Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na ekogroszek a podłogówka ?? poradźcie coś

Kryspin

Recommended Posts

Stoję przed wyborem układu grzewczego w domu.

Jedno jest 100% i niezmienne czyli będzie piec na eko groszek.

Ale jak się to teraz ma do podłogówki?? Piec z tego co wyczytałem ma najlepszą sprawność gdy pracuje w zakresie 55-65 *C a podłogówka wiadomo 30 z hakiem. Jak to będzie działać?

Co lepiej sprawdzi się w zestawieniu z piecem na eko groszek?? układ grzejników czy podłogówka??

Na podłogówce zakłada się zawór (bądź zawory) termostatyczny, którym ograniczasz temperature wody grzejnej niezależnie od temperatury wody płynącej przez zwykłe grzejniki i sprawa załatwiona. Też mam piec na eko-groszek i podłogówka z grzejnikami chulają bez zarzutu.

A tak swoją drogą to na chłopski rozum pokuszę się o przemyślenie, ze chyba rodzaj kotła nie ma znaczenia dla takiego rozwiązania co? No ale instalatorem to ja nie jestem więc pewny byc nie mogę:-)

Pozdr.

Wiesz - tej podłogówki to mam stosunkowo nie wiele. Jedna pętla ok 40m która obskakuje podłogę w kuchni i w maleńkim wiatrołapie, oraz druga pętla ok 20m na łazienkę i kibelek. Na nie założony mam zawór Hertza. Ponadto mam 10 grzejników - 6 na dole i 4 na górze. Grzejniki rozprowadzone mam trójnikowo, nie rozdzielaczowo, więc typowego rozdzielacza nie mam. Przy piecu mam jedynie zrealizowany podział na trzy obwody: grzejniki dół, grzejniki góra+zbiornik wyrównawczy oraz obwód do podłogówki z w/w zaworem Hertza.

Co do podłogówki w całym domu to jak mówie doświadczenia nie mam. Niech może wypowiedzą się Ci szanowni Forumowicze, którzy tokość użytkują bądź wykonują.

Jak dla mnie podłogówka w całym domu sprawdza się OK. Z tym, że my mamy olej , ale na szczęście już niedługo. Właśnie kupilismy nowy piec , praktycznie na wszystko, taki śmietnik. Będziemy go sopiero montować, ma chodzić zamienni z olejowym, tyle, że na otwartym obiegu. Jak to wszystko wyjdzie będę mogła dopiero stwierdzić w okolicach nowego roku.

Jak dla mnie podłogówka w całym domu sprawdza się OK. Z tym, że my mamy olej , ale na szczęście już niedługo. Właśnie kupilismy nowy piec , praktycznie na wszystko, taki śmietnik. Będziemy go sopiero montować, ma chodzić zamienni z olejowym, tyle, że na otwartym obiegu. Jak to wszystko wyjdzie będę mogła dopiero stwierdzić w okolicach nowego roku.

Ja zrobiłem tak samo. Mam Vitodensa 222 i po zblokowani palnika (przyciskiem) mam pełną regulację mieszacza do podłogówki. Grzeję peletami.

Kryspin na zaworach ograniczających tempo powrotu RTL możesz robic podlogówki do 8-10m2 przy wiekszych powierzchnich musisz stosowac rozdzielacze i sterowanie (zawory RTD-N, FTC) żeby nie pisac zbędnie przeczytaj ten artykuł http://www.bud-media.com.pl/instalacje/numery/n/nr02_2006/art06/art06.pdf to wprawdzie Danfoss- ale nie chodzi o firme ale o zasadę sterowania.

Pozdrawiam

Sebo8877

sebo 8877 dzięki za linka już mi się ciut rozjaśniło.

Jestem umówiony na sobotę z instalatorenm na rozmowę i chę sensownie podejść do zagadnienia i nie być nie w temacie.

A może mi ktoś jeszcze podpowie co zrobić przy takim układzie.

Sypialnie będą grzne grzejnikami. Łazienki grzane grzejnikami podłogowymi natomiast mam mieszane uczucia co do holu, wiatrołapu oraz kuchni z jadalnią i salonu (salon oddzielony od kuchni i jadalni).

Poniżej zamieszczam rzut pateru bo tylko mam parter :D parterówkę znaczy się :D

http://img96.imageshack.us/img96/4119/rzutdomucc8.jpg

Niebieskie grzejniki na czerwono zaznaczyłem podłogówkę.

Zacznę od salonu.

W salonie na taras jest duże przeszklenie bez możliwości założenia tam grzejnika. Dlatego urodziła się potrzeba zrobienia tam podłogówki. Byłaby ona zasilana tym samym obwodem co grzejnik pod drugim oknem.

Kuchnia.

W jadalni pod oknem pojawiłby sie grzejnik i z tego samego obwodu zasilana by była podłogówka w kuchni.

I wiatrołap z holem.

W wiatrołapie pojawiłby się grzejnik i z tego samego obwodu realizowane by było ogrzewanie holu.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu??

Nie robiłbym podlogówki zasilanych z obwodów grzejnikowych

Zrób osobny obwód do podlogówki i ogranicz powroty RTL-ami - salon i kuchnia na 100% Ci się uda - nie wiem jaka powierzchnia w przedpokoju - może tez wyjdzie.

Reasumijąc - osobny obwód brany z pionu pod podłogówki .

Tak bym radził - z powrotu grzejników raczej bym odradzał

Wzrasta temp wody - powrót z grzejnika wali to na podłogowke Rtl - zamyka obwów i nie grzeje ani grzejnik ani podlogówka

Sebo8877

Tak zdecydowanie myślałem o podłogówce wpiętej równolegle tak aby RTL-e nie blokowały grzejników.

Mam jeszcze pytanie jaki układ jest korzystniejszy na rozdzielaczy czy na głównym kolektorze i trójnikach?? Który jest tańszym a który droższym rozwiązaniem??

Popracowałem troszę w paincie i oto kilka "projektór" proszę się nie śmiać to moje pierwsze "projekty" instalalacji grzewczych :D :D

Rozważam trzy aspekty w każdym ma być układ łazienek na oddzielnym obwodzie taż żeby była możliwosć grzania w momencie gdy nie potrzeba ogrzewać innych części domu:

1) na rozdzielaczach

http://img220.imageshack.us/img220/8278/grzejnikiwariantrozdzievd9.jpg

2) mieszany część na trójnikach i cześć na rozdzielaczu

http://img221.imageshack.us/img221/7011/grzejnikilm8.jpg

3) tylko na trójnikach

http://img209.imageshack.us/img209/5964/grzejnikitrjnikiwn0.jpg

Czy wogóle jaest potrzeba grzania holu jak sądzicie??

No to ja powiem

1. Zasada raz- jeżlei masz możliwość obniżenia kotła - na trójnikach podzie grawitacyjnie na rozdzielaczach nie.

2. Trójniki wychodza summa summarum taniej

3. Najsensowniej będzie zastosować rozdzielacze tylko tam gdzie jest to bezsprzecznie konieczne.

Ja tak bym radził.

Sebo8877