Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto zamówic okna z kluczykiem w klamce?

płebla

Recommended Posts

To opcja dla nadopiekuńczych rodziców, którzy się boją, że dziecko bez opieki może samo otworzyć okno i wypaść.

Może być stosowane także dla obiektów o podwyższonym standarcie bezpieczeństwa (różnorakiego np. wynoszenie dokumentów, towarów, ucieczka osób zatrzymanych).

Oprócz tego jest to źródło dochodu dla ślusarzy, którzy przyjeżdzają otworzyć takie okna jak już kluczyki zgubimy :p

To opcja dla nadopiekuńczych rodziców, którzy się boją, że dziecko bez opieki może samo otworzyć okno i wypaść.

i wbrew pozorom nawet nie bedac "nadopiekunczym" warto zainwestowac, to co robia dzieci jest nieprzewidywalne a na smyczy ani tez caly czas pod nadzorem nie beda

Może być stosowane także dla obiektów o podwyższonym standarcie bezpieczeństwa (różnorakiego np. wynoszenie dokumentów, towarów, ucieczka osób zatrzymanych).
to akurat dziwna argumentacja, pry ulatwionym dostepie do klamki tzn. od srodka pomieszczenia to g... zabezpieczenie

Oprócz tego jest to źródło dochodu dla ślusarzy, którzy przyjeżdzają otworzyć takie okna jak już kluczyki zgubimy :p
wystarczy kupic jedna klamke z kluczykiem i na 99,99999% ze bedzie pasowac - slusarz zbedny

a czym pan specjalista motywował swoją propozycję? ciekaw jestem.

A no tym ze zwykle okono otwiera migiem a to z kluczykiem ,no własnie nie podał czasu.

Ja itak bede miec przy kazdym oknie czujki alarm. A ten kluczyk to moze tylko bajer :roll: :roll:

Moze tez uda mi sie jakos uzyskac dzieki temu nizszą skladke ubezpieczeniową.

Pozdro

Płebla

To ja powiem tak:

Słyszałem o okuciach z kluczykiem i następującym (całkiem możliwie, że słusznym uzasadnieniem).

W nowych plastikowych oknach wystarczy nawiercić się od zewnątrz we właściwym miejscu (w miejscu klamki) i od zewnątrz użyć wytrychu, który bez problemu otworzy zamknięcie i złodziej jest w środku. Jeśli w zestawie są solidnie zamocowane klamki z kluczykiem taki numer się nie uda, gdyż klamka będzie blokowała obrócenie wytrychem.

Oczywiście kwestią dyskusji pozostaje łatwość dostania się do środka przy pomocy łomu i wyważenia okna (przy założeniu, że mamy szyby antywłamaniowe, to najsłabszym punktem są w tym momencie ramy).

Zdaje się, że jeżeli chcesz okucia od WK1 to wymogiem w nich jest klamka z kluczykiem. Gdzieś tu na forum czytałem też że taka klamka zabezpiecza przed włamem "na przewiercenie".

Zresztą poczytajcie tu:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=39882&highlight=kluczyk

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=22107&highlight=kluczyk

Czyli moje informacje nazywane fachowo "na przewiercenie" nie są wyssane z palca i można je brać na poważnie :lol:

Też będę myślał o zakupie okien z dobrymi okuciami i szybami antywłamaniowymi (no i w takim razie najprawdopodobniej z kluczykami) bez rolet zewnętrznych (ze względu na ich słabą właściwość antywłamaniową --> szczególnie te najpopularniejsze za "przystępną" cenę) --> roletę zrobię najprawdopodobniej na oknie tarasowym ze względu na walory przesłonowo/izolacyjne :)

wiesz płebla.... wydaje mi się że ten kluczyk to jest Ci niezbędny. cholera człowiek tyle lat żył w niewiedzy :lol:

To znów ja.

Znajomi maja te kluczyki w klamach a mieszkaja w bloku na ostatniej kondygnacji.Mówią ze lepiej sie z tym czuja kiedy przekręcą kluczyk którego nawet nie wyciągają z klamki bo akurat dzieci nie maja.

Czyli moje informacje nazywane fachowo "na przewiercenie" nie są wyssane z palca i można je brać na poważnie :lol:

Też będę myślał o zakupie okien z dobrymi okuciami i szybami antywłamaniowymi (no i w takim razie najprawdopodobniej z kluczykami) bez rolet zewnętrznych (ze względu na ich słabą właściwość antywłamaniową --> szczególnie te najpopularniejsze za "przystępną" cenę) --> roletę zrobię najprawdopodobniej na oknie tarasowym ze względu na walory przesłonowo/izolacyjne :)

Dlatego własnie sie zdecydowałam .Bedzie mnie to kosztowało więcej o jakieś 200-250 zł.

Da sie przezyc ta kwotę.

a ja dlatego zamowilem klamki z przyciskiem zamiast przekrecania kluczykiem. Aby przekrecic klamke musze wcisac przycisk.

Chroni mnie to przed przewierceniem z zewnatrz a jednoczesnie nigdy nie musze szukac kluczykow i martwic sie, ze zgina.

Tez na takie klamki (w polaczeniu z okuciami i szybami P4) dostalem atest antywlamaniowy.

Czyli co? Łatwiej jest zrobić zamek do klamki (albo przycisk), zamiast zabezpieczyć rame przed przewierceniem (w miejscu zamka)? Coś pokrętne to wytłumaczenie.

Jareko:

Nie zrouzmiałeś. Ktoś jest w środku, ale nic nie wyniesie ani nie ucieknie (oknem, a drzwi i komunikacja wew. budynku moze być pod monitoringiem), jeśli okno bedzie zamkniete na klucz i nie do otwarcia. Otwieranie np. tylko do celów konserwacyjnych (mycie, naprawy, wietrzenie pomieszczeń).

Pietrov: Nie wiem co latwiej zrobic. Nie jestem technologiem.

maksior: Zgadza sie, jednakze jest znak rownosci pomiedzy klamkami z kluczykiem i klamkami z przyciskiem. Wybor czy z kluczykiem czy z przyciskiem to kwestia co woli klient. Na jedno i druga wersje zabezpieczen (okucia antywlamaniowe, klamka z kluczykiem lub przyciskiem, szyba p4) jest atest.

Tak wiec do Twojej wypowiedzi nalezy dodac klamke z przyciskiem.

Pietrov: Nie wiem co latwiej zrobic. Nie jestem technologiem.

maksior: Zgadza sie, jednakze jest znak rownosci pomiedzy klamkami z kluczykiem i klamkami z przyciskiem. Wybor czy z kluczykiem czy z przyciskiem to kwestia co woli klient. Na jedno i druga wersje zabezpieczen (okucia antywlamaniowe, klamka z kluczykiem lub przyciskiem, szyba p4) jest atest.

Tak wiec do Twojej wypowiedzi nalezy dodac klamke z przyciskiem.

Pewnie masz rację. Okna z przyciskami w klamce zamiast kluczyków to bardzo praktyczna sprawa. Już się zastanawiam jak rozwiązać sprawę przechowywania tego żelastwa, a nie mogę zmienić zamówienia. Poza tym nikt w Oknoplaście nie zaproponował mi wersji z przyciskiem. :o :evil:

Przytoczone to uwagi na temat sopsobów wejścia do domu przez okna wskazuje na to że warto zainwestować w okna z kluczykiem a przynajmniej z przyciskiem. Zawsze to lepiej niż nic. Przy drewnianych oknach, szybach bezpiecznych i wzmocnionych okuciach takie klamki to po prostu konieczność.

Mam je i nie przysparzają mi kłopotu. To oczywiście nie argument za dla innych ale na prawdę polecam. Do tego oczywiście alarm, bo tylko z połączenia tych elementów wynika fakt zwiększenia ochrony obiektu.

Nie jestem paranoikiem w kwestii zabezpieczenia - to raczej standard w obecnych czasach. Wypowiedzi natomiast Pietrowa wskazują raczej na krótkowzroczność i wcale nie oznacza że powinien udać się do okulisty.

Klamki bez dodatkowych zabezpieczeń są łatwe do pokonania, choćby patent z otworkiem w ramie. Guziki w klamkach znacznie utrudniają ich otwarcie, ale i ten system da się pokonać przez nawiercony otworek, choc to znacznie trudniejsze. Kluczyk zdecydowanie zwiększa bezpieczeństwo bo metoda na guzik w tym przypadku się nie sprawdza.

Ktoś powie że zawsze jest łom. To prawda ale na to nie ma nic, no może dobry pies.