ewa 22.11.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Mam taki dylemat:Co roku rozliczałam się jako matka samotnie wychowująca dziecko.W tym roku wyszłam za mąż. Czy w związku z tym mogę się jeszcze rozliczyć jak dotychczas? Czy już nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 22.11.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Wg.mnie możesz rozliczyć się z dzieckiem. Dopiero za rok bez niego, jak upłynie cały rok podatkowy. Ślubowałam w 09.2004 i nie mogłam rozliczać się wspólnie z mężem, dopiero za 2005. A to działa na tej samej zasadzie. chyba..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 22.11.2006 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 No właśnie ciekawa jestem czy w ten sam sposób. Na zasadzie, że jeśli można nam coś zabrać to czemu nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 22.11.2006 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 a nie prościej byłoby zadzwonić do urzędu skarbowego i podpytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 24.11.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 w tym roku rozliczasz się jeszcze jako matka samotnie wychowująca dzieci, nawet gdybyś wzięła ślub 31 grudniadopiero od przyszłego roku wspólnie z mężem.było o tym kiedyś w Zetce Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 24.11.2006 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 w tym roku rozliczasz się jeszcze jako matka samotnie wychowująca dzieci, nawet gdybyś wzięła ślub 31 grudnia dopiero od przyszłego roku wspólnie z mężem. było o tym kiedyś w Zetce Pozdrawiam To o czym piszesz oczywiście odnosi się do rozliczania przyszłego z mężem. I masz całkowitą rację. Moze mieć się jednak nijak do rozliczania "wstecznego" z dzieckiem. Na logikę, nie byłas cały rok osoba samotnie wychowujaca dziecko, więc nie powinnaś sie tak rozliczać. Rozliczanie z dzieckiem, czy małżonkiem to przywilej nie obowiązek. Nie chce mi się jednak grzebac w przepisach, więc mogę sie mylic, bo ustawy nie zawsze sa pisane z rozsądku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 26.11.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Dla osoby samotnie wychowującej dziecko nie ma znaczenia, czy była osobą samotnie wychowującą diecko przez cały, czy tylko przez część roku.Oczywiście nie można korzystać z preferencyjnych form rozliczania podatku (np. 19%).Tak więc z rok 2006 możesz rozliczyć sie wspólnie z dzieckiem, a w przyszłym (o ile spełnicie warunki) z mężem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts