Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka budowlana

krysmek

Recommended Posts

Ja swoją działkę dostałem od rodziców ale sąsiednie działki nie uzbrojone, brak wody i kanalizacji (mozliwosc taniego wykopania studni, woda na głębokości 10 metrów) są (lub były) w cenie 30 PLN / metr. Wielkość większości z nich to 2-3 tysiące metrów. Obrzeża Tomaszowa Maz, droga nieutwardzona, do najbliższej drogi asfaltowej (prowadzącej do centrum) około 1500 metrów.

To faktycznie dużo.

W moim mieście (Biłgoraj, poł.-wsch. Polski, woj. Lublin) tyle, z tolerancją +/- 20 zł, kosztują działki uzbrojone, a nieuzbrojone na terenie miasta raczej nie występują, chyba że jedynie bez kanalizacji na nowo powstających osiedlach. Natomist nieuzbrojone na terenach podmiejskich kosztują w okolicach 10-20 m2. - Tak wygląda sytuacja w niedużym mieście i jego okolicach, ale sam wiem, że każde miejce rządzi się troche innymi prawami rynku, podaży i popytu, więc nie da się bezkrytycznie przenieść tej sytuacji na inny grunt.

Snopków pod Lublinem: w czerwcu 1850zł/ar, teraz (miejsce to samo) od 2800/ar. działka rolna (siedliskowa), bez uzbrojenia (prąd w czerwcu 2007, woda III kwartał 2007), dojazd drogą nietwardzoną (jak se utwardzisz bedziesz miał :-? ).

POWARIOWALI :o :o :o :o

działki bliżej centrum: Natalin: od 4000/ar, Marysin od 6000/ar, Sławinek od 9000/ar .......

a 8-10 lat temu te grunty mozna było kupic po 500-1500zł/ar....jakby to człek miał kase i głowe do inetersu to by teraz nie pracując żył jak król sprzedając kupione wtedy działki....

Ja zapłaciłam 18tyś za działke 15 arową, na Jurze Krakowso-Częstochowskiej, 10 km od Ogrodzieńca:)

Funkcjonowała jako grunty orne, ale w miejscowym starym planie zagospodarowania była przeznaczona pod zabudowe jednorodzinną. Jak na razie ceny drastycznie nie wzrosły. A teren piękny widokowo :)