Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zlikwidowac ziesko na działce???

Recommended Posts

Mam zapytanko. Na działce zostały mi "chaszcze" zielska. Na wiosne ma zamiar rozpocząć budowę. Nie wiem zbytnio jak się za to zabrać. Chciałem jeszcze przed mrozami wynająć traktor z kosiarką rotacyjną i zabronować, ale czy na wiosnę nie wypierdzielą chwasty na nowo. Ewentualnie jeszcze na wiosnę zrobił bym oprysk randapem. Czy warto jeszcze przed zimą coś robić???

Właśnie jestem po takim zabiegu.Na moich 20 -tu arach było zielsko do kolan, za namową takiego ,, co się zna" kupiłem Roundup jakiś taki ,,MAX" i wszystko tym opryskałem.Po 2-uch tygodniach cała działka zamieniła się w ,,bursztynowe pole" i została zaorana.Na wiosnę wszystko zostanie zabronowane ,wyrównane i zostanie zasiana trawa.To tyle.Acha to był mój pierwszy post i przy okazji witam Wszystkich Forumowiczów.

Właśnie jestem po takim zabiegu.Na moich 20 -tu arach było zielsko do kolan, za namową takiego ,, co się zna" kupiłem Roundup jakiś taki ,,MAX" i wszystko tym opryskałem.Po 2-uch tygodniach cała działka zamieniła się w ,,bursztynowe pole" i została zaorana.Na wiosnę wszystko zostanie zabronowane ,wyrównane i zostanie zasiana trawa.To tyle.Acha to był mój pierwszy post i przy okazji witam Wszystkich Forumowiczów.

Witaj :p

Zawiązane przed pryskaniem nasiona wraz z orką trafiły do gruntu.

Zobacz wiosną, przed orką !, czy nie wschodzą chwasty i czy nie potrzebny będzie jeszcze jeden oprysk, a dopiero po 3 tygodniach orka i siew trawy :D

Proponuję tyllko zaorać. I pozostawić w tzw.ostrej skibie,bez bronowania. Nie należy obecnie stosowac żadnych herbicydów- jest po okresie wegetacji.Na wiosnę wykonać bronowanie ,a po wzejściu chwastów /kilku centymetrowej wysokości/ zastosować rundap.Jeśli nie chce się stosować środków chemicznych po zabronowaniu wsiać motylkowe które po wyrośnięciu w fazie kwitnięcia należy zaorać.W ten sposób znakomita większość chwastów zginie a ziemia zyska wiele składników jak i poprawi się jej struktura.