pawelpio 21.11.2006 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 czy rozstaw krokiew moze miec wplyw na stabilnosc konstrukcji?tzn. jak duzy moze miec wplyw na "pracowanie" dachu i czy moze miec wplyw na np. na pekanie scian z płyt KG.. prosze o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 21.11.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Buja Ci się dach czy pękają płyty GK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpio 21.11.2006 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 jeszcze sie nie "buja" i nie pekaja GK..dopiero daszek bedzie sie wznosil... slyszalem rozne opinie na temat wykonczenia poddasza plytami GK, dlatego tez ciekawi mnie czy konstrukcja dachu np. rozstaw krokwi moze miec na to wplyw. I czy w ogole rozstaw krokwi ma jakis wplyw na cala prace dachu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 21.11.2006 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Rozstaw krokwi to zwykle około metra. Najlepiej dopasuj do szerokości materiału jakim zamierzasz ocieplać poddasze i od tego odejmij z 1-2cm. (wydaje mi się iż rolki różnych producentów wełny mineralnej czy też szklanej mają własne szerokości, ale sprawdź to bo nie pamiętam dokładnych wymiarów). Co do płyt kartonowo gipsowych, to rozstaw krokwi ma niewielkie znaczenie, gdyż mocujesz je do stelaża który jest przymocowany / zawieszony do konstrukcji dachu, lecz jego sztywność jest niezależna od sztywności konstrukcji dachu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 22.11.2006 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Rozstaw krokwi to zwykle około metra. Najlepiej dopasuj do szerokości materiału jakim zamierzasz ocieplać poddasze i od tego odejmij z 1-2cm. Okolo metra ? Chyba zartujesz . Na rozstaw krokwi wplywa bardzo duzo czynnikow , duzo wazniejszych niz szerokosc welny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_R 22.11.2006 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Rozstaw krokwi to zwykle około metra. Najlepiej dopasuj do szerokości materiału jakim zamierzasz ocieplać poddasze i od tego odejmij z 1-2cm. Okolo metra ? Chyba zartujesz . Na rozstaw krokwi wplywa bardzo duzo czynnikow , duzo wazniejszych niz szerokosc welny UUU - skóra mi ścierpła na grzbiecie jak przeczytałem posta PrzemoBDG. Dobrze Wartownik ze napisales juz "cos" pod tym postem, bo troche sie uspokoilem ze ktos jednak czuwa:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 22.11.2006 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Rozstaw krokwi to zwykle około metra. Najlepiej dopasuj do szerokości materiału jakim zamierzasz ocieplać poddasze i od tego odejmij z 1-2cm. (wydaje mi się iż rolki różnych producentów wełny mineralnej czy też szklanej mają własne szerokości, ale sprawdź to bo nie pamiętam dokładnych wymiarów). Co do płyt kartonowo gipsowych, to rozstaw krokwi ma niewielkie znaczenie, gdyż mocujesz je do stelaża który jest przymocowany / zawieszony do konstrukcji dachu, lecz jego sztywność jest niezależna od sztywności konstrukcji dachu... Proponuje na 1,5- 2 metry bo się dobrze taką wełne układa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 22.11.2006 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 ja to bym robiła tak: krokiew => wełna=> na końcu pasa wełny krokiew => znowu wełna => znowu krokiew.... wtedy unikniesz sytuacji, że niedopasujesz rozstawu krokwi do szerokości izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 22.11.2006 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 he h eWełny z rolki mają około 1,2m to może tyle ? U mnie najszerszy rozstaw to około 80cm i jest tylko tam gdzie okna połaciowe. Pozostałe rozstawy są zawsze mniejsze (około 60cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 22.11.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Rozstaw musi być pożądnie wyliczony przez konstruktora, gdzie bierze się rodzaj dachu, z jakiego materiału, jakie obciążena (np. śnieg).U mnie krokwie są "gęsto" bo na dachówkę ceramiczną, nie wiem co ile bo nie mam projektu, ale jak mam okno połaciowe to jest trochę szerzej, albo są robione jakieś nacięcia i wzmocnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 22.11.2006 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Mi ostatnio fachowiec radził zeby plyty na poddaszy kłasc podwójnie i nie bedzie problemów z pekanim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 22.11.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 U znajomka widziałem płyty podwójnie krecone na stelażu krzyżowym i też po roku musiał robić "mały remoncik" bo pokazały się rysy. Jednak nie na płaszczyznach tylko na łączeniach skos-kolankowa, skos-sufit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 22.11.2006 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 U znajomka widziałem płyty podwójnie krecone na stelażu krzyżowym i też po roku musiał robić "mały remoncik" bo pokazały się rysy. Jednak nie na płaszczyznach tylko na łączeniach skos-kolankowa, skos-sufit. skos-kolankowa, skos-sufit - tu się nie robi "łączenia" tylko "dylatowanie" Co do intenetowej dywagacji nad rozstawem krokwi- zgroza, po prostu zgroza.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 22.11.2006 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Nie ma łączeń tylko akryl czy cos takiego.Przecie dziury nie zostawią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 22.11.2006 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 he h e Wełny z rolki mają około 1,2m to może tyle ? U mnie najszerszy rozstaw to około 80cm i jest tylko tam gdzie okna połaciowe. Pozostałe rozstawy są zawsze mniejsze (około 60cm) W przypadku Veluxa 78cm w ramie ciesla powinien pozostawic min. 83 , lepiej troche wiecej , zeby nie kaleczyc BDX-a pomiedzy krokwiami . Czyli dla krokwi 8cm rozstaw min.92 cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 22.11.2006 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Mozliwe że tyle mają. Cięłem ostatnio wełnę ale nie pamiętam już wymiaru. Natomiast coś mi świta że jest to osiemdziesiąt ileś A tak obok tematu to czy pytanie nie powinno brzmieć "Jaki rozsta krokwii" ? A nie krokiew ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts