Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki nawóz dokładnie na glebę na zimę,

acca5

Recommended Posts

Ja, dałabym przekompostowany obornik ( 10 cm) i dokładnie wkopała go w ziemię. Polepszy strukturę gleby o część organiczną, zwiększy pojemność wodną podłoża ( piszesz, że jest piasek) i po przekopaniu, pozwoli na wiosenne sadzenie, zapewniając dobry start nowym roślinkom.

Ja, dałabym przekompostowany obornik ( 10 cm) i dokładnie wkopała go w ziemię. Polepszy strukturę gleby o część organiczną, zwiększy pojemność wodną podłoża ( piszesz, że jest piasek) i po przekopaniu, pozwoli na wiosenne sadzenie, zapewniając dobry start nowym roślinkom.

To znaczy te zaorane i rozmnożone kłącza perzu, wrotyczu, szczawiu i co tam jeszcze zasilić obornikiem ?

Na zime daje się nawozy wapniowe , fosforowe i potasowe . Należy je wymieszać z glebą . W sklepach spotkałem już nawóz na którym pisało - Nawóz zimowy . To co piszę to uogólnienie , bo każda roślina potrzebuje inny nawóz . I rożne jego dawki w zależności od zasobności gleby. Ważny jest także termin stosowania .

Mirku, ale pytanie było o nawóz na piaszczystym gruncie, a nie o zwalczanie chwastów! :p

A moje pytanie brzmi -przeorano zachwaszczony chwastami trwałymi ugór, więc po co je nawozić ? Najpierw uprawa gleby, coby się ich pozbyć, póżniej dalsze prace. A żeby wapnować, to najpierw należałoby się dowiedzieć, jakie jest pH, i co ma tam rosnąć. A może azalie i rododendrony?

Ponoc ma byc trawa na ok 30 arach :wink:

A ugor to raczej kwasny jest skoro szczaw rosnie.

Poza tym kazda gleba ma chyba tendencje do zakwaszania z czasem .....

A ja mam pytanie przy okazji wapnowania.

"Wapno" zostalo rozrzucone po powierzchni gleby. Trzeba koniecznie przekopac/ przeorac?

Próchnica glebowa w obecności wapnia zlepia cząstki glebowe tworząc strukturę gruzełkowatą, najbardziej pożądaną dla utrzymania korzystnych dla roślin stosunków powietrzno-wodnych.

Pozwalam sobie zacytować zdanie z polecanego artykułu :D

Gleba V i VI klasy, piaszczysta, to nieomal nieużytek, o małej zawartości składników odżywczych. Bez poprawy miąższości, nawozy " przelecą" przez piach, jak przez sitko. Dlatego pisałam o oborniku - bo daje próchnicę, polepszając strukturę. A prócz tego ma azotany, moczniki itp.

A późną wiosną acca5 może zrobić jeszcze jedną orkę i bronowanie, żeby dobrze wymieszać piach z obornikiem, lub zrobi oprysk.

Ale przecież nie o odchwaszczaniu był post... Ten jest niżej, w innym wątku.

Próchnica glebowa w obecności wapnia zlepia cząstki glebowe tworząc strukturę gruzełkowatą, najbardziej pożądaną dla utrzymania korzystnych dla roślin stosunków powietrzno-wodnych.

Pozwalam sobie zacytować zdanie z polecanego artykułu :D

Gleba V i VI klasy, piaszczysta, to nieomal nieużytek, o małej zawartości składników odżywczych. Bez poprawy miąższości, nawozy " przelecą" przez piach, jak przez sitko. Dlatego pisałam o oborniku - bo daje próchnicę, polepszając strukturę. A prócz tego ma azotany, moczniki itp.

A późną wiosną acca5 może zrobić jeszcze jedną orkę i bronowanie, żeby dobrze wymieszać piach z obornikiem, lub zrobi oprysk.

Ale przecież nie o odchwaszczaniu był post... Ten jest niżej, w innym wątku.

Post byl o tym co zrobic , a wiec uwagi o odchwaszczeniu sa chyba na miejscu.

A jesli chodzi o wspomniany cytat , to wynika z niego logicznie , ze nalezy najpierw wapnowac. :wink:

Z uporem maniaka (zaznaczam, że wiem o czym był post) pytam- po jaką cholerę nawozić chwasty, nawet obornikiem (swoją drogą jedyne sensowne nawożenie na piach). Efektem tego będzie post w maju- ratunku, co robić bo chwasty mi rosną jak ... no nie wiem co, a wyrażać się nie chcę. Najpierw należy doprowadzić glebę do jakiej takiej kultury, potem nawozić, wapnować itp. z uwzględnieniem tego, co tam ma rosnąć. Ale to nie mój ogródek.

Perzowi wapno nie zaszkodzi raczej.. Ale najważniejsze jest to, co dalej tam ma rosnąć i jakie jest pH gleby. Nawozy mineralne bez sensu- brak kompleksu sorbcyjnego spowoduje wymycie, jak napisała Hania. Trzeba poprawić strukturę gleby- a może nie trzeba? GMP- znam Cię z ekologicznego podejścia do tematu- wapnowanie, nawożenie- bardziej ingerujemy w środowisko, niż walcząc z krecikiem (Boże broń, to nie złośliwe!) Na piaszczystej glebie można niewielkim nakładem sił i środków mieć wspaniały ogród. I jeszcze jedno- wbrew pozorom- zwiększanie dawek np. torfu czy kompostu automatycznie wymusza zwiększenie podlewania!!! Niepodlewana roślina prędzej padnie na glinie, niż na piasku!

....GMP- znam Cię z ekologicznego podejścia do tematu- wapnowanie, nawożenie- bardziej ingerujemy w środowisko, niż walcząc z krecikiem (Boże broń, to nie złośliwe!) Na piaszczystej glebie można niewielkim nakładem sił i środków mieć wspaniały ogród.....

Dlatego tez pisalem o tej kwietnej lace.

Ale powapnowac w paru miejscach trzeba niestety, jak pH za niskie , np w sadzie , albo pryzme kompostowa ...

A we wspomnianym arykule jest napisane , ze gleby bardzo lekkie wapnuje sie mniejszymi dawkami wapna. Tak tylko napisalem jakby ktos jednak chcial wapnowac i liczac sie z tym , ze mu wymyje sypal wiecej.

Dlaczego sypie sie mniej? To moje kolejne pytanie , ktore mnie "meczy" :D

Wapnujemy przy pH niższym niż 4,5.Mniej, bo mniejsza sorbcja. A NIE wapnujemy pryzmy kompostowej.

O rany , to juz nic nie rozumiem. :roll:

Chyba , ze wapnowanie to nie jest to co mi sie wydaje.

Mirku , nie dodajemy wapnia do pryzmy kompostowej?

(dolomitu lub CaCO2)

Mniej bo mniejsza sorbcja , to rozumiem , ale wniosek z tego taki ze jednak wapnujemy.

O tabeli z linkowanego tekstu nie wspominam. Po prostu roznica pogladow na wapnowanie.