Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

palenie węglem brunatnym w kominku

anddr

Recommended Posts

witam

przy okazji konserwacji kominka przeczytałem w dokumentacji że można w nim palić węglem brunatnym. przyznam że chodzi mi po głowie zastosowanie węgla brunatnego jako dodatku do drzewa. czy macie jakieś doświadczenia z tym "paliwem" ?

pozdrawiam

andrzej :p

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja pale, ale fakt: smierdzi niesamowiecie, poza tym trzeba miec duzo zaru zeby sie palił. Jednym ze sposobów lepszego palenia jest delikatnie wysuniecie popielnika.

Wkurza mnie tez duuuuzzaa ilosc popilou, ktory co prawwda wyglada jak papier ale jednak jest...

No ale pale, bo z drzewem sie nie wyrobilem i chce objechac jakos ten sezon :)

Ostatnio przy okazji ekogroszku kupiłem worek brunatnego - 190zł/t. Faktycznie śmierdzi jak.... Wg mnie całkowita nieprzydatniść do palenia w kominku. Spaliłem jeden wkład a resztę zawiozłem teściom. A pózniej się zastamawiałem co tak śmierdzi w samochodzie (mimo worka z wkładką foliową) :wink:

Nieee :D Wziąłem jeden worek ok 50kg a cena jest 190zł/t czyli za worek +-10zł (no 9,5 żeby byc dokładnym). Kupiłem w pobliskim skadzie.

Gdzie we Wrocławiu okok Korony może być taki skład , lub w Długołece lub Mirkowie ?

Ile wilgoci ma taki węgiel ?

Węgiel brunatny to paliwo supeer WARUNEK - Musi być suchy !!!

Zasada spalania - sporo żaru - mmniej powietrza.

Idealnie nadaje się do kotłów zagazowujacych - warość opałowa = z suchym drewnem.

Do kominka raczej się nie nadaje - ale jak widać można :roll:

Sebo8877

Jeśli w osiedlu domków na działkach np 1000m zaczniecie palić tym SYFEM to wczasy na zapleczu elektrociepłowni [ np Siekierki ] będą dla was super relaksem. Produktem spalania z węgla brunatnego jest POPIÓŁ wyjątkowo BOGATY w METALE ciężkie , czyli drugi syf ze spalania. NORMALNY popiół z DREWNA można zastosować jako NAWÓZ w ogrodzie , jest to wtedy zgodne z naturalnym obiegiem pierwiastków w przyrodzie . Popiół z węgla brunatnego jest natomiast odpadem szkodliwym dla środowiska. mistrz zduński Dariusz Bielawski http://www.kafle-kominki.pl

Produktem spalania z węgla brunatnego jest POPIÓŁ wyjątkowo BOGATY w METALE ciężkie , czyli drugi syf ze spalania.

Tak z ciekawości. Skąd w węglu brunatnym metale ciężkie ? Moze wykaże sie tu nieuctwem ale zawsze sadziłam, że węgiel brunatny to coś pomiędzy torfem a węglem kamiennym. Jesli w torfie nie ma pierwiastków cieżkich i w węglu kamiennym ich nie ma, to skąd one w węglu brunatnym ?

Kominek ma być kominkiem a nie piecem martenowskim, oszczędnym podpowiem, że równie świetnie palą się opony, czyli super energotwórcze paliwo. Zawsze myślałem, że kominek ma tworzyć nastrój i klimat domu, ewentualnie wspomagać system ogrzewania a palenie w nim węglem czy brykietem to profanacja :o , skąpstwo i lenistwo użytkowników :evil: .

rusek007 masz jakąś wizję do czego ma służyć kominek i proszę bardzo, Twoja sprawa. Fajnie by jednak było, gdybyś zechciał nie obrażać ludzi, którzy mają na ten temat nieco odmienne zdanie. A przede wszystkim nie wmawiaj komuś, ze posunie się do palenia oponami.

O ile przyjemniej by było, gdyby ludzie zastanawiali się czasem przed naciśnięciem przycisku 'wyślij'.