Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do Agnieszki i Wicka dziennika komentarze

wicekK

Recommended Posts

• Odpowiedzi 345
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszelkie namiary zawsze mile widziane - skrzętnie je notuję , dzwonię , robię rekinesans . Jeżeli coś masz - ślij bez namysłu .

Z kolei jeżeli czegoś szukasz - pytaj : niektóre rzeczy na wyrost mam ponotowane - podeślę .

Sporo kontaktów poszłoooooooooo.. Trzymałem je na dysku i ....

Jak uda się oszyskać dane to sporo pracy odzyskam : podłogi ,wykończenia , firmy : słowem to co znalazłem w necie i na forum trzymałem w kompie -> teraz notuję .

Jutro ( a właściwie to już dziś ) muszę je podlać - niech ziemia obsiądzie - u mnie chyba trochę gorsza ziemia -> wiosną się okaże . Najgorszy pierwszy sezon . A może przyciąć im trochę gałęzi to i zapotrzebowanie na soki mniejsze ( do czasu przyjęcia i ukształtowania korzeni ).

Co do ilości to popatrzę w dzień - no i pomyślę gdzie jakieś inne drzewa : oboje z żoną lubimy drzewa -> teraz też mamy widok na drzewa .

Tymczasem dzięki za to co posadziłem .

I co ze studnią?Do mnie odezwał się człowiek ,który zbyt krótko jest na forum trochę się obawiam.Nie zostawił namiaru do siebie.Myślę,że i do Ciebie wysłał propozycję

Czy ten gościu to ecik ?

Jeżeli tak to możesz chyba zaryzykować - dzwoniłem do niego - to Ślązak - po rozmowie wygląda na uczciwego - ale on szyka tylko roboty zimowej : teraz i do marca .

Nie wiem tylko czy mu się do jednej czy nawet dwóch studni połaca przyjeżdżać .

Z drugiej strony może zaprawiony w robocie w trudnym gruncie .

Ja ( z wyjątkiem studni ) chciałbym kogoś kto mi postawi od fundamentu po dach - a przynajmniej mury .

To on,szuka roboty bo w ogłoszeniach komuś proponował dach.A jak go zapytałam co i gdzie te dachy robił to chyba się obraził.

Ja tez szukam ekipy na wiosnę.Mam juz wycene dachu -tylko materiały bez robocizny wyszły ponad 35 tys. a ponoć robota 25. Sama dachówka nie wychodzi tak drogo lecz te dodatkowe materiały brr!!

A co z Twoim projektem?Nie znalazłeś gotowego? Jak współpraca z architektem?

To on,szuka roboty bo w ogłoszeniach komuś proponował dach.A jak go zapytałam co i gdzie te dachy robił to chyba się obraził.

Ja do niego dzwoniłem - to jest ekipa która ma z jakimś developerem czy kimś takim podpisaną umowę na robotę od maja do listopada .Teraz już nie mają od niego roboty i szukają gdzie by tu dorobić .

Ja tez szukam ekipy na wiosnę.Mam juz wycene dachu -tylko materiały bez robocizny wyszły ponad 35 tys. a ponoć robota 25. Sama dachówka nie wychodzi tak drogo lecz te dodatkowe materiały brr!!

A czy masz oferty tylko od firm sprzedających dachówki ?

Może należy poszukać wśród samodzielnych majstrów ?

A co z Twoim projektem?Nie znalazłeś gotowego? Jak współpraca z architektem?

Ja zrobiłem projekt indywidualny z premedytacją i z oszczędności ( zupełnie przy okazji ).

Było tak : szukałem gotowca i w zasadzie znalazłem . W trakcie poszukiwań architekta do adaptacji i zmian okazało się że projekt indywidualny jest za 3000 zł ( jak dodałem projekt gotowy1500-1800 + adaptacja 500-1000 + ewentualne zmiany 1000-i wiecej =3000-i więcej) .

Nie było się nad czym zastanawiać .

Jak na razie mam oferty od sprzedajacych dachówki.Mam tez wycene rynien Marleya.Na dniach dostane wycene więżby.Problemem jest dla mnie tylko materiał na ściany.W projekcie mam beton komórkowy.Myslałam o suporku 38 cm ale ponoc bloczki są b.cięzkie i ekipy nie chcą z tego budować.Wybieram materiał jtórego nie trzeba ocieplać.A może starego maxa lub porotherm 44 na zaprawie ciepłochronnej ale tu musze policzyc jak to cenowo wyjdzie.

