Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZABEZPIECZENIE POMPY GŁEBINOWEJ

dodi

Recommended Posts

Są czujniki poziomu - koszt siakieś 200 PLN-ów

Zrobił ktos prościej???

Sebo8877

Zamontowałem pompę w studni klienta a elektryk zamontował czujnik oryginalny zakupiony w sklepie coś ok. 200zł Właściwie to trzy czujki odpowiednio ustawione . Było super jakieś dwa miesiące potem pompa się nie właczała co się okazało trzeba było wyciągać pompę i czyścić czujki prawie nic na nich nie było ale po przetarciu ich elektrod działały jakiś miesiąc i tak w koło macieju. Znajomy automatyk wywalił te czujki bo miałem dość comiesięcznych wizyt u klienta i zamontował coś takiego:

wrzucił do studni przewód na którym był ciężarek a w odległości ok.1metr od niego na koncu kabla wyłącznik tego typu co przy pompach do czystej i brudnej wody ( najczęściej można je spotkać w hipermarketach) Działa to tak (mniej więcej bo nie wtajemniczyłem sie w szczegóły) ciężarek napina i zatapia przewód a wyłącznik pływa po wodzie (kabel od wył skierowany na dół) gdy obniża się lustro wody w pewnym momencie ciężarek wychodzi z wody a wyłącznik obniża się dalej aż napinający się przewód zacznie odwracać go do góry nogami i wtedy wyłącz on zasilanie od pompy. Trzeba tylko tak ustawić jego położenie aby wyłączył zanim woda odsłoni pompę. Od tego momentu a jest ze trzy lata mam spokój.

Ja pomślałem inaczej projektując czujnik napełnienia szamba. Trochę nie w temacie pompy ale daje do myślenia.

Wiadomo, że woda w szambie jest brudna i każdy czujnik będzie narażony na uszkodzenia i zabrudzenia.

Rozwiązanie nasuneło się samo. Zrobić takie czujniki, które będą odizolowane od warunków zewnętrznych.

W szambie (jeszcze przed jego eksploatacją) zamontowłem rurę w której umieściłem kontaktrony dokładnie rozmieszczone. Po tej rurze porusza się w górę i w dół pływak z magnesem aby pobudzać czujniki. Przewody wyprowadzone są do garażu gdzie jest układ elektroniczny wykrywający określony poziom napełnienia zbiornika. Wykorzystałem schemat z http://www.elektroda.pl po modyfikacji do moich potrzeb. Przyznam, że ciągle nie mam czasu na uruchomienie układu elektronicznego (wiecie jak jest krótko po przeprowadzce) ale czujnik działa.