august2 22.11.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Jaką fugą należy fugować komin z cegły klinkierowej.Kolega podpowiadażeby wykonać to fugą robioną przez siebie składającej się z żywicy epoksydowe z utwardzaczem plus drobny piasek kwarcowy jako wypełniacz.Komin wymurowany w tym roku,fuga będzie w następnym.Proszę o porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.11.2006 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 kupowałam fuge do klinkieru nie pamietam nazwy ....dlaczego w nastepnym roku dopiero fuga??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 22.11.2006 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 nie wiem jak taka "fuga samoróbka" sprawdzi się po latach ale polecam gotowe fugi firmy alpol - poniżej 20zł. za worek 25kg. i jeszcze tańsze z firmy skała. stosuje się je jako zaprawę murarską więc postawisz komin bez zaprawy cementowej. niektórzy aby zaoszczędzić murują pół na pół czyli od wewnętrznej strony komina dają zaprawę cementową a od zewnętrznej fugę. oczywiście wszystkie gotowe zaprawy do kominów są oferowane w różnych kolorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 22.11.2006 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Ja też mam alpol, choć wykonawca kręcił nosem - chciał jakąś ekstra zaprawę do klinkieru - supro-max czy jakoś tak - podobno świetna, ale 2x drozsza prawie od alpolu! Twierdził, że z tej drogiej nie wychodzą później takie białe smugi W hurtowni powiedzieli mi, że jeśli nie doklada się samemu cementu, to nie mają prawa wyjść żadne białe osady na cegłe klinkierową! I ja się tej nadziei trzymam - "kleimy" więc cegły klinkierowe kominów alpolem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 22.11.2006 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 widziałem parę kominów a także ogrodzeń z cegły klinkierowej na alpolu i jest ok. murujta bez obaw ale bez cementu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 22.11.2006 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Trzeba przykyć folią do czasu, aż zaprawa dobrze nie zwiąże. Żeby deszcz nie zmoczył, bo się będą smugi robiły. Później już nie ma prawa nic z tej zaprawy się wytrącać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts