dodi 21.11.2006 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Hey Jak mogę zabezpieczyć pompe głebinową (w zwykłej studni) przed spaleniem się w przypadku braku wody w studni? thx dodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 21.11.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Są czujniki poziomu - koszt siakieś 200 PLN-ów Zrobił ktos prościej??? Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi 21.11.2006 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Ponoć są układy elektroniczne do montowania w domu przy zasilaniu pompy. Ale własnie szukam opini i uwag dodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 21.11.2006 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 w mojej studni glebinowej i kolegow nigdy nei braklo wody...wiec nie ma problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi 21.11.2006 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 czytaj dokładnie posty, ja mam zwykłą studnie dodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 21.11.2006 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 a po co pompa glebinowa w zwyklej studni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi 21.11.2006 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Wiedziałem że ktoś zapyta , mam dom parterowy i nie chce miec szumiecego hydroforu w mieszkaniu, Dlatego daje sie pompe ktora pracuej w studni a w domu masz zasobnik z gumowa przeponą. dodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 21.11.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Dodi ja myśle na takim czymś http://www.metalchem.pl/katalogi/poziomcieczy/nivomag.pdf Jeszcze nie wiem ile kosztuje to to dziadostwo. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 21.11.2006 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Kupić pompę, która ma zabezpieczenie przed suchobiegiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 21.11.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 No ok ale jeżeli już ma się pompę bez suchobiegu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpysio 21.11.2006 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 http://www.elcluwo.pl . Ja kupiłem od nich czujniki i jeszcze kupię sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 21.11.2006 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Są czujniki poziomu - koszt siakieś 200 PLN-ów Zrobił ktos prościej??? Sebo8877 Zamontowałem pompę w studni klienta a elektryk zamontował czujnik oryginalny zakupiony w sklepie coś ok. 200zł Właściwie to trzy czujki odpowiednio ustawione . Było super jakieś dwa miesiące potem pompa się nie właczała co się okazało trzeba było wyciągać pompę i czyścić czujki prawie nic na nich nie było ale po przetarciu ich elektrod działały jakiś miesiąc i tak w koło macieju. Znajomy automatyk wywalił te czujki bo miałem dość comiesięcznych wizyt u klienta i zamontował coś takiego: wrzucił do studni przewód na którym był ciężarek a w odległości ok.1metr od niego na koncu kabla wyłącznik tego typu co przy pompach do czystej i brudnej wody ( najczęściej można je spotkać w hipermarketach) Działa to tak (mniej więcej bo nie wtajemniczyłem sie w szczegóły) ciężarek napina i zatapia przewód a wyłącznik pływa po wodzie (kabel od wył skierowany na dół) gdy obniża się lustro wody w pewnym momencie ciężarek wychodzi z wody a wyłącznik obniża się dalej aż napinający się przewód zacznie odwracać go do góry nogami i wtedy wyłącz on zasilanie od pompy. Trzeba tylko tak ustawić jego położenie aby wyłączył zanim woda odsłoni pompę. Od tego momentu a jest ze trzy lata mam spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi 22.11.2006 05:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Tylko jak to zrobić jak mam poprowadzony kabel (4x2,5) do pompy 3 fazowej i nie mam zadnego dodatkowego do stycznika w domu dodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 22.11.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Ja pomślałem inaczej projektując czujnik napełnienia szamba. Trochę nie w temacie pompy ale daje do myślenia.Wiadomo, że woda w szambie jest brudna i każdy czujnik będzie narażony na uszkodzenia i zabrudzenia.Rozwiązanie nasuneło się samo. Zrobić takie czujniki, które będą odizolowane od warunków zewnętrznych.W szambie (jeszcze przed jego eksploatacją) zamontowłem rurę w której umieściłem kontaktrony dokładnie rozmieszczone. Po tej rurze porusza się w górę i w dół pływak z magnesem aby pobudzać czujniki. Przewody wyprowadzone są do garażu gdzie jest układ elektroniczny wykrywający określony poziom napełnienia zbiornika. Wykorzystałem schemat z http://www.elektroda.pl po modyfikacji do moich potrzeb. Przyznam, że ciągle nie mam czasu na uruchomienie układu elektronicznego (wiecie jak jest krótko po przeprowadzce) ale czujnik działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi 23.11.2006 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Jest ponoć czujnik który nazywa sie hydrostop i montuje sie koło bojler, kiedy pompa pracuje ale nie robi cisnienia zawor wyłancza ją . Niestety nie mogę się doszukać żadnych info na temat producenta... dodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts