NOTO 21.11.2006 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Mam możliwość zakupu brykietu ze słomy 1 t za 300 zł + transport.Czy taki brykiet nadaje się do kominka ? Ma kształt walca fi 8 cm dł ok 10 cm. 1 tona zajmuje ok 2m3 (w workach po 40 kg) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 21.11.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Nadaje się do kominka choć jest troszku więcej popiołu. Lepszy jest brykiet z lazowca pensylwańskiego (malwy), wierzby wiciowej lub miskanta. Te zachowujš się tak jak brykiet z trocin. Sš nawet takie specjalne brykiety wysokocinieniowo prasowane. Wyglšdajš jak pniaki tylko z dziurš w rodku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek 21.11.2006 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Witam SŁOMA ZAWIERA B.DUŻE ILOŚCI KRZEMIONKI,DO SPALENIA POTRZEBNY JEST NADMUCH,BRYKIET MA SPECYFICZNY ZAPACH,BEZ LEPISZCZA JEST NIESTABILNY KRUCHY.PREFERUJĘ TROCINĘ Z DOMIESZKĄ SŁOMY [słoma jest łatwiej dostępna] To jest cytat z forum producentów: http://www.brykieciarki.fora.pl/viewtopic.php?t=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 21.11.2006 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Witam SŁOMA ZAWIERA B.DUŻE ILOŚCI KRZEMIONKI,DO SPALENIA POTRZEBNY JEST NADMUCH,BRYKIET MA SPECYFICZNY ZAPACH,BEZ LEPISZCZA JEST NIESTABILNY KRUCHY.PREFERUJĘ TROCINĘ Z DOMIESZKĄ SŁOMY [słoma jest łatwiej dostępna] To jest cytat z forum producentów: http://www.brykieciarki.fora.pl/viewtopic.php?t=2 Zgadza się z krzemionkš i powstaje wtedy lawa (szlaka) ale w kominku nie ma tak wysokich temperatur więc jak najbardziej jest ok. Co do stabilnoci i rozsypywania się to wszystko zależy od tego jak jest prasowane. Gdy patrzy się na palšcy się słomiany brykiet w komiku to jest wrażenie, że pęcznieje. Miałam brykiet z róznych rolin (bo przypadkowo zajmuję się chorobami tychże) i dlatego mogę powiedzeć że najlepszy był z lazowca. Choć podobno zgodnie z Unijnymi normami też w nim za dużo piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 21.11.2006 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Kiedyś kupiłem worek takich brykietów, ale duży bałagan był z tego, choć paliło się nieźle.Z mojego punktu widzenia nie polecam.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 25.11.2006 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Cena troche zachęca.A drewno to już tylko mokre można kupic.A jesli mokre to jakie najlepiej się pali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek 25.11.2006 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Witam.No faktycznie widzę że jesteś w potrzebie. Nie pal mokrym drewnem!!! Będziesz pytał:CZYM WYCZYŚCIĆ SZYBĘ???KOMIN CIEKNIE!!!itpMoże faktycznie brykiet lepszy. Ja nie mam doświadczeń z brykietem, tylko to co z netu, ale suchy opał to podstawa. A każdy brykiet powinien być suchy. Drewno kup teraz, będzie na przyszły sezon. Pozdrawiam, Heniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 25.11.2006 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Słoma do spalania lepsza jest szara (niestety nie wiemy z jakiej zrobili brykiety). Szara ma nieco wyzszą wartość opałową od żółtej i pozbawiona jest (w znacznym stopniu) związków chloru, krzemu i potasu. Słoma jako paliwo jest bardzo dobra, ma wyższą wartość opałową od drewna ( żółta ok. 14 a szara 15 MJ/kg). poipłu faktycznie 2xwięcej. jako paliwo polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 02.12.2006 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 To jest słoma rzepakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.