W przyszłym tygodniu dam projekt do wyceny ekipie to zaraz napiszę .Acha jeszcze chyba zmienie strop bo to żelastwo w nim zeżre mnie finansowo.

Mam juz wycene dachu -tylko materiały bez robocizny wyszły ponad 35 tys. a ponoć robota 25. Sama dachówka nie wychodzi tak drogo lecz te dodatkowe materiały brr!!

Wicek sorry ze u ciebie w watku ale lnki w podpisie speek nie działają :wink:

Speek Twoj dom nie wyglada na większy niż mój i zainteresowała mnie kwota jaką podałaś za materiał na dachówkę. Nie wiem gdzie wyceniałaś i na jakich materiałach (może karpiówkę podwójnie układaną ?) ale moj dach ma ok 380 m2 i wycene dachówki ceramicznej z wszystkimi dodatkami typu wyłaz na dach i ławy kominiarskie mam na poziomie 22 tys zł. A dachówkę cementową Euronit mam za 14 tys zł. Może te 35 tys to razem z robocizną?

Na nasz dach robociznę mam wycenianą na 14-19 tys zł + 7% Vat.

Wicek a jak się posuwają sprawy związane z sąsiadka ? :wink:

Speek - beton komórkowy i suporek , a nawet ytong to te same materiały .

Jest to materiał stosunkowo lekki - robi sę go jednak w sporych wymiarach .

Ale większy pustak to szybsza budowa i mniej zaprawy .

Jeżeli chcesz budować z bk i nie ocieplać to raczej zrób to na klej -> a jak na klej to raczej ytong ( bo to taki bk o dużej dokładności gabarytu ) .

Do ksieciu - możecie sobie w moich komentarzach nie żałować - też chętnie poczytam .

A jeśli chodzi o moją sąsiadkę to na razie dałem sobie spokój - wszystko idzie pocztą . Zobaczymy już niedługo kiedy raczy odebrać polecony i czy coś nasmaruje .

A swoją drogą - żeby była normalna to bym już pewnie miał dach pod papą .

Pogoda przecież jest super .

Księciu-wycenę na mój dach 317 m robili w Dachluxsie.Też wybrałam betonową.A jaka cenę dali Tobie na dachówkę?Linki nie działaja bo nie mogę ich uaktywnić.

wicekK- ja ytonga nie dam.Obok mojej działki stoi nieotynkowany taki domek.Nic w nim nie robią ale spotkałam właściciela i obejrzałam sobie to dokładnie.Czyściutko i nawet dokładnie zrobione.Za nisko postawiony i przy ziemi nieco nasiąknięty .Mój burek za mucha skoczył na ścianę-zostały rysy jego pazurów na tym ytongu.

.....Za nisko postawiony i przy ziemi nieco nasiąknięty .Mój burek za mucha skoczył na ścianę-zostały rysy jego pazurów na tym ytongu.

No to jak chcesz mieć trwałą ścianę rób 1-warstwową z ceramiki ( n.p. poroterm 44 na zaprawę termo ) lub tak jak ja - zafunduj sobie ścianę 3W .

Jak zrobisz 1W i dasz zwykłą zaprawę , a do tego za cienki pustak to zaraz będziesz ocieplać -> dasz styropian , siatkę i tynk a twój burek z kilka tygodni oszpeci Ci elewację .

..Linki nie działaja bo nie mogę ich uaktywnić.

Bo to trzeba zrobić tak :

1- otworzyć dziennik i skopiować skrót do strony .

2- otworzyć swój profil i w opisie -> tam gdzie napisałaś dziennik ,wpisać :

W moim przypadku wpis ten wygląda tak :

dziennik

Oczywiście tekstu "dalej adres strony dziennika" nie wpisujesz - gdybym ja go nie wpisał to wyświetliło by się tylko słowo dziennik .

Podobnie z komentarzami .

Traz na pewno sobie poradzisz i skrót będzie działał

Własciwie to porotherm 44 lub suporex biały na zaprawe ciepłochronną.Najlepszym rozwiazaniem dla mnie była by 3 warstwowa ale czas już mnie goni a wynajem zżera nerwowo i finansowo.

Z tym że lepiej od razu przemyśleć i zrobić dobrze - poprawianie zawsze wychodzi gorzej i raczej drożej .

Jak zbudujesz ścianę 3W to nawet możesz jej nie tynkować -> ostatnio nawet widziałem jak ściana zewnętrzna miała wygładzoną zaprawę - wyglądało prawie jak zafugowane .