Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do Agnieszki i Wicka dziennika komentarze

wicekK

Recommended Posts

Baaardzo Ci dziękuję -skoro Tobie sufit nie spadł na głowę -to może i nam nie grozi :) No z tymi oknami to faktycznie mogą byc o ok 7-9cm za nisko -ale myślę że komfort z podłogówki nam to wynagrodzi :wink: Dobrze, że chociaż podnieśliśmy ściankę kolankową na 125cm -bo w proj. była 70cm -to by była katastrofa :wink: ! Szkoda, że tak późno tu trafiłam -bo niestety w nieświadomości kupiliśmy pod podogówkę styropian ,jaki odraszasz -a tak chciałam dac włókna i plastyfikator zamiast siatki... zobaczymy -mnoże nam klipsy nie będą "wyskakiwały" :roll: ?

• Odpowiedzi 345
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

niestety w nieświadomości kupiliśmy pod podogówkę styropian ,jaki odraszasz -a tak chciałam dac włókna i plastyfikator zamiast siatki... zobaczymy -mnoże nam klipsy nie będą "wyskakiwały" :roll: ?

Te wyskakujące klipsy to nie tragedia - po prostu goście od wylewek muszą rurki powciskać pod beton . Jedyne ryzyko to takie , że instalacja nie będzie płasko i mogą być problemy z odpowietrzeniem przy napełnianiu ( tak było u mnie ) .

Ja na piętrze mam zaledwie 4 cm wylewki ( a miejscami pewnie nawet mniej ) , mam dane włókna , bez siatki i jest w porządku .

No i jeżeli możecie to jak najgrubsza warstwa styropianu na parterze ( ja mam 4*5 cm ) aby jak najmniej ciepła wędrowało do gruntu .

• 2 months później...
Kłania się GWC rurowe. Mąż zaczął kopać jeszcze jesienią i mniej więcej w połowie zastała nas zima.

Pomyślałeś jak gustownie wykonać czerpnię powietrza.

A czerpnie to już dawno kupiłem - blaszane , w Alnorze .

Myślę zeby je ewentualnie pomalować , no i rurę wychodzącą z ziemi też może pomaluję .

Na razie zakopałem jakieś 18 metrów .

Będzie jeszcze 5-7 . Myślę ,że powinno wystarczyć .

W razie czego zrobię w połowie małego żwirowca .

U nas wejdzie chyba ze 40 m. Po drodze będą dwa lekkie zakręty po 45 stopni.

Niebawem zabierzemy się do roboty, żeby położyć rury przed montażem jednostki centralnej.

A moje reku już dawno pracuje tylko z czerpni bez GWC .

Wymaga jeszcze trochę dopieszczenia - to jednak potem .

Chwilowo kończą mi kuchnię , ja robię schody wejściowe .

• 1 month później...

Witam .

Początkowo zamierzaliśmy przeprowadzać się przed 1 września - niestety wystąpiło już u mnie zmęczenie materiału i tempo prac spadło .

Ale na dziś sytuacja już się klaruje i wygląda na to , że pod koniec września/poczatek października powinno się udać .

A sytuacja wygląda nastepująco :

Wnętrza pomalowane na gotowo ( tymczasem na biało - jak pomieszkamy rok -dwa to wymyślimy sobie kolory )

Ceramika łazienkowa pomontowana - właśnie w poniedziałek prawdopodobnie dostanę baterie i zaraz je zamontuję .

Kuchnia w zasadzie kompletna - lada moment do kompletu ma dojechać stół i krzesła .

Czekamy na meble do sypialń dziecięcych i salonu - nasza sypialnia od piątku czeka w sklepie - trzeba podjechać , dopłacić , przywiozą i można składać .

Schody wejściowe i taras - zrobione na gotowo .

Jeszcze brak osprzętu elektrycznego - ale w zasadzie został wybrany : podliczyć dokładnie ilości , pojechać , kupić , zamontować .

Zagospodarowanie działki - prawie zerowe : będziemy robić mieszkając .

Dwa żyrandole już kupione , właśnie jesteśmy na etapie poszukiwań .

W zasadzie to się przeprowadzamy jak bedą mebelki .

A że większość kupiona w jednym miejscu ( taki wiekli skład UFO pod Mińskiem Maz. ) to czekamy na skompletowanie zamówienia i wszystko bedzie jednym transportem - za tydzień / dwa , może trzy (jeden z producentów się nie wyrabia ) .

Tak to wygląda w telegraficznym skrócie .

Na obszerniejsze relacje nie mam czasu i zaciecia .

Kilka zaprzyjaźnionych wątków jednak śledę i co jakiś czas się odzywam .

A ja myślałam, że dom sprzedaliście czy, co....

A pani to przypadkiem domu nie sprzedała :roll: :wink:

Wicku, kiedy będą zdjęcia?

nie sprzedała, tylko od 6 tygodni wożę się z elewacją, panowie rtobią bonie, glazurnik szaleje a jutro mam szambo i jestem tak zarobiona, że nie mam czasu pisać, zresztą tak nikt nie czyta

A ja myślałam, że dom sprzedaliście czy, co....

A pani to przypadkiem domu nie sprzedała :roll: :wink:

Wicku, kiedy będą zdjęcia?

nie sprzedała, tylko od 6 tygodni wożę się z elewacją, panowie rtobią bonie, glazurnik szaleje a jutro mam szambo i jestem tak zarobiona, że nie mam czasu pisać, zresztą tak nikt nie czyta

I ja czasem też zaglądam .

No i zarobiony jestem na maksa .

Najgorsze , że taka dłubanina zajmuje czas a efekty mało widoczne .

Dziś na ten przykład dokończyłem wieszanie umywalek , pomontowałem baterie i popołudnie minęło .

A jak przyjdzie pojeździć za oświetleniem ( większość już mam ) to czas płynie i efektów zero ( jak się nic nie kupi ) .

Sesje foto chwilowo zawiesiłem - brak czasu .

Jak mnie najdzie to popstrykam i opublikuję .

Tymczasem pozdrawiam wszystkich i życzę szybkich postępów prac .

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

Decyzja była szybka - dwa dni i przeprowadziliśmy się .

Jest jeszcze co prawda sporo do zrobienia ale...: wnętrza są gotowe , mebelki na miejscu ( z czasem coś tam się jeszcze dokupi ), firanki jeszcze nie we wszystkich oknach , kostki i ogrodzenia też jeszcze nie ma .

Ale każdy ma swój pokój, rano nie ma kolejek do łazienki - po prostu przestrzennie i wygodnie .

Gdyby tylko jeszcze te dojazdy.... ech rozmarzyłem się .