Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do Agnieszki i Wicka dziennika komentarze

wicekK

Recommended Posts

Bardzo dziekuje za podpowiedzi.I jeszcze mam pytanko-czy docelowe drzwi wewnetrzne wstawiasz przed tynkowaniem czy po.Ociepleniowcy namawiaja zeby wstawic przed ale boje sie czy nie zostana uszkodzone.

U mnie zarówno okna jak i drzwi będą wstawiane po tynkach wewnętrznych ( okna już są wstawione , drzwi dopiero szukam ).

Przecież jak wstawisz to wszystko przed tynkowaniem , to masz jak w banku zniszczone .

Tynkarze po prostu wracają po wstawieniu okien/drzwi i wyprawiają glify .

• Odpowiedzi 345
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zwracam sie do znawcy tematu- czy u siebie dawalaes bezpieczniki przepieciowe.Mnie elektryk kusi ale koszt jest wysoki i czy warto?

Fakt - wydajesz te kilka stówek i prawdopodobnie przez wiele , wiele lat nic się nie stanie ( normalnie przepięcia prawie się nie zdarzają ) i zapomnisz o tym wydatku . Aż tu nagle burza , pioruny , gaśnie Ci w domu światło - u sąsiadów jest a u Ciebie nie ma . Dzwonisz po elektryka - ten stwierdza uszkodzenie przepięciówki , wymienia ją ( ku... znowu kilka stówek ) .

Następnego dnia rozmawiasz z sąsiadem - okazuje się ,ze padła mu plazma , komputer i coś tam jeszcze . A u Ciebie wszystko działa.

Czy warto wywalać te kilak stówek ? Ja wydałem .

Ty decyzję pdejmujesz sama .

Aczkolwiek z drugiej strony : czy kiedykolwiek przepięcie uszkodziło ci coś w domu ? A może twoim znajomym ?

Przepiecia nic mnie nie uszkodzily.Bezpiecznik zastosuje tak dla bezpieczenstwa,choc znajomym wywalilo mikrofale i mieli taki bezpiecznik.Jak to jest?

Po pierwsze : nie ma idealnych i stuprocentowych zabezpieczeń .

Po drugie : jak już taki bezpiecznik instalować to tylko markowy - tu nie warto zaoszczędzać tych paru złotych .

A mam pytanko :

Gdzie kupujesz drzwi ?

Interesują mnie wewnętrzne i zewnętrzne .

No i najgorsze jest to , ze już trochę obejrzeliśmy i nie możemy się zdecydować . Jak coś się mojej żonie podoba to cena ..........

A brama garażowa ? Chyba będzie Wiśniowskiego .

Tu też - to co nam się podoba to 2-3 razy droższe .

Bo tak naprawdę - wszystkie te segmentowe to straszne badziewie : pomiędzy dwoma cienkimi blaszkami pianka - i toto kosztuje 3-4 tysiące .

Ładne może i jest ale dla potencjalnego złodzieja nie stanowi żadnej przeszkody .

Bo tak naprawdę - wszystkie te segmentowe to straszne badziewie : pomiędzy dwoma cienkimi blaszkami pianka - i toto kosztuje 3-4 tysiące .

Ładne może i jest ale dla potencjalnego złodzieja nie stanowi żadnej przeszkody.

A ja zakładam, że jeśli znajdą się potencjalni złodzieje to będą atakować przez okno (o ile nie zniechęci ich alarmi i dajmy na to monitoring). Słyszałam, że są takie akcje - alarm wyje, a rabusie łapią co na wierzchu i znikają zanim pojawi się patrol.

PS. Moje drzwi zewnętrzne (szkrzydło + dostawka boczna) będą mnie kosztowały coś około 5 tys.

To ja juz nic nie wiem jako,ze na elektryce sie nie znam.Jkiej firmy powinien byc ten przepieciowy jako ten lepszy?

Drzwi tez byly problemem i nadal sa.Otoz problem z kolorem.Ja wybralam cal model 282 z naswietlami.To bylo kiedy staly tylko fundamenty.Po wybudowaniu scian okazalo sie,ze architekt nie mial racji bo ledwo wleza 90 .Udalo sie odkrecic.Ale to byl kwiecien

Teraz ich kolor dla mnie jest czerwony a nie meranti.I mimo,ze wykonanie super z gwarancja to problem z kolorem bo teraz wszyscy zloty dab.

Na allegro jest reklama sklepu na Modlinskiej majasalon z drzwiami i mnie podobaly sie hiszpanskie Barcelona venge alu.

Ja cały osprzęt elektryczny daję Moellera - wydaje mi się być dobry .

I myślę , że Twój elektryk też tę firmę będzie polecał .

A co do drzwi - właśnie podjęliśmy decyzję .

Będą stalowe klasy C , okładane z zewnątrz płytą HDF fornirowaną dębem , od środka płyta meblowa . Kolor dobiorą nam do okien .

Producentem jest firma Dorn , sprzedają na Bartyckiej .

No i co ważne - w promocji kosztują niecałe 2500 - a ja potrzebuję dwoje takich drzwi .

Wicek wy to chyba na tej budowie owsiki macie bo u was to budowa to błyskawica :D

Nie owsiki tylko ludziki .

A tak naprawdę to ja tam spędzam każdą wolną chwilę i to co potrafię ( albo przynajmniej tak mi się wydaje ) robię sam .

Obecnie jestem w trakcie układania styropianu na podłogach .

Za jakieś 2 dni skończę . A wydawało mi się ,że w 2 dni się z tym uporam .

Niestety - miejscami strop nie jest poziomy i musiałem podsypywać piaskiem .

Prowadząc po podłodze instalacje wodne i elektryczne ( w rurkach) nie zdawałem sobie sprawy , ze teraz muszę wycinać w styropianie kanały .

Pół biedy jak jest po prostej , z łukami to jest zabawa .

A wystarczyło kabelki poprowadzić przy ścianach , wodę prostopadle .

Z piwnicą też mam zabawę : wystające ławy są nierówne .

No i pojawił się problem - w jednym pomieszczeniu piwnicy ( w kotłowni ) podsiąka mi woda , w drugim jest sucho . Podejrzewam , że murarze nie zabezpieczyli ściany , albo styropianu nie dali .

Tak czy owak - w środę rano przyjeżdża koparka i będą tę ścianę odkopywał .