Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dodatkowe okno dachowe

Recommended Posts

Przywitanie,

Chciałbym zamontować dodatkowe okno dachowe. Poddasze nie jest jeszcze wykończone (bez ocieplenia, płyt G-K). Natomiast dach jest już pokryty dachówką cementową. W związku z tym mam pytania:

1. Czy jest to duża robota w związku z tym, że trzeba by zdjąć trochę dachówek.

2. Czy musze zaktualizować projekt w związku z tą zmianą. Dodam, że jest to połówka bliźniaka.

3. Jaki może być koszt takiej operacji nie licząc okna połaciowego.

4. Na co zwrócić przy montowaniu tego dodakowego okna.

Bedę wdzięczny za pomoc.

• 3 months później...

Na pytania, które kiedyś zadałem przy założeniu wątku już odpowiedź mam.

Chciałem jeszcze zapytać czy mogę zamontować okno dachowe o szerokości 78 cm (mierzone po ościeżnicy), jeżeli pomiędzy krokwiami mam 77 cm.

Nie wiem po prostu, czy ościeżnicę się wkłada między krokwie, czy mocuje na krokwiach.

jak masz jedno okno, to Ci dekarz wytnie jedną krokiew i zmajstruje odpowiednią konstrukcję obchodzącą

Mówiąc szczerze przy ustawianiu krokwi od razu to jest do przewidzenia, że standardowe okna połaciowe mają 78 cm szerokości i w razie czego musi być możliwość wstawienia ich. Zatem rozstawianie krokwi na 77 cm. było hmmm.. krótkowzroczne.

Ja od razu kazałem to uwzględnić i min. rozstaw był 80 cm. Okno wstawia się między krokwie. Ja miałem kryty dach przed zamknięciem domu, więc nie ryzykowałem wstawiania okien połaciowych (niejednemu "zeszły" z dachu razem z mgłą). Jak już miałem drzwi i okna fasadowe, zawołałem jeszcze raz dekarzy i wstawili mi 10 okien w 3-ech w 1 dzień. Wycieli dziury w folii, powyjmowali dachówki na żądanej przeze mnie wysokości, wycięli kawałki łat, podocinali dachówki, obrobili kołnierze i cześć. a przepraszam... skasowali 150 zł od sztuki i dopiero cześć (rok temu)

Dziękuję za odpowiedź.

Mam podobną sytuację tzn. dach jest pokryty dachówką i dopiero teraz montuje okna połaciowe, dopiero po wstawieniu okien i drzwi w ścianach. Za wstawienie okna płacę więcej, bo 150 za okno, ale cóż wzrost cen w ostatnim roku był duży.

Krkowi nie chcę podcinać. Dlatego albo zamontuję węższe okno (66 cm) albo w krokwi obok gdzie mam rozstaw ponad 80 cm. Pytanie, czy ten nie będzie znowu za szeroki?

Chciałem jeszcze zapytać czy mogę zamontować okno dachowe o szerokości 78 cm (mierzone po ościeżnicy), jeżeli pomiędzy krokwiami mam 77 cm.

Nie wiem po prostu, czy ościeżnicę się wkłada między krokwie, czy mocuje na krokwiach.

Nie powinno być żadnego problemu o ile krokwie są do siebie równoległe i stoją prostopadle do murłaty. Minimalny rozstaw krokwi, w którym można zamontować okno o szerokości 78 cm to 75 cm. Oczywiście przy dachówce gdyż okno montowane jest na łatach. Montaż okna powinieneś zlecić firmie, która wykonywała dach bo inaczej stracisz gwarancję. Koszt montażu to 250,-. Pozdrawiam.