu będą sufitem i na samych belkach ułożyć właśnie wełnę, na to OSB i wykładzina dywanowa w sypialni, korek w dziecinnym, w holu sama nie wiem co. I jeszcze folia paroizolacyjna pod tą wełną. Myślisz, że to wystarczy?

Chyba musisz dać jakieś legary żeby podeprzeć płytę OSB. Chyba nie powinna ona opierać się całym ciężarem (meble) na wełnie nawet twardej.

Hej - my zaczęliśmy od dachu, bo był w najgorszym stanie. Fundamenty przed nami i jeszcze się zastanawiamy, jak je ugryźć. Spytaj Sławka, bo on to ma za sobą - tyle że chyba nie w domu z kamienia.

Też mi się wydaje, że 6 cm to za mało - na pewno dla ściany 50cm z cegły pełnej, bo taki wariant sprawdzałam przy pomocy programu załączonego onegdaj do Muratora.

Życzę powodzenia i wytrwałości - wpadnij czasami i daj znać, jak Ci idzie :)

Ja też zacząłem od dachu! :D

I na nowym pokryciu nie skończyłem.

HEJKA troszku mnie tu nie bylo jak tam wasze "stare ale jare"

chalupki kiedy robimy nasze spotkanie :lol:

Hej Pchlistość - miło Cię widzieć z powrotem :) Koniecznie musimy się jakoś zorganizować i spotkać w remontowym gronie. Najlepiej w któryś weekend, chociaż my już powolutku ruszamy z remontem - właśnie w weekendy na razie :)

Tomek - w Muratorze 20003/9 jest artykuł o wygłuszaniu stropu w kanadyjczyku i warstwy lecą tak od dołu:

- sufit z płyt g/k na ruszcie drewnianym (oczywiście zastąpimy go dechami),

- paroizolacja,

- belki stropowe o przekroju prostokątnym, niestety nie podali ich wymiarów,

- pomiędzy belkami wełna mineralna,

- na belkach guma do wyrównywania poziomu,

- na niej izolacja akustyczna z twardej wełny mineralnej o grubości 4 cm luźno ułożona na belkach stropowych (tylko na nich, a nie między nimi)

- dalej dwie płyty OSB grubości 18 i 12 mm sklejone ze sobą i położone na izolacji akustycznej (ew. OSB i płyta paździerzowa)

- na płytach klepka przyklejona do podłoża

- cokół drewniany przyklejony do ściany z podklejoną uszczelką z pianki polietylenowej, i ćwierćwałek przybity do podłogi też u uszczelką

- oczywiści wzdłuż ścian też uszczelka (tym razem z kauczuku EPDM)

Specjaliści z Muratora jeszcze orzekli, że rozstaw belek powinien być co ok 30, 40 lub 45 cm, a u nas jest na oko co 80/90, ale skoro tyle lat było dobrze, to na pewno nie będziemy ich teraz "zagęszczać". Zresztą nasze belki są dużo bardziej masywne i jakoś utrzymywały ciężar np skrzyni pełnej zboża pomimo tego rozstawu :)

Właśnie wróciłem. U mnie chałupa niby typowa, mazurska, ale podejrzewam, że została dobudowana do istniejącego wczesniej budynku.

Ta starsza część ( mniej więcej 1/3 jest z ubitej gliny z sieczką i ma belki o rozstawie ok. 150 cm) "młodsza" - cegły wypalane na zaprawie glinianej i belki stropowe w rozstawie 120 cm. Belki 20 x 20 cm.

A jesli chodzi o spotkanie remontujących to jestem ZA! Gdzie, czyli u kogo i kiedy? :D

Najbliższy weekend niestety odpada. Zapraszam do stoiska na targach "Alergia 2005"

Tomek, a gdzie te targi? Bo ja mam właśnie swieżo nabytą alergię i chętnie bym się zagłębiła w temat :o

My ten weekend mamy zabukowany na rozplanowywanie rozmieszczenia sanitariatów w chałupie, w przyszły Mąż mój będzie ubijaj piasek pod chudzik, a potem ... mam imieniny :) Mogę zaproponować grilla u nas z tej okazji :)

Targi Alergia 2005 będą od 15 do 17 kwietnia (piątek -niedziela) w Centrum Wystawowym Expo XXI na ul Prądzyńskiego 12/14. Dojazd od Kasprzaka ul Bema. Można dojechać od Towarowej ul. Kolejową, ale dziury tam okropne.

Parę lat temu wystawiałem się na krytykę w Hali Ludowej we Wrocku. :)