Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zacienić balkon

Ewunia

Recommended Posts

Mieszkanie jest w bloku na 2 piętrze. Balkon 4,90 x 170 od zachodu. W upalne lato, takie jak w ubiegłym roku, słońce świeci do 21.00, bo z tej strony nie ma innych budynków ani wysokich drzew. Szyby i żaluzje w oknach a także terakota na balkonie płoną prawie do północy a w pokoju tropik. Wymysliłam, że można czymś zacienić balkon przy balustradzie. Wtedy zmniejszy się dopływ ciepłego powietrza do mieszkania. Tylko jak to zrobić. Gotowe rolety zewnętrzne, to widziałam tylko antywłamaniowe. W ostateczności bambusowe, ale te gotowe przepuszczają bardzo dużo światła i są drogie, a mnie nie o to chodzi. Można coś zrobić samemu, ale nie wiem, jaki materiał na takie rolety wybrać. Maty słomiane, jakieś tkaniny...? Czekam na pomysły.

Najlepszy byłby w tym celu materiał, który stosowany jest w produkcji markiz, jest trwały, nieprzemakalny i nie odbarwia się. Widziałem natomiast różne kolory rolet ściąganych ( nie rolowanych ) w Ikea. Możnaby rozpiąć taki materiał na dwóch stalowych linkach rozpiętych pomiędzy sufitem balkonu a balustradą i przy użyciu 2 sznurków regulować wielkość takiej pseudomarkizy.

W ubieglym roku zrobilem t.zw. rolety rzymskie i uratowalem rodzine przed upalami.

Dwa pokoje mieszkania wychodza na poludnie,wzdluz nich jest balkon.Poniewaz mieszkanie jest na 11-tej kndygnacji nie moglem ze wzgledu na duze wiatry mocowac rolet przy-nad balustrada,ale przy scianie nad oknami i drzwiami balk.

Kilka listew drewn.,troche kolek,haczykow,linek-sznurkow,stalowe ocynk. prety fi 6 do wszycia i material z grubego lnu na markizy ,kupiony za niewielkie pieniadze w hurtowni.

Wszystko spisalo sie znakomicie,na zime zabralem do mieszkania,a wlasnie dzisiaj znowu zawiesilem.

Koiszt materialow byl niewielki,wiecej trzeba bylo poglowkowac,a w mieszkaniu bylo duzo,duzo chlodniej.

Krystian wrote:razz:róbowałaś odizolować się roślinami?
Odpada, bo jednak od czasu do czasu chcę coś widzieć przed sobą a nie tylko prawie 5 m. muru z roślin. Byłaby to stała konstrukcja a w mniej upalnych porach, trochę światła w pokoju też jest pożądane.

mc wrote:material z grubego lnu na markizy,Koszt materialow byl niewielki,wiecej trzeba bylo poglowkowac
O coś takiego właśnie chodzi. Główkowanie mam już zaliczone, już wiem co i jak, tylko z tym materiałem to niekoniecznie. Muszę poszukać hurtowni. Nawet nie wiem, czy jest tu jakaś.