Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zakup mieszkania w TBS

Głowacz

Recommended Posts

Mam pytanie następującej treści - jak można "kupić" mieszkanie na rynku wtórnym w TBS. Interesuje mnie jak przenosi sie cesję praw do tego mieszkania i do partycypacji, tak aby nie zrobić sie w konia! Może ktoś przerabiał ten temat.

pozdrawiam

Andrzej

Witam.

Nie wiem czy zakup mieszkania w TBS wtórny czy pierwotny to dobry pomysł.

wiem ze wszystko zalezy od finansów.

Mam znajomą która w W-wie za 40 m2 plus garaz płaci 800,00 zł czynszu i nigdy to mieszkanie nie będzie jej to chyba słaba perspektywa.

pzdr.

Płebla

Mam pytanie następującej treści - jak można "kupić" mieszkanie na rynku wtórnym w TBS. Interesuje mnie jak przenosi sie cesję praw do tego mieszkania i do partycypacji, tak aby nie zrobić sie w konia! Może ktoś przerabiał ten temat.

pozdrawiam

Andrzej

Az taki z ciebie desperat,ze decydujesz sie na TBS???

Jezeli tak,to zwroc uwage na sposob ogrzewania.

Kuzyna syn mieszka w Gdansku w TBS,kazdej wiosny bierze kredyt,zeby rozliczyc ogrzewanie.Oprocz tego niewspolmiernie wysoki czynsz,no i spora kasa na poczatek na wplate.A i z samym wykupem bywaja przekrety (TBS w Gdyni).

Chyba lepiej pomyslec o czyms swoim 8)

Czytam, czytam i nie moge się nadziwić.

"Mieszkanie nie będzie jej" - a po co ma być? W TBSach mieszkają ludzie którzy nie chcą (i słusznie) mieszkań własnościowych. Kupując mieszkanie na rynku czasem musisz włożyć w nie drugie tyle, zeby doprowadzić do takiego stanu w jakim jest mieszkanie w TBS. Licząc po średnich cenach w Gliwicach: mieszkanie 75m * 2 tys = 150,0 tys. Dodajmy do tego remont juz nawet nie 100% tylko 1/3 wartości i mamy 200,0 tys. Do takiego samego mieszkania ja wprowadziłem sie za 20,0 tys. Policz sobie jaki płaciłbym kredyt na mieszkanie + czynsz. W TBSie płaciłem 710,0 zł.

Ogrzewanie sterowane i kontrolowane jest elektronicznie. W domu jest wyświetlacz pokazujący zużycie. Rozwiązanie duzo lepsze niz "słupki" na kaloryferach które nieraz same wyparowują. Ja nigdy nie miałem problemów z rozliczeniami. Największa dopłata za cały rok to jakieś 300zł

Oprocz tego niewspolmiernie wysoki czynsz,no i spora kasa na poczatek na wpłate Banał. Opłaty za moje mieszkanie i mieszkania własnościowe różniły się 100-150zł Duzo większe płaci się odsetki z kredytu. Spora kasa na początek? 15% wartości to sporo? Zwłaszcza że kasa jest automatycznie wypłacana po oddaniu mieszkania w dodatku zrewaloryzowana.

Głowacz, jesli nie chcesz pchać się w kredyt i kupowac mieszkania po sztucznie nadmuchanych cenach robisz dobrze. Mieszkanie w TBS "na rynku wtórnym" i tak nabywasz poprzez ZBM. Oni zwracaja partycypacje zbywcy a pobierają od nabywcy - Ciebie.

Pozdrawiam

My mieszkaliœy przez rok w TBS-ie. Mieliœmy 63m2 nowiutkiego mieszkania, wykończonego po dewelopersku. Zapłaciliœmy 37000 partycypacji i 700zł/m-c czynszu z pozostałymi opłatami. Jeœli kogoœ nie stać na budowę domu o podobnym metrażu na kredyt (ok. 200 000 z dzišłkš) to myœlę że jest to bardzo dobre rozwišzanie ale chyba tyko na krótkš metę, chyba że za jkaiœ czas będzie można wykupić je na rozsšdnych warunkach na właœnoœć. No i w bloku trzeba lubić mieszkać. Ja po roku nie wytrzymałem. Powodzenia.

My mieszkaliœy przez rok w TBS-ie. Mieliœmy 63m2 nowiutkiego mieszkania, wykończonego po dewelopersku. Zapłaciliœmy 37000 partycypacji i 700zł/m-c czynszu z pozostałymi opłatami. Jeœli kogoœ nie stać na budowę domu o podobnym metrażu na kredyt (ok. 200 000 z dzišłkš) to myœlę że jest to bardzo dobre rozwišzanie ale chyba tyko na krótkš metę, chyba że za jkaiœ czas będzie można wykupić je na rozsšdnych warunkach na właœnoœć. No i w bloku trzeba lubić mieszkać. Ja po roku nie wytrzymałem. Powodzenia.

A czy to prawda że tam jest wiele niedociągłości??

Moi znajomi mowili że znowu ich znajomi mają takie mieszkanie i zrobione jest popatrzeć na szybcika i z boku niby dobrze, ale jak si zamieszka już w takim mieszkanie to podobno wychodzą takie babole że szkoda gadać. Mieszkańcy TBSów co Wy na ten temat powieci bo Wy wiecie najlepiej jak to faktycznie jest. Czy te mieszkania są warte siebie

Czytam, czytam i nie moge się nadziwić.

"Mieszkanie nie będzie jej" - a po co ma być? W TBSach mieszkają ludzie którzy nie chcą (i słusznie) mieszkań własnościowych. Kupując mieszkanie na rynku czasem musisz włożyć w nie drugie tyle, zeby doprowadzić do takiego stanu w jakim jest mieszkanie w TBS. Licząc po średnich cenach w Gliwicach: mieszkanie 75m * 2 tys = 150,0 tys. Dodajmy do tego remont juz nawet nie 100% tylko 1/3 wartości i mamy 200,0 tys. Do takiego samego mieszkania ja wprowadziłem sie za 20,0 tys. Policz sobie jaki płaciłbym kredyt na mieszkanie + czynsz. W TBSie płaciłem 710,0 zł.

Ogrzewanie sterowane i kontrolowane jest elektronicznie. W domu jest wyświetlacz pokazujący zużycie. Rozwiązanie duzo lepsze niz "słupki" na kaloryferach które nieraz same wyparowują. Ja nigdy nie miałem problemów z rozliczeniami. Największa dopłata za cały rok to jakieś 300zł

Oprocz tego niewspolmiernie wysoki czynsz,no i spora kasa na poczatek na wpłate Banał. Opłaty za moje mieszkanie i mieszkania własnościowe różniły się 100-150zł Duzo większe płaci się odsetki z kredytu. Spora kasa na początek? 15% wartości to sporo? Zwłaszcza że kasa jest automatycznie wypłacana po oddaniu mieszkania w dodatku zrewaloryzowana.

Głowacz, jesli nie chcesz pchać się w kredyt i kupowac mieszkania po sztucznie nadmuchanych cenach robisz dobrze. Mieszkanie w TBS "na rynku wtórnym" i tak nabywasz poprzez ZBM. Oni zwracaja partycypacje zbywcy a pobierają od nabywcy - Ciebie.

Pozdrawiam

Coz,kazdy to widzi inaczej.

Tak na marginesie to my za takie samo mieszkanie 75m2 dalismy 130K plus 60K za kapitalke z wyposazeniem (rok 2001).Czynszu placimy 505PLN plus 580PLN raty kredytu.I mamy swiadomosc,ze placimy za swoje.A na dzien dzisiejszy mieszkanie jest warte 390K.

Poprostu nie widze potrzeby,zeby komus placic za cos co moge miec dla siebie.

A czy to prawda że tam jest wiele niedociągłości??

Moi znajomi mowili że znowu ich znajomi mają takie mieszkanie i zrobione jest popatrzeć na szybcika i z boku niby dobrze, ale jak si zamieszka już w takim mieszkanie to podobno wychodzą takie babole że szkoda gadać. Mieszkańcy TBSów co Wy na ten temat powieci bo Wy wiecie najlepiej jak to faktycznie jest. Czy te mieszkania są warte siebie

Te mieszkania budujš te same firmy, które buduję bloki z mieszkaniami na sprzedaż, także myœlę, że czy to deweloper czy TBS jakoœc wykończenia jest podobna. Gdy podpiszesz umowę partycypacji to spokojnie możesz iœć na budowę i kontrolowac co i jak się robi w Twoim mieszkaniu. Myœmy nie narzekali. Wszystko było w miarę przyzwoicie zrobione. Na parterze podobno wyszedł grzyb, ale naszymznajomym, którzy kupili mieszknaie za 200k też wylazł. Także nie ma reguły i wcale TBS to nie jest jakiœ gorszy blok.

