hanka55 22.11.2006 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Teraz będzie brzydko... Wapnem sypano doły ze zwłokami, podczas wojny i czystek etnicznych. By nie śmierdziało, i by zatrzymać procesy rozkładu. W dawnych czasach polecano wapnowanie kompostnika,( tylko NIE wapnem budowlanym !!!) , żeby nie było fetoru rozkładającej się padliny i mięsnych resztek ( kompostniki, czy raczej gnojowniki istniały głównie na wsiach). Do kwaśnego kompostu, np. z wiórów sosnowych, kory, etc, można dodać dolomit, żeby zobojetnić mieszankę, ale z tego co wiem, najpierw stosuje się " dopalacz" - mocznik, by fermentację przyspieszyć, a wapnowanie robi się, gdy częsci organiczne są już należycie rozłożone, a kwaśnośc kompostu jest za wysoka.. Polecam obejrzenie cyklu azotowego )) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e1/Nitrogen_Cycle-polish.png/400px-Nitrogen_Cycle-polish.png http://pl.wikipedia.org/wiki/Cykl_azotowy Dolomit/wapń + mocznik/azofoska = bezsens, bo przestają działać na pracującą pryzmę. Więc nie daje się tego jednocześnie! Teraz w miastach ludzie zakładają proekologiczne pryzmy i nikomu nie przychodzi do głowy , by wyrzucac tam np. wnętrzności ubitej trzody. Więc teraz, by przyspieszyć rozkład materii organicznej do kompostu dodaje się głownie azot - mocznik, azofoskę, itp. Jeśli coś nie tak napisałam, to Mirek zaraz sprostuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 22.11.2006 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Z przedstawionego wykresu nie wynika , ze wapn hamuje badz uniemozliwia obieg azotu. Nie ma tam tez nic o pH. Poza tym jest to opis procesow zachodzacych w glebie a nie pryzmie kompostowej. A ze cenie sobie wiedze Mirka to wciaz pozostaje mocno zdziwiony tym co napisal. Nawet na tym forum , wielu radzi dodac zw. wapnia do kompostu. Z azotem tez raczej nie mozna przesadzac bo chodzi chyba o odpowiedni stosunek wegla do azotu a nie o to ze ma byc duzo mocznika np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 23.11.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Tu coś znalazłam : http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=78805&view=next&sid=434768161eb203e6e09b11e83fa2a607 Wciornastek napisał: Noto wapno dolomitowe dodaje się do kompostu aby utrzymać odpowiedni odczyn (mikroorganizmy), i aby gnicie miało bardziej tlenowy przebieg. No to jeszcze powiec czym sie to wapno rozni od budowlanego ? Mogę się mylić ale mnie uczyli, że wapno budowlane to forma wodorotlenkowa a nawozowe to węglanowa. Forma wodorotlenkowa jest dużo bardziej aktywna chemicznie w stosunku do węglanowej. Reakcja jest taka, że w miescje wielu dostępnych dla roślin składników wchodzi Ca i w rezultacie jedzonko dla roślin jest spłukane i niedostępne dla roślin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 23.11.2006 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 To chyba posciagam te chwasty, ktore sa juz wybronowane, nasypie trochę wapniowych nawozów i rozsypie nawóz- mam troche kurzego i konskiego, pozostawie tak na zime a wiosna ponownie przeoram i sprobuję posiac trawę , lub potraktuje przedtem raundapem to co wyrosnie a dopiero potem trawa. dziekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 23.11.2006 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 To chyba posciagam te chwasty, ktore sa juz wybronowane, nasypie trochę wapniowych nawozów i rozsypie nawóz- mam troche kurzego i konskiego, pozostawie tak na zime a wiosna ponownie przeoram i sprobuję posiac trawę , lub potraktuje przedtem raundapem to co wyrosnie a dopiero potem trawa. dziekuję. Jeśli chcesz sypać wapno, to nawóz daj dopiero wiosną!!! Nawozy wapniowe i organiczne azotowe, wzajemnie sie znoszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 23.11.2006 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Nic nie sprostuję , to wszystko się zgadza. Albo wapnowanie, albo nawożenie organiczne, nigdy razem. Na glebę piaszczystą jeśli za niskie pH, to najpierw obornik lub nawozy zielone w celu podniesienia aktywności biologicznej gleby i stworzeniu kompleksu sorbcyjnego, a w następnym roku wapno. Prawidłowe wapnowanie zależy nie tylko od pH, ale również od składu mechanicznego gleby (zawartości iłu koloidalnego) i zawartości próchnicy. W pryzmie kompostowej (świeżej) jest wysoki stosunek C:N i dlatego dodajemy azotu, później pryzmę (właściwie już kompost) oczywiście można doprowadzić do pożądanego pH. Wapń odzdziałowywuje korzystnie na właściwości fizyczne gleby- ciężkie rozluźnia, w lekkich wpływa na ich zgruźlanie, ale w obecności próchnicy. Stymuluje humifikację i mobilizację N glebowego z próchnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 23.11.2006 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 acca5 jeśli przymierzasz się do zrobienia ogrodu - słuchaj Mirka, jeśli chcesz mieć to co masz - rób co chcesz Po przeoraniu masz nie tylko chwaściory ale i nasiona chwastów w ziemi, jeśli będziesz zakładać ogród to musisz najpierw się ich pozbyć, jedyne co bym teraz zrobiła to ściągnęłabym obornik od chłopa i niech czeka na działce do wiosny. A przez zimę zastanów się jak ma twój ogród? wyglądać. Mirek ma rację, poza tym jest mnóstwo roślin które lubią kwaśną ziemię i to co chcesz zrobić to może być głupiego robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 23.11.2006 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 acca5 jeśli przymierzasz się do zrobienia ogrodu - słuchaj Mirka, jeśli chcesz mieć to co masz - rób co chcesz Po przeoraniu masz nie tylko chwaściory ale i nasiona chwastów w ziemi, jeśli będziesz zakładać ogród to musisz najpierw się ich pozbyć, jedyne co bym teraz zrobiła to ściągnęłabym obornik od chłopa i niech czeka na działce do wiosny. A przez zimę zastanów się jak ma twój ogród? wyglądać. Mirek ma rację, poza tym jest mnóstwo roślin które lubią kwaśną ziemię i to co chcesz zrobić to może być głupiego robota. Sa tez rosliny , ktore kwasnej gleby nie lubia. A wapnowanie najlepiej przeprowadzac jesienia Sluchanie Mirka , to dobra rada , ale Mirek nikomu ogrodu nie zalozy. Samemu tez trzeba pomyslec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozeracz 23.11.2006 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 jaki nawóz zastosować na pierwotny przorany ugór na zime, gleba klasy V lub VI, duzo szczawiu, wrotyczy, perzu. Dokładnie prosze o nazwe bo zielona jestem w tej materii. Zaden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 23.11.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 jaki nawóz zastosować na pierwotny przorany ugór na zime, gleba klasy V lub VI, duzo szczawiu, wrotyczy, perzu. Dokładnie prosze o nazwe bo zielona jestem w tej materii. Zaden. Dołączam do tej grupy: żaden pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 26.03.2008 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 coś dla nowych ogrodników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agal-b 13.11.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Chciałabym poprawić jakość mojej gleby na działce. I zastanawiam sie co zrobić czy teraz jesienią przekopać obornik koński świeży? czy może na wiosnę posiać rośliny zielone na nawóz? Co będzie lepsze? Jeśli teraz przekopię obornik to wiosną będę mogła posadzić rośliny w tym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts