jk69 22.11.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Jak w temacie - muszę podjąć decyzję , a nie mogę znaleźć odpowiedniego wątku! Pod ścianami na parterze są zrobione podkładki z papy. Piwnica ma funkcje mieszkalne jest w pełni ogrzewana, ściany (te w ziemi) są dobrze zaizolowane pionowo. Kłaść papę na parterze? Mój wykonawca mówi : odciąć trzeba piwnicę od parteru! Ale ja w piwnicy też nie mogę mieć wilgoci, więc jak się coś zacznie dziać złego, to będę musiała reagować już w piwnicy, a nie czekać aż mi wilgoć wlezie wyżej!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 22.11.2006 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 nie, bo po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 22.11.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 moim zdaniem brak potrzeby takiego rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 22.11.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Ja bym jednak izolowal tak jak proponuje wykonawca narazie masz wszystko dobrze bo budynek jest nowy ale za kilka lat moze sie okazac ze cos jest nie tak i wigoc bedziesz mial na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 22.11.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Ja bym jednak izolowal tak jak proponuje wykonawca narazie masz wszystko dobrze bo budynek jest nowy ale za kilka lat moze sie okazac ze cos jest nie tak i wigoc bedziesz mial na parterze. popieram ( ) budynek na starość podciąga (ściany) kapilarnie i wylewa ci wiadra wody na posadzkę parteru a tak na serio: zbędny wydatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 22.11.2006 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 nie, bo po co? Żeby wilogoć nie weszła w wyższe warstwy podłogi - tak mówią. Argument, jaki usłyszałam od wykonawcy; - garaż zimą, dwa samochody oblepione śniegiem wjeżdżają, śnieg topnieje, niby spływa do kratki, ale część przecież będzie parowała w górę, i ta wilgoć "wejdzie" w strop, zacznie się potem skraplać pod folią, gdzieś spływać w niekontrolowany sposób.... ale gdzie? Jak będzie papa na betonie, to wilgoć zostanie w nim od strony piwnicy? Co się z ta wilgocią będzie dalej działo? - jeśli nie daj Boże wilgoć ze ścian piwnic po stropie przejdzie na parter, to bez papy "rozejdzie" się po podłodze i trzeba będzie zrywać pokrycie podłogi, styropian, kuć wylewki czyli demolka pełna!!! Jak "młody" inwestor słyszy takie rzeczy, to mu włos staje dęba, i godzi się wydać każde pieniądze, byle tylko nie zrywać tej podlogi!!!!!! Proszę, napiszcie jakoś szerzej, nie trzeba kłaść dlatego, że ........................................................................................ dzięki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 22.11.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Spytaj się fachowca po jaką cholere jest w garażu wentylacja*. *oczywiście nie do jednego celu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 22.11.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 agresywna ta para ze śniegu/deszczua od czego masz wentylację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 22.11.2006 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Dobra, rozumiem, wentylacja sobie poradzi z wodą parującą "w zwykłych" ilościach z samochodów oraz ludzi i psów. OK. Nieproszona woda ze ścian piwnic (efekt jakiegoś kataklizmu, lub kompletnej porażki moich izolacji pionowych i drenażu ) powinna zatrzymać się na podkładkach z papy pod ściany, a wcześniej być zauważoną przez użytkowników piwnicznych kazamatów (czyli mnie m.in.) i zatrzymana zanim wlezie w tę cholerną podłogę piętra???? Wiem, wiem bredzę nieco, ale chodzi o 100 m2 papy + robocizna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 22.11.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Dobra, rozumiem, wentylacja sobie poradzi z wodą parującą "w zwykłych" ilościach z samochodów oraz ludzi i psów. OK. Nieproszona woda ze ścian piwnic (efekt jakiegoś kataklizmu, lub kompletnej porażki moich izolacji pionowych i drenażu ) powinna zatrzymać się na podkładkach z papy pod ściany, a wcześniej być zauważoną przez użytkowników piwnicznych kazamatów (czyli mnie m.in.) i zatrzymana zanim wlezie w tę cholerną podłogę piętra???? Wiem, wiem bredzę nieco, ale chodzi o 100 m2 papy + robocizna.... Jak nie masz o zrobić z 1000 PLN...mogę Ci podać nr konta przez PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 22.11.2006 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 i wtedy wystarczy grubsza folia wywinięta na ścianę, dla pewności podklejona na łączeniu (np lepikiem lub innym szuwaksem)napewno taniej (tak, tak zaraz padną głosy, że folia to podziurawi się itp...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 22.11.2006 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Dobra, rozumiem, wentylacja sobie poradzi z wodą parującą "w zwykłych" ilościach z samochodów oraz ludzi i psów. OK. Nieproszona woda ze ścian piwnic (efekt jakiegoś kataklizmu, lub kompletnej porażki moich izolacji pionowych i drenażu ) powinna zatrzymać się na podkładkach z papy pod ściany, a wcześniej być zauważoną przez użytkowników piwnicznych kazamatów (czyli mnie m.in.) i zatrzymana zanim wlezie w tę cholerną podłogę piętra???? Wiem, wiem bredzę nieco, ale chodzi o 100 m2 papy + robocizna.... Jak nie masz o zrobić z 1000 PLN...mogę Ci podać nr konta przez PW Kłopot w tym, że ja doskonale wiem co mogłabym zrobić z tą kasą, i dlatego tak wiję się tu przed Wami w męce decyzyjnej! Sorry Geno, nie tym razem Aru, grubsza folia - czyli ta pod styropian kładziona ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts