krzysiek309 21.11.2006 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Mam zapytanko. Na działce zostały mi "chaszcze" zielska. Na wiosne ma zamiar rozpocząć budowę. Nie wiem zbytnio jak się za to zabrać. Chciałem jeszcze przed mrozami wynająć traktor z kosiarką rotacyjną i zabronować, ale czy na wiosnę nie wypierdzielą chwasty na nowo. Ewentualnie jeszcze na wiosnę zrobił bym oprysk randapem. Czy warto jeszcze przed zimą coś robić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 21.11.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 rantban - nie wiem czy to sięź tak dokładnie pisze, ale w sklepach ogrodniczych będą wiedzieć o co chodzi. My "spaliliśmy" tym korzenie akacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 21.11.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Teraz wygrabić (wybronować) stare chwasty i spalić. Nastęnie zaorać.Wiosną znowu brony (jeżeli nie ma zbyt wiele perzu) i jak chwasty odrosną na 10-15cm randap (Roundup) w zwiększonej dawce. Po 2-3 tygodniach usunąć pozostałości, przygotować ziemię, wsiać trawę i pielęgnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek309 21.11.2006 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Dziękuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 21.11.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Chwastoks Turbo na dwuliścienne (uwaga drzewa też są dwuliścienne!!) Traw nie rusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelm 22.11.2006 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Chwastoks Turbo na dwuliścienne (uwaga drzewa też są dwuliścienne!!) Traw nie rusza W szczególności perzu Pozrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek309 22.11.2006 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Sam oprysk to jest pikuś. Ja jeszcze muszę wszystko skosić. To co rośnie nie wiem fachowo jak się nazywa, ale ma prawie 1,5,m wysokości. Nikt w okolicy nie ma sprzętu do koszenia, a kosą to się zarobię. Myślę o wypaleniu,ale to też trzeba uważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 25.11.2006 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Korzeni nie wypalisz-odbije to na wiosnę.Przekop,zbronuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
newoytek 25.11.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Właśnie jestem po takim zabiegu.Na moich 20 -tu arach było zielsko do kolan, za namową takiego ,, co się zna" kupiłem Roundup jakiś taki ,,MAX" i wszystko tym opryskałem.Po 2-uch tygodniach cała działka zamieniła się w ,,bursztynowe pole" i została zaorana.Na wiosnę wszystko zostanie zabronowane ,wyrównane i zostanie zasiana trawa.To tyle.Acha to był mój pierwszy post i przy okazji witam Wszystkich Forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 25.11.2006 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Właśnie jestem po takim zabiegu.Na moich 20 -tu arach było zielsko do kolan, za namową takiego ,, co się zna" kupiłem Roundup jakiś taki ,,MAX" i wszystko tym opryskałem.Po 2-uch tygodniach cała działka zamieniła się w ,,bursztynowe pole" i została zaorana.Na wiosnę wszystko zostanie zabronowane ,wyrównane i zostanie zasiana trawa.To tyle.Acha to był mój pierwszy post i przy okazji witam Wszystkich Forumowiczów. Witaj Zawiązane przed pryskaniem nasiona wraz z orką trafiły do gruntu. Zobacz wiosną, przed orką !, czy nie wschodzą chwasty i czy nie potrzebny będzie jeszcze jeden oprysk, a dopiero po 3 tygodniach orka i siew trawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
newoytek 25.11.2006 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Dzięki,napewno zapamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STRASS 27.11.2006 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Proponuję tyllko zaorać. I pozostawić w tzw.ostrej skibie,bez bronowania. Nie należy obecnie stosowac żadnych herbicydów- jest po okresie wegetacji.Na wiosnę wykonać bronowanie ,a po wzejściu chwastów /kilku centymetrowej wysokości/ zastosować rundap.Jeśli nie chce się stosować środków chemicznych po zabronowaniu wsiać motylkowe które po wyrośnięciu w fazie kwitnięcia należy zaorać.W ten sposób znakomita większość chwastów zginie a ziemia zyska wiele składników jak i poprawi się jej struktura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 28.11.2006 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 W tej chwili na oprysk jest już za późno. Po wzejściu nasion wiosną wykonać oprysk Raundapem. Poczytaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=1496&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts