Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CIEKNACE KOMINY-przyczyna !!??

matth

Recommended Posts

Witam

Moze ktos mi podpowie jaka moze byc przyczyna ze na dwoch kominach wewnatrz budynku po ulewie pojawia sie zaciek widoczny na tynku tuz pod wiezba.

Na dachu lezy dachowka ,komin na zewnatrz z klinkierowki dziurawki.

Dekarz, ktory robil dach wraz z obrobkami kominow po ogledzinach stwierdzil ze te, wykonane sa prawidlowo i nie ma mozliwosci aby to bylo przyczyna.Zasugerowal jednak ze fugi w kinkierowce sa zbyt glebokie i moga przepuszczac wode oraz ze opaska czyli ta jedna warstwa z klinkieru wysunieta nieco na zewnatrz jest zbyt nisko i wystaje ponad pokrywe komina co powoduje ze woda skapuje na opaske a nastepnie przecieka do wewnatrz.Nie mam pojecia co o tym sadzic.Macie jakies sugestie????

Musze jeszcze porozmawiac z murazem ale tydzien temu zmarla mu zona i nie mam odwagi rozmawiac z nim na razie o tak przyziemnych rzeczach jak kominy.

Chetnie wyslucham kazdej rady , co moze byc przyczyna.

Pozdrawiam.

Temat ostatnio czesto powtarzany .

Powodem przecieku moze byc m. in. nasiakliwosc materialow uzytych do budowy komina , najczesciej najbardziej nasiakliwe sa fugi ; bywa tez , ze woda przedostaje sie bezposrednio przez niezamurowane otwory w cegle.

Bardzo prawdopodobne , ze twoj dekarz ma racje , w tej sytuacji popros go , zeby sprawdzil nasiakliwosc fug i cegly za pomoca gabki i wody , jak znajdzie niezamurowane otwory w cegle , niech wlewa w nie wode .

Spytaj sie dekarza , czy wydra jest wcieta w komin pod prawidlowym katem i na jaka glebokosc.

Witam

Moze ktos mi podpowie jaka moze byc przyczyna ze na dwoch kominach wewnatrz budynku po ulewie pojawia sie zaciek widoczny na tynku tuz pod wiezba.

Na dachu lezy dachowka ,komin na zewnatrz z klinkierowki dziurawki.

Dekarz, ktory robil dach wraz z obrobkami kominow po ogledzinach stwierdzil ze te, wykonane sa prawidlowo i nie ma mozliwosci aby to bylo przyczyna.Zasugerowal jednak ze fugi w kinkierowce sa zbyt glebokie i moga przepuszczac wode oraz ze opaska czyli ta jedna warstwa z klinkieru wysunieta nieco na zewnatrz jest zbyt nisko i wystaje ponad pokrywe komina co powoduje ze woda skapuje na opaske a nastepnie przecieka do wewnatrz.Nie mam pojecia co o tym sadzic.Macie jakies sugestie????

Musze jeszcze porozmawiac z murazem ale tydzien temu zmarla mu zona i nie mam odwagi rozmawiac z nim na razie o tak przyziemnych rzeczach jak kominy.

Chetnie wyslucham kazdej rady , co moze byc przyczyna.

Pozdrawiam.

Poproś dekarza aby Ci zrobił obróbkę czapki komina i będziesz miał problem z głowy :)