Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplanie od wewnątrz

vento

Recommended Posts

Czy układając wewnątrz pomieszczeń, na ścianach "zewnętrznych" płyty g-k można zastosować docieplenie - styropian między ścianą a płytę. Z jakiś względów jest to podobno niezgodne ze sztuką budowania. Proszę o opinie, dośiwadczenia, uwagi itp.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nikomu nie można przyznać racji jeśli będzie starał się ocieplać ściany od środka. Jest to rozwiązanie błędne. Takie rozwiązanie będzie tworzyło zawilgocenie wewnętrznej strony muru (punkt rosy) a wiec będzie sprzyjało powstawaniu grzyba w domu. Widziałem ściany po takim ociepleniu i nikomu tego bym nie radził robić. Grzyb i pleśń na ścianie nie mówiąc już o zapachu. :( :evil: Jedną z fundamentowych zasad w budownictwie to materiały izolacyjne termicznie od strony niskich temperatur.

Nikomu nie można przyznać racji jeśli będzie starał się ocieplać ściany od środka. Jest to rozwiązanie błędne. Takie rozwiązanie będzie tworzyło zawilgocenie wewnętrznej strony muru (punkt rosy) a wiec będzie sprzyjało powstawaniu grzyba w domu. Widziałem ściany po takim ociepleniu i nikomu tego bym nie radził robić. Grzyb i pleśń na ścianie nie mówiąc już o zapachu. :( :evil: Jedną z fundamentowych zasad w budownictwie to materiały izolacyjne termicznie od strony niskich temperatur.

i dlatego proponujesz ocieplenie podłogi (od środka) a nie ściany fundamentowej od zewnątrz

brak konsekwencji ppp.j :D

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=86620

ktoś kiedyś podał przykład: "jak ci zimno to zjadasz sweterek, czy go zakładasz"

chociaż ktośnapewno powie że można... i pewnie trzeba będzie przyznać rację :D

To z ty swetrem to moje słowa :wink: a dokładniej Mojego prof z TB :)

Śmieszne ależ jak bardzo prawdziwe.

Co do tego czy można -wszystko mozna tylko czy warto ??

1. sprawdzić gdzie wystąpi punkt rosy

2. musi wystąpić za przegrodą co jest trudne do osiągnięcia

Z tegoż powodu takie wykonywanie scian to błąd - natomiast jeżlei ten przypdek potraktowąc by jako ściane warstwową (bo przecież można) trzeba wykonac dokładne obliczenia sensowaności tego ocieplenia i co najwazniejsze znależć punk rosy dal róznicy temp 5,10,15,20,25 C

Jeżli w tych temp woda nie skropli się wwewnątrz ocieplenia lub na powierzchniwarstwy wewnętrznej - można budować.

Choc osobiście wątpie czy ta metoda Ci sie sprawdzi - jeżeli byłaby ok - dawno pojawiłaby sie na rynku :wink:

Sebo8877

Nie masz do końca racji. Czy wystąpi kondensacja pary w ścianie to trzeba sprawdzić - zależy od konstrukcji ściany. Można ocieplać od wewnątrz i to bez zadnej obawy o powstawanie grzyba ale tak jak pisałem - sprawdzić wcześniej czy nie wystąpi pkt rosy w ścianie.

Pozdrawiam.

i dlatego proponujesz ocieplenie podłogi (od środka) a nie ściany fundamentowej od zewnątrz

No, mimo wszystko jakaœ różnica jest. Pod podłogš w zasadzie mrozu byc nie powinno, a za œcianami bywa.

Rozumiem, że z jakiś tam powodów musisz wykładać ściany płytami GK. Jeśli tak, to sama "pustka" miedzy ścianą a płytą (jesli jest stelaż) stanowi doskonałą izolacje cieplą i nie trzeba jej niczym "badziewić", no chyba, że dodatkowo chodzi o izolację akustyczną, to wtedy wełna. Nieruchome powietrze jest najlepszym izolatorem cieplnym.

Pozdrawiam.

aru zastanów się co piszesz. Pokaż proszę gdzie proponuję ocieplać od środka. Jeżeli moją wypowiedź odczytałeś jako wypiętrzenie podłogi przy ścianach zewnętrznych to po pewnym zastanowieniu sam przyznasz że trochę Ci się pomieszało. Oczywiście chodzi o pogrubienie izolacji w stronę chudziaka czyli na zewnątrz chyba że chdziak traktujesz jako ścianę zewnętrzną :o . Reasumując jeżeli bym proponował położenie dodatkowego ocieplenia na podłogę to byłoby wewnątrz ale ja sugerowałem pogrubienie w stronę chudziaka bo tylko tak można czyli na zewnątrz bo analogją do ściany jest wylewka.

widzę, że nie dociera JEST to nawiązanie do

linku w którym przekonujesz, że równoważne jest ocieplenie podposadzkowe i ściany fundamnetowej ("mne" - zawsze jakoś tak mi wychodzi więc więcej nie będę poprawiał :D ) i tejże nie trzeba ocieplać

wytłuszczony twój zapis twierdzi że zawsze ociepla się od strony niskich temperatur z czym sięw 100% zgadzam;

ściana f. graniczy właśnie z niskimi temperaturami i opwinna być ocieplona bo wtedy jest ona zdecydowanie zimniejsza, a na niej stoją ściany domu (chodzi o ściany zewn) które też będą zimniejsze z powodu braku izolacji ściany fundamnetowej

a to prosta droga do pleśni w narożu łączenia ściany z posadzką bo tam, co jest bardzo możliwe, że wykropli się para

ktoś kiedyś podał przykład: "jak ci zimno to zjadasz sweterek, czy go zakładasz"

chociaż ktośnapewno powie że można... i pewnie trzeba będzie przyznać rację :D

To z ty swetrem to moje słowa :wink: a dokładniej Mojego prof z TB :)

Śmieszne ależ jak bardzo prawdziwe.

Co do tego czy można -wszystko mozna tylko czy warto ??

1. sprawdzić gdzie wystąpi punkt rosy

2. musi wystąpić za przegrodą co jest trudne do osiągnięcia

Z tegoż powodu takie wykonywanie scian to błąd - natomiast jeżlei ten przypdek potraktowąc by jako ściane warstwową (bo przecież można) trzeba wykonac dokładne obliczenia sensowaności tego ocieplenia i co najwazniejsze znależć punk rosy dal róznicy temp 5,10,15,20,25 C

Jeżli w tych temp woda nie skropli się wwewnątrz ocieplenia lub na powierzchniwarstwy wewnętrznej - można budować.

Choc osobiście wątpie czy ta metoda Ci sie sprawdzi - jeżeli byłaby ok - dawno pojawiłaby sie na rynku :wink:

Sebo8877

Sebo temat wraca bumerang. Ocieplić od środka to sobie można domek na działce bo jak się przyjedzie z panienką to wystarczy farelka i po 10 min jest ciepło .Każda inna próba ocieplania domu od wewnątrz to z założenia porażka ale przecież zboczeńców na tym świecie nie brak :lol:

widzę, że nie dociera JEST to nawiązanie do

linku w którym przekonujesz, że równoważne jest ocieplenie podposadzkowe i ściany fundamnetowej ("mne" - zawsze jakoś tak mi wychodzi więc więcej nie będę poprawiał :D ) i tejże nie trzeba ocieplać

wytłuszczony twój zapis twierdzi że zawsze ociepla się od strony niskich temperatur z czym sięw 100% zgadzam;

ściana f. graniczy właśnie z niskimi temperaturami i opwinna być ocieplona bo wtedy jest ona zdecydowanie zimniejsza, a na niej stoją ściany domu (chodzi o ściany zewn) które też będą zimniejsze z powodu braku izolacji ściany fundamnetowej

a to prosta droga do pleśni w narożu łączenia ściany z posadzką bo tam, co jest bardzo możliwe, że wykropli się para