Pewnie, że można wzišœć kredyt i kuoić i wyrmontowac mieszkanie majšc œwiadomoœć, że jest nasze. Ale, cóz nie każdego stać na kredyt i takie ryzyko. Myœlę, że dobrze że powstajš TBS-y.

Z tą małą różnicą, ze ja mówie o swoich doświadczeniach a Ty o osób "trzecich"

Tak na marginesie to my za takie samo mieszkanie 75m2 dalismy 130K plus 60K za kapitalke z wyposazeniem (rok 2001).Czynszu placimy 505PLN plus 580PLN raty kredytu.I mamy swiadomosc,ze placimy za swoje.A na dzien dzisiejszy mieszkanie jest warte 390K.

Czyli za mieszkanie własnościowe płacisz opłat "AŻ" 200 zł mniej. Czy to taka duża różnica zeby zapożyczać się na "swoje"? Czy to jest powód do zadłużania sie nieraz na resztę zycia?

Z tą małą różnicą, ze ja mówie o swoich doświadczeniach a Ty o osób "trzecich"

Trzeba kozystac z doswiadczen innych.Po co robic te same bledy.

Ale napislaem juz ze kazdy to widzi inaczej i tego bede sie trzymal.

Czyli za mieszkanie własnościowe płacisz opłat "AŻ" 200 zł mniej. Czy to taka duża różnica zeby zapożyczać się na "swoje"? Czy to jest powód do zadłużania sie nieraz na resztę zycia?

To wszystko zalezy od tego na co kto moze sobie pozwolic.

A jak uwazasz,czy lepiej jest wynajmowac mieszkanie powiedzmy za 800PLN przez cale zycie,czy jak to nazwales "zapozyczyc" sie nawet na 15-20 lat i placic 800PLN raty kredytu za swoje???

A jak uwazasz,czy lepiej jest wynajmowac mieszkanie powiedzmy za 800PLN przez cale zycie,czy jak to nazwales "zapozyczyc" sie nawet na 15-20 lat i placic 800PLN raty kredytu za swoje???

Nie dopisałeś, ze do tych 800,0 zł raty trzeba dołozyć ok 500,0 czynszu więc robi sie 1.300,0zł a to juz nie wyglada tak różowo.

Nie dopisałeś, ze do tych 800,0 zł raty trzeba dołozyć ok 500,0 czynszu więc robi sie 1.300,0zł a to juz nie wyglada tak różowo.

A sadzisz,ze jak wynajmujesz za 800PLN przez cale zycie,to czynszu nie musisz placic???

I jest jeszcze jeden aspekt,ktorego tutaj nie poruszylismy.

Mieszkania w TBS-ie nie zostawisz potomnym.

A sadzisz,ze jak wynajmujesz za 800PLN przez cale zycie,to czynszu nie musisz placic???

I jest jeszcze jeden aspekt,ktorego tutaj nie poruszylismy.

Mieszkania w TBS-ie nie zostawisz potomnym.

Brniesz dalej w to co napisałeś wcześniej nie czytając tego co piszą inni.

Oczywiście że w TBSie płaci się czynsz. Za większe mieszkanie jest to właśnie te 800,0zł Choć w dużym zaokrągleniu bo ja za mieszkanie 75m płaciłem 710,0zł.

Kupując mieszkanie na kredyt, a do TBSu raczej ida ludzie, którzy nie mają gotówki na zakup mieszkania własnościowego, płacisz dalej czynsz ( ok 500,0zł) plus 800,0zł raty kredytu. Jakby nie liczyć 800 < 1300. Więc o czym Ty piszesz? Dodaj do tego kasę jaką trzeba w wiekszości przypadków włożyc do zakupionego mieszkania zeby nadawalo się do użytku. Jesli nie masz gotówki to ........ kolejny kredyt.

Mieszkania nie można zostawić potomnym? Kolejna bzdura. Prawo do mieszkania ma partycypant. W chwili obecnej przepisy pozwalają żeby był to lokator mieszkania, co wczesniej było zabronione. Partycypację, mozna w kazdej cgwili przekazywac dowolnie wybranej osobie. Więc na jakiej podstawie twierdzisz że nie można???

Postawiłeś sobie za cel zniechęcienie ludzi do TBSów. Nie mając dostatecznej wiedzy wyciągasz ciągle nowe, zresztą w większości przypadkow nieprawdziwe argumenty. Zresztą niech inni ocenią to co piszesz. A tak na marginesie zanim znowu coś napiszesz sprawdź czy to prawda a nie sluchaj "kogos kto zna kogoś kto mieszka w TBSie".