Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom z lat 70-tych po remoncie - pomysły na elewację?

mona77

Recommended Posts

Witam wszystkich :)

Bardzo proszę o radę.

Mój dom powstał w latach 70 -tych (wiadomo jakie były wówczas projekty domów jedynie słuszne.. :D ..) Wygląda to tak; dom ma wysoką piwnicę tak, że podłoga parteru jest ponad metr nad gruntem.... no i w tym główny problem. W tym roku dobudowaliśmy piętro i klatkę schodową, bo wewnętrzna była bardzo wąska i stroma.

Po dobudowaniu piętra dom zrobił się wysoki i klocowaty :( Wymyśliłam, że od strony południowej ; jest tam taras grunt będzie podniesiony i ok . Natomiast od frontu jest garaż , do którego wjazd jest obniżony, no i właśnie z frontu dom wygląda niezbyt dobrze z racji tej wysokości ....

http://images4.fotosik.pl/219/c7e07027fdfbaf02.jpg

I teraz pytanie: jaką elewację zrobić, żeby optycznie dom obniżyć?

Myślałam o podziale poziomym- dość popularnym, piętro w drewnie, natomiast dół - tynk, a najniżej kamień albo klinkier...

Tylko nie wiem jak się sprawuje takie drewno na elewacji? Bo jeżeli trzeba robić co 2 czy 3 lata renowację to odpada :(

Jaką kolorystykę dobrać? Jaki kolor dachu?

Mi marzy się dach szary lub szaro - zielony (blachodachówka z posypką mineralną) Gustuję w ciepłych kolorkach :)

Może ktoś ma podobny problem?

Bedę bardzo wdzięczna za podpowiedzi :)

Mufka, dzięki bardzo za pomysł, myślę,że wykorzystam, bo nie pomyslałabym ,że "trójkąt" możnaby potraktować innym kolorem :) a faktycznie warto :) A okazało się,że decyzję muszę podjąć szybko bo kolor będzie kładziony jednak w tym roku, a nie na wiosnę jak pierwotnie planowałam... :) Dziekuję Ci jeszcze raz :)

A tu już bardziej aktualne

http://images3.fotosik.pl/260/bc26a7cafdc8900dm.jpg

Bardzo podoba mi się kamień na elewacji w odcieniach szarości - tylko 40 zł za metr.... + robocizna taa...