Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

słupy na poddaszu

Sasha

Recommended Posts

Witam

zamierzam budować pierwszy w życiu dom, znalazłem odpowiadający mi projekt http://www.dobredomy.pl/?id_project=87&infopage=2

jednak jeden z forumowiczów uświadomił mi że na poddaszu są słupy!

chciałbym zasięgnąć waszej opinii na ten temat:

- czy te słupy mają sens? - chciaż dekoracyjny? - ten w łazience napewno nie posiada tej cechy ;)

- jak się żyje mając coś takiego na środku w każdym pokoju?

Biuro projektowe pokręciło nosem na ewentulane zmiany, ale jednocześnie zeznają, że jeżeli już to wymagane jest przeprojektowanie całej konstrukcji dachu - prawdopodobnie podroży to koszty dachu. Jestem gotów się na to zgodzić bo projekt naprawdę przypadł mi do gustu jednak... może ze słupami nie jest tak źle ?

Proszę o Wasze opinie

Pozdrawiam

Sasha

Witam,

Mamy tylko jeden słup, w mało używanej narazie sypialni na podddaszu. Gdybym wiedział wcześniej, jak bardzo pogorszy ustawność pomieszczenia, zmieniłbym konstrukcję dachu, choć to kosztowna impreza (drugi projekt plus zazwyczaj droższe materiały). Nie wyobrażam sobie mieszkania w domu, gdzie w każdej sypialni jest słup (lub dwa) - a do tego jeszcze w łazience... :o Nie polecam.

Architekt ułatwił sobie życie, projektując dach jakby dom miał strych, nie poddasze użytkowe...

Pozdrawiam,

Maciek