kkza 22.11.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Witam forumowiczów,jeśli ktoś z Was wybudował, buduje lub miał okazję widzieć na żywo dom HG-H5 pracowni HG Atelier http://www.hgatelier.com.pl/h5/index.html to proszę o opinie, uwagi i krytykę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkza 27.11.2006 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Szanowni forumowicze to może choć trochę skrytykujcie lub pochwalcie ten projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 27.11.2006 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Witaj, Pozwolę sobie wkleić twój domek: http://www.hgatelier.com.pl/h5/parter.gif http://www.hgatelier.com.pl/h5/h5d_2.jpg Bardzo sympatyczny, aleumieszczenie kominka na ścianie zewnątrznej to bardzo kiepski pomysł. Ogrzewasz ogród, do tego ten uroczy zapach wędzonki z grila w sypialni, poza tym ten komin nie bedzie taki niski jak na obrazku, będzie musiał wystawac ponad kalenice, więc dodaj do niego ze 2 m wysokości ( tak, tak, zgadza się - będzie wtedy wyglądal jak komin fabryczny) Przenieś komin na tą sciankę między salonem a jadalnia - kominek będzie wtedy równowmienie ogrzewal cały salon, a jak kupisz panoramiczny wkład to bedzie widoczny i z salonu i z jadalni. Kotlownia jest mała, jak będziesz tam suszyć pranie ? Minusem może być dość kosztowne pokrycie dachu w wersji z dachówką. Poza tym, wszystko okej:-na"plus" duży przedsionek, garderoba obok, wyraźnie oddzielona stefa dzienna i nocna, spiżarka przy kuchni. Tylko nie daj się namówic "doradzaczom" na pięterko "dla gości" "pokoje dla letników", wciskanie schodow do salonu, podnoszenie ścianki kolankowej itp, bo z ładnego domku zrobi się kaszalot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 27.11.2006 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Najważniejsza kwestia - kierunki świata.Z jakiej strony masz wjazd na działke ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkza 28.11.2006 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 witam,dzięki za odp,zacznę od końcawjazd jest od północy, więc 'saloon' wygląda na południe;wyłącznie parterowy( inny nie wchodzi w grę); ponad trzydzieści lat mieszkałem na trzecim, a obecnie na czwartym piętrze bez windy - wystarczy;pokrycie dachówką - najchętniej widziałbym łupek ale po pierwsze za drogi a po drugie chyba nie pasowałby do charakteru domu - pozostaje dachówka, nie mam przekonania do innych pokryć;nie pomyśleliśmy o praniu ale do tej pory suszyliśmy je w sypialni - muszą zostać jakieś przyzwyczajenia z bloku;kominek na zewnątrz w ścianie domu też nie jest w moim guście, natomiast przeniesienie kominka na ściankę w salonie to faktycznie niezły pomysł. jeszcze raz dzięki i proszę o jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 29.11.2006 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Wjazd od pólnocy jak najbardziej wskazany przy tym projekcie.Gdyby to był domek dla mnie, to zrobilabym tak:http://images1.fotosik.pl/279/e38fd72edda90f47med.jpg - wysunełabym sypialnię nr 10 ( będzie w niej więcej światła)- kotłownię ( na czyste paliwa typu: gaz, olej lub pompa ciepła) umieściłabym w środku domu ( 1 - wspolny komin z kominkiem)- w miejscu dawnej kotłowni wc oraz pralnia ( dostępna z łazienki)- garderoba dostepna z wiatłołapu- powiększona spiżarnia- -kuchnia z wyspą i niskim murkiem, zeby zasłonic widok na zlew- za kuchenką piekarnik w słupku- ewentulanie zamknięcie cześci nocnej 2- skrzydłowymi drzwiami ( drzwi do wc nie będą widoczne z jadalni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkza 01.12.2006 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 witaj variuss,dzięki za cenne uwagi, jednak wejście do garderoby z wiatrołapuu mnie nie przejdzie, wydzielenie pralni z łazienki to doskonały pomysł,podobnie jak częściowe zamknięcie kuchni, żonie brakuje kawałka ściany na TV ponieważ ta z kominkiem będzie wykończona zdjęciami rodzinnymi na cegle lub kamieniu.Zastanawiam się nad zmianą dachu na kopertowy, myślę, że będzie tańszy,zyskam więcej cienia na tarasie, co prawda kosztem światła w salonie - coś za coś. Niestety nie wiem jak taki dach wpłynie na wygląd domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkza 01.12.2006 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 i jeszcze jedno - jeden komin dobra rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guti 04.12.2006 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Witam !My też ruszamy z tym projektem na wiosnę z tym że wersja z garażem. W zasadzie żadnych zmian poza zamurowaniem drzwi do pomieszczenia gospodarczego od strony mieszkalnej (wejście przez garaż). Opcja z przeniesieniem kominka na ściankę oddzielającą salon od kuchni godna zastanowienia. Mamy jeszcze kilka dni na zmiany (po co to czytałem). Po za tym domek super (pięć lat poszukiwań).Pozdrowionka dla wszystkich budujących desperatów.Guti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calvus 11.12.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Tez mysle powaznie o tym projekcie. Prosze o rade czy przy wjezdzie od poludniowego zachodu wersja lustrzana bedzie wlasciwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guti 13.12.2006 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Strefa dzienna moim zdaniem może być trochę niedoświetlona. Ja będę miał wjazd od wschodu też wersja lustrzana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkza 21.12.2006 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Calvus zgadzam się z Guti-m może być 'ciemnawo'.Calvus ciekaw jestem twoich opinii w temacie zmian zaproponowanych przez Variuss-a.Guti czy dokonaliście jakichś zmian w projekcie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guti 21.12.2006 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Zmiany tak jak wyżej (pomieszczenie gospodarcze). Dzisiaj u architekta zdecydowaliśmy się na przeniesienie kominka na ściankę wewnętrzną. I to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guti 21.12.2006 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Wielkie dzięki Variuss ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 22.12.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Wielkie dzięki Variuss ! Proszę bardzo, ciesze sie ze mogłam/potrafiłam pomóc Z okazji Świąt i Nowego Roku życzę wszystkim szczęśliwego nowego Domku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zanmac 18.11.2009 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Witam ! Widzę że to forum nie było dawno odwiedzane. Ja buduję domek z pracowni HG Atelier - HG-H5. Mam już stan surowy zamknięty. Jeżeli ktoś ma chęć na budowę polecam bardzo fajny domek. Zgadzam się z poprzednikiem - nie robić rzadnych przeróbek związanych z podnoszeniem dachu aby mieć podasze z domu zrobi się kaszalot. Mogę przesłać parę fotek lub udzielić porady - wybudowałem domek sam, dokonałem niewielkich przeróbek. Pozdrawiam !!! [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michaltuszyn 06.12.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 witam kolegę z Tarnowa.mam zamiar w przyszłym roku kupić ten projekt i zacząć budowę,proszę o jakieś dobre rady związane ze zmianami przy projekcie i budowie.jeśli nie będzie problemu to z chęcią obejrzałbym fotki twojego domu. prześlij na [email protected] Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffal 29.08.2010 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Pytanie do Variuss: Jakbyś widział ten projekt HG-H5G z wjazdem od południa (lustrzane odbicie) z garażem? Czy naprawdę będzie ciemno w salonie z taką ilością okien? Przyznam, że Twoje pomysły wyglądają bardzo interesująco i są warte realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts