bazy 29.04.2003 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 Tak jak w temacie, wykonawca namawia nas na puszczenie rur od ogrzewania kominkowego do pomieszczen na poddaszu w wewnetrznych kanalach pustakow stropowych teriva --- daje to krotkie polaczenia wypuszczone nad podloga i nie wymagajace kanalow w scianach. Czy ktos ma jakies doswiadczenia/opinie w tej kwestii ? Na chlopski rozum, z jednej strony to strasznie trudno sie do takich kanalow potem dostac, ale z drugiej strony po co sie tam dostawac ??? Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 29.04.2003 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 A z trzeciej strony, skoro są kanały, to po co jeszcze w tym rury? Chyba, że kominek jest wodny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 29.04.2003 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 Wydaje mi się, że warstwa powietrza dookoła rur, pustak, warstwa betonu i posadzka będą miały dość dużą bezwładność cieplną. Długo będziesz czekać aż się podłoga nagrzeje. Wziąwszy pod uwagę, że w kominku z reguły nie grzeje się, kiedy nikogo nie ma w domu, to po przyjściu do domu i rozpaleniu kominka ,ciepło zrobi się chyba po kilku godzinach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.04.2003 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 Cześć! Ja tak zrobiłem - rury puściłem w kanałach i byłem zadowolony do momentu, aż nie pojawił się kominkarz. Zaczął te rury sprawdzać i okazało się, że są pozaginane. Ze 100 mm zrobiłoa się połowa w niektórych miejscach, mimo, że bardzo uważałem przy zalewaniu stropu i wkladaniu rur. Rury poszły na straty, kominkarz położył nowe, tym razem trochę większe. I będzie można je obłożyć wełną.To moje doświadczenie.PozdrawiamMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.04.2003 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 Mam strop Teriva z keramzytobetonu, a więc materiału o częściowej izolacyjności termicznej.Przewidziałem taki jeden kanał w suficie nad kominkiem, do sąsiedniego pokoju, gdzie także biegnie wewnątrz stropu.Kanał przechodzi do sąsiedniej nawy, przez sciane nośną w postaci przepustu z rurki kanalizacyjnej fi 50mm (większa nie chciała się tam zmiescić ze względu na zbrojenia, w miejscu gdzie belki stropowe opierają się na murze).Obawiam się o dwie rzeczy :1) Temperatura w kanale może powodować pękania sufitu2) Powietrze na tyle wychłodzi się w kanale, że niewiele już ciepła dotrze do sąsiedniego pokoju.Myśle, że w przypadku braku konieczności przechodzenia przez miejsce oparcia belek na murze, można by skonstruować kanał w ten sposób, że w pustakach stropowych obsadzić (przed ich ułożeniem) rurki izolacyjne pocięte na szerokość pustaków (około 20cm).Zbir. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts