Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brykiet ze słomy ....

NOTO

Recommended Posts

Nadaje się do kominka choć jest troszku więcej popiołu. Lepszy jest brykiet z œlazowca pensylwańskiego (malwy), wierzby wiciowej lub miskanta. Te zachowujš się tak jak brykiet z trocin. Sš nawet takie specjalne brykiety wysokociœnieniowo prasowane. Wyglšdajš jak pniaki tylko z dziurš w œrodku.

Witam

SŁOMA ZAWIERA B.DUŻE ILOŚCI KRZEMIONKI,DO SPALENIA POTRZEBNY JEST NADMUCH,BRYKIET MA SPECYFICZNY ZAPACH,BEZ LEPISZCZA JEST NIESTABILNY

KRUCHY.PREFERUJĘ TROCINĘ Z DOMIESZKĄ SŁOMY [słoma jest łatwiej dostępna]

To jest cytat z forum producentów: http://www.brykieciarki.fora.pl/viewtopic.php?t=2

Witam

SŁOMA ZAWIERA B.DUŻE ILOŚCI KRZEMIONKI,DO SPALENIA POTRZEBNY JEST NADMUCH,BRYKIET MA SPECYFICZNY ZAPACH,BEZ LEPISZCZA JEST NIESTABILNY

KRUCHY.PREFERUJĘ TROCINĘ Z DOMIESZKĄ SŁOMY [słoma jest łatwiej dostępna]

To jest cytat z forum producentów: http://www.brykieciarki.fora.pl/viewtopic.php?t=2

Zgadza się z krzemionkš i powstaje wtedy lawa (szlaka) ale w kominku nie ma tak wysokich temperatur więc jak najbardziej jest ok. Co do stabilnoœci i rozsypywania się to wszystko zależy od tego jak jest prasowane. Gdy patrzy się na palšcy się słomiany brykiet w komiku to jest wrażenie, że pęcznieje.

Miałam brykiet z róznych roœlin (bo przypadkowo zajmuję się chorobami tychże) i dlatego mogę powiedzeć że najlepszy był z œlazowca. Choć podobno zgodnie z Unijnymi normami też w nim za dużo piasku.

Witam.

No faktycznie widzę że jesteś w potrzebie. Nie pal mokrym drewnem!!!

Będziesz pytał:

CZYM WYCZYŚCIĆ SZYBĘ???

KOMIN CIEKNIE!!!

itp

Może faktycznie brykiet lepszy. Ja nie mam doświadczeń z brykietem, tylko to co z netu, ale suchy opał to podstawa. A każdy brykiet powinien być suchy.

Drewno kup teraz, będzie na przyszły sezon.

Pozdrawiam, Heniek

Słoma do spalania lepsza jest szara (niestety nie wiemy z jakiej zrobili brykiety). Szara ma nieco wyzszą wartość opałową od żółtej i pozbawiona jest (w znacznym stopniu) związków chloru, krzemu i potasu. Słoma jako paliwo jest bardzo dobra, ma wyższą wartość opałową od drewna ( żółta ok. 14 a szara 15 MJ/kg). poipłu faktycznie 2xwięcej. jako paliwo polecam.