Wytłumaczę Ci jeszcze prościej. Jeżeli ocieplisz fundamenty od zewnątrz to ucieczka ciepła z całej przestrzeni wewnętrznej będzie mniejsz i jeżeli ogrzejemy wnętrze to wszędzie będzie cieplej nawet dżdżownicom pod podłogą. Natomiast jeżeli ocieplimy tylko dodatkowo w stronę chudziaka podłogę przy ścianach zewnętrznych to ucieczka ciepła przez fundament będzie wysoka ale z pomieszczeń zahamowana przez dodatkowa warstwę izolacji przy ścianach. W części środkowej pomieszczenia do oporu termicznego izolacji podłogi doda się opór termiczny piasku czyli przenikanie ciepła będzie również mniejsze. A że dżdżownicom będzie trochę zimniej to myślę że nie jest problemem.

Cały czas dyskutuję tylko o ucieczce ciepła przez fundament.

Całe życie myślałem, że jestem "techniczny" - a tu niespodzianka! Czytam po kilka razy i nie rozumiem za nic pojęcia: "dodatkowo w stronę chudziaka ...". Tak prosto. Chudzaiak inaczej warstwa posadzki leży na gruncie i jest ograniczony z kazdej strony ścianami. To niby gdzie ma być ta dodatkowa izolacja?

Może tak - wszystko natym samym poziomie; styropian, ściana, chudziak - a może ściana, styropian, chudziak. Pasuje i to i to do stwierdzenia "w stronę chudziaka". A może chodzi o izolację poziomą: ściana, styropian, chudziak, ściana, lub ściana, chudziak, styropian, ściana.

Pogubiłem się.

Całe życie myślałem, że jestem "techniczny" - a tu niespodzianka! Czytam po kilka razy i nie rozumiem za nic pojęcia: "dodatkowo w stronę chudziaka ...". Tak prosto. Chudzaiak inaczej warstwa posadzki leży na gruncie i jest ograniczony z kazdej strony ścianami. To niby gdzie ma być ta dodatkowa izolacja?

Może tak - wszystko natym samym poziomie; styropian, ściana, chudziak - a może ściana, styropian, chudziak. Pasuje i to i to do stwierdzenia "w stronę chudziaka". A może chodzi o izolację poziomą: ściana, styropian, chudziak, ściana, lub ściana, chudziak, styropian, ściana.

Pogubiłem się.

Widzisz aru zarzucił mi że w jednym poście sugeruje by dodatkowe ocieplenie było od zewnątrz a gdzie indziej że sugeruję by zmniejszać przenikanie ciepła przy podłodze na gruncie przez dodanie dodatkowej warstwy izolacji wokół ścian zewnętrznych. Uznał to że jestem niekonsekwentny i tu chcę ocieplać od wewnątrz. By uniknąć nieporozumień napisałem "dodatkowo w stronę chudziaka" by nie myślał że to styropian ma być wypiętrzony.

Sebo temat wraca bumerang. Ocieplić od środka to sobie można domek na działce bo jak się przyjedzie z panienką to wystarczy farelka i po 10 min jest ciepło .Każda inna próba ocieplania domu od wewnątrz to z założenia porażka ale przecież zboczeńców na tym świecie nie brak :lol:

Całkowita zgoda, jeżeli chodzi o dom (budynek) mieszkalny. I ten na działce też.

Jednak ocieplenie œcian od wewnštrz często stosujš np. sadownicy, przy przechowalniach owoców. Wiem z autopsji, że często zamiast występować o pozwolenie na budowę, to właœnie od wewnštrz "ocieplajš" œciany starej stodoły i wszystko gra!!! Na zewnštrz nie widać, że to już nie stodoła.

Tyle że tam wewnštrz przechowalni temperatura ma być w granicach 1 - 4 stopnie C.