Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do Agnieszki i Wicka dziennika komentarze

wicekK

Recommended Posts

[...] Obecnie jestem w trakcie układania styropianu na podłogach.

Za jakieś 2 dni skończę . A wydawało mi się ,że w 2 dni się z tym uporam.

Niestety - miejscami strop nie jest poziomy i musiałem podsypywać piaskiem [...]

A jak do tego wszystkiego ma się folia? Na piasek? Na instalacje?

Przepraszam, za głupie pytania, ale jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić. :(

Folia tylko na zakład czy dodatkowo łączysz brzegi?

• Odpowiedzi 345
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam podobny problem tez wylewka gorki i dolki ale poradzono nierownosci zalac betonem potem folia,rurki,styropian folia i siatka i dopiero wylewka.Czy dobrze?

Najbardziej mnie martwi,ze wylewki trzeba krecic na budowie o mixokrecie moge zapomniec.Juz widze jakie beda "rowne",ze dodatkowo trzeba mase samopoziomujaca dawac.

Ja na wylewki wyrównujące nie mogłem sobie pozwoloć - leżą już instalacje .

Ten piasek wzdłuż jednej ściany , pod folię ( taki bez kamieni , drobniutki ) i tam akurat żadnych instalacji na podłodze nie mam .

A folia w całości na każde pomieszczenie - tak mi akurat wypada .

Tam gdzie ją łączę to na zakładkę . Można kleić taśmą ale ja sobie darowałem .

speek-z tą kolejnością to się zgadza - z tym że u mnie część instalacji jest pod folią ( już leżały i musiał bym ciąć folię ) zabezpieczone dodatkowo folią .

Ja po zastanowieniu chyba zamiast siatki dam włókna polipropylenowe .

:-? :-? :-? jeszcze jedno - folia jakaś specjalna, gruba? cienka?

dzięki za cierpliwość.

Widać, jak na dłoni, że o wielu sprawach nie mam zielonego pojęcia.

Żebym to ja był kopalnią wiedzy to raczej nie .

Pytałem natomiast w zaprzyjaźnionym składzie - zwykła czarna folia budoawlana jest podobno odpowiednio mocna , nie jest zbyt droga - taką kładę u siebie .

No i trochę mnie uspokoił kierbud w kwestji tej wilgoci w piwnicy .

Według niego problem bierze się z wypływającej z rynny wody .

Ta ma najłatwiejszą drogę wsiąkania wzdłuż fundamentu ( jeszcze stosunkowo miękki piasek po wykopie ) i podsiąka na styku ściana/ława fundamentowa .

Prawdopodobnie problem zniknie po odprowadzeniu deszczówki do studni chłonnej .

Tymczasowo założyłem na rynnę kolano i odprowadziłem wodę na jakieś 3-4 metry od ściany : jeżeli będzie padać to efekt powinien być widoczny .

speek, a dlaczego musisz zapomnieć o miksokrecie?

A bo panowie od miksokreta życzą sobie bieżącą widę i to o sporym wydatku .

U mnie jest wykręcona studnia fi 100 mm i w niej jakaś kupiona za 80 zeta na stadioniie pompa zatapialna - taka do budowy .

I podobno ona daje za mało wody do tego miksokreta .

Na szczęście 25 m obok sąsiedzi mają już porządną pompę i będę się posiłkował wodą od nich .

:oops: :oops: :oops:

ale ze mnie Lola budowlana. Nie przypuszczałam, że do miksekreta potrzebna woda płynąca z siłą wodospadu.

Co do podmakania - faktycznie obserwuj co się będzie działo w piwnicy po deszczach. My zaraz po odejściu dekarzy przedłużyliśmy tymczasowo rynny, ale i tak mocno wymywa ziemię.

Co do podmakania - faktycznie obserwuj co się będzie działo w piwnicy po deszczach. My zaraz po odejściu dekarzy przedłużyliśmy tymczasowo rynny, ale i tak mocno wymywa ziemię.

No właśnie - a mi się wydawało , ze w tak piaszczystym gruncie jak u mnie sama wsiąkliwość gruntu wystarczy .

Teraz wodę odprowadziłem od ścian - na razie jednak nie pada ( i dobrze , bo mi jeszcze ściany w piwnicy nie wyschły ) .

A z nowości budowlanych : uprzejmie donoszę , ze się u mnie dziś i jutro ścele po podłodze rura pex ( jak by ktoś nie wiedział - kładę podłogówkę ) .

A w związku z tym : pod koniec przyszłego tygodnia WYYYYLEEEEWKIIIIII !!!!!!!!!

Ostatnio wracam do domu między 21.00 a 22.00 , jesem padnięty .

No ale za to efekty cieszą .

Może jutro jakieś fotki zrobię to w wolnej chwili zamieszczę ( tu lub w dzienniku ) .

Nabrales rozpedu.To ogrzwanie podlogowe super przygotowane pod zalanie.Czy bedziesz w salonie kladl kafle?

Na dniach maja przywiezc wczesniej kupiony wklad kominkowy .Ciezki bo 150 kg i zastanawiam sie co z tym fantem zrobic.Nie chca juz go dluzej trzynac i musze zdecydowac czy ustawic juz w docelowym miejscu na pustakach i dopiero po tym rurki i wylewka? Jak Ty to widzisz?

Pozdrwaiam

Nabrales rozpedu.To ogrzwanie podlogowe super przygotowane pod zalanie.Czy bedziesz w salonie kladl kafle?

W żadnym wypadku . Będzie deska barlinecka albo parkiet ( tylko cieńsza wrsja )

Na dniach maja przywiezc wczesniej kupiony wklad kominkowy .Ciezki bo 150 kg i zastanawiam sie co z tym fantem zrobic.Nie chca juz go dluzej trzynac i musze zdecydowac czy ustawic juz w docelowym miejscu na pustakach i dopiero po tym rurki i wylewka? Jak Ty to widzisz?

Pozdrwaiam

Jeżeli nie masz co z nim zrobić to ustaw .Tylko koniecznie zabezpiecz , zdejmij szybę .

Z drugiej strony : w pustym pomieszczeniu łatwiej się pracuje , łatwiej wylewki porobić . Żeby się potem nie okazało ,że wylewka pod kominkiem nie jest poziomo czy coś w tym rodzaju .

A 150 kg niestety nie przenosi się tak łatwo .

Jak masz gdzie to lepiej daj gdzieś na przechowanie .

A może ponegocjuj jeszcze ze sprzedawcą .