Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolować papą termozg. podłogę parteru nad piwnicą?

jk69

Recommended Posts

Jak w temacie - muszę podjąć decyzję :o , a nie mogę znaleźć odpowiedniego wątku!

Pod ścianami na parterze są zrobione podkładki z papy. Piwnica ma funkcje mieszkalne jest w pełni ogrzewana, ściany (te w ziemi) są dobrze zaizolowane pionowo.

Kłaść papę na parterze? Mój wykonawca mówi : odciąć trzeba piwnicę od parteru! Ale ja w piwnicy też nie mogę mieć wilgoci, więc jak się coś zacznie dziać złego, to będę musiała reagować już w piwnicy, a nie czekać aż mi wilgoć wlezie wyżej!!!!!!

Ja bym jednak izolowal tak jak proponuje wykonawca narazie masz wszystko dobrze bo budynek jest nowy ale za kilka lat moze sie okazac ze cos jest nie tak i wigoc bedziesz mial na parterze.

popieram ( :D )

budynek na starość podciąga (ściany) kapilarnie i wylewa ci wiadra wody na posadzkę parteru

a tak na serio: zbędny wydatek

nie, bo po co?

Żeby wilogoć nie weszła w wyższe warstwy podłogi - tak mówią.

Argument, jaki usłyszałam od wykonawcy;

- garaż zimą, dwa samochody oblepione śniegiem wjeżdżają, śnieg topnieje, niby spływa do kratki, ale część przecież będzie parowała w górę, i ta wilgoć "wejdzie" w strop, zacznie się potem skraplać pod folią, gdzieś spływać w niekontrolowany sposób.... :o ale gdzie? Jak będzie papa na betonie, to wilgoć zostanie w nim od strony piwnicy? Co się z ta wilgocią będzie dalej działo?

- jeśli nie daj Boże wilgoć ze ścian piwnic po stropie przejdzie na parter, to bez papy "rozejdzie" się po podłodze i trzeba będzie zrywać pokrycie podłogi, styropian, kuć wylewki :o :evil: :o czyli demolka pełna!!!

Jak "młody" inwestor słyszy takie rzeczy, to mu włos staje dęba, i godzi się wydać każde pieniądze, byle tylko nie zrywać tej podlogi!!!!!! :D

Proszę, napiszcie jakoś szerzej, nie trzeba kłaść dlatego, że ........................................................................................

dzięki,

:lol:

Dobra, rozumiem, wentylacja sobie poradzi z wodą parującą "w zwykłych" ilościach z samochodów oraz ludzi i psów. OK.

Nieproszona woda ze ścian piwnic (efekt jakiegoś kataklizmu, lub kompletnej porażki moich izolacji pionowych i drenażu ) powinna zatrzymać się na podkładkach z papy pod ściany, a wcześniej być zauważoną przez użytkowników piwnicznych kazamatów (czyli mnie m.in.) i zatrzymana zanim wlezie w tę cholerną podłogę piętra????

Wiem, wiem bredzę nieco, ale chodzi o 100 m2 papy + robocizna....

Dobra, rozumiem, wentylacja sobie poradzi z wodą parującą "w zwykłych" ilościach z samochodów oraz ludzi i psów. OK.

Nieproszona woda ze ścian piwnic (efekt jakiegoś kataklizmu, lub kompletnej porażki moich izolacji pionowych i drenażu ) powinna zatrzymać się na podkładkach z papy pod ściany, a wcześniej być zauważoną przez użytkowników piwnicznych kazamatów (czyli mnie m.in.) i zatrzymana zanim wlezie w tę cholerną podłogę piętra????

Jak nie masz o zrobić z 1000 PLN...mogę Ci podać nr konta przez PW :D

Jak nie masz o zrobić z 1000 PLN...mogę Ci podać nr konta przez PW :D

Kłopot w tym, że ja doskonale wiem co mogłabym zrobić z tą kasą, i dlatego tak wiję się tu przed Wami w męce decyzyjnej!

Sorry Geno, nie tym razem :wink:

Aru,

grubsza folia - czyli ta pod styropian kładziona ...