ms. 12.02.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Wicku, jeszcze pytanie szczegółowe dot. kładzenia styropianu i dylatacji. Każde pomieszczenie wyściełać folią z wywinięciem?W ten sposób przy otworach drzwiowych będzie kołnierz z folii + dylatacja? Na moją kobiecą logikę każde pomieszczenie miałoby swoją podłogę pływającą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 12.02.2008 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Wicku, jeszcze pytanie szczegółowe dot. kładzenia styropianu i dylatacji. Każde pomieszczenie wyściełać folią z wywinięciem?. Folia ma zapobiegać zawilgoceniu styropianu - dlatego ja kłasłem tylko na parterze . Na pietrze tylko na balkonie . Oczywiście są tacy co kładą wszędzie . Jeżeli już folia to z wywinięciem . Z tym , że ja kładąc folię starałem się kolejne pomieszczenia łaczyć na zakładkę ( tak oloło 50 cm ) - tak , że w drzwiach wywinięcia nie ma . Układając styropian ( na parterze dawałem 4*5 cm , na pietrze 2*5 cm ) robiłem to tak , aby kolejne warstwy były naprzemiennie ( jeżeli pierwsza warstwa była kładziona wzdłuż pomieszczenia to następna w poprzek i to tak , aby połączenia płyt całkowicie się mijały ) zmniejszając mostli termiczne i wzmacniając jednocześnie kimstrukcję całości . W ten sposób przy otworach drzwiowych będzie kołnierz z folii + dylatacja?. Jak już ustaliliśmy - w drzwiach folii nie ma . Dylatacji także - prowadzisz ją wzdłuż wszystkich ścian . W drzwiach panowie od wylewki zrobili mi nacięcie i w tych miejscach płyty powinny pękać w sposób kontrolowany . Jak dasz tę dylatację w drzwiach to chyba też źle nie będzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 12.02.2008 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Byłam dzisiaj w Avabte, namysły jeszcze trwają, a jutro jedziemy sobie do ciebie na wycieczkę, popratrzec z daleka To zamiast oglądać z daleka zadzwoń i obejrzysz od środka . Ja w zasadzie codziennie jestem ( walczę z sufitami z gipsokartonu ) , jest też glazurnik . A nawet jak będziesz i zobaczysz stojącą granatową LAGUNĘ KOMBI to ja jestem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 12.02.2008 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Byłam dzisiaj w Avabte, namysły jeszcze trwają, a jutro jedziemy sobie do ciebie na wycieczkę, popratrzec z daleka To zamiast oglądać z daleka zadzwoń i obejrzysz od środka . Ja w zasadzie codziennie jestem ( walczę z sufitami z gipsokartonu ) , jest też glazurnik . A nawet jak będziesz i zobaczysz stojącą granatową LAGUNĘ KOMBI to ja jestem . Wpadniemy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 13.02.2008 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Wicku, dzięki ogromne za odpowiedź. Uspokoiłeś mnie, bo już się bałam że przy drzwiach też trzeba folię wywijać. A tak listwa brzegowa po obwodzie. Potem przypilnować wylewkarzy, żeby zrobili dylatację w warstwie wylewki. Naprawdę kamień z serca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamilaWr 20.02.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Witaj Wicek, Fajny domek, ja z mężem budujemy taki sam tylko w zabudowie bliźniaczej. My również zrobiliśmy kilka zmian. Ale jednej, nad którą się mocno zastanawialiśmy nie zrobiliśmy i mocno żałujemy. A mianowicie w kuchni przewidziane było tylko jedno okno, zastanawialiśmy się nad drugim- nie zrobiliśmy tego jednak. Kuchnia w efekcie jest dosyć ciemna . Jeśli dobrze zauważyłam to Ty masz dwa okna? Jeśli mógłbyś zrobić zdjęcie z perspektywy wejścia do niej i zamieścić w dzienniku to byłoby super, chociaż popatrzylibyśmy sobie z mężem. Mam jeszcze do Ciebie pytanie odnośnie klatki schodowej. Czy masz w planach zabudowanie jej czy zostawisz otwartą? Pozdrawiam,Kamila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 20.02.2008 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Witaj Wicek, Fajny domek, ja z mężem budujemy taki sam tylko w zabudowie bliźniaczej. My również zrobiliśmy kilka zmian. Ale jednej, nad którą się mocno zastanawialiśmy nie zrobiliśmy i mocno żałujemy. A mianowicie w kuchni przewidziane było tylko jedno okno, zastanawialiśmy się nad drugim- nie zrobiliśmy tego jednak. Kuchnia w efekcie jest dosyć ciemna . Jeśli dobrze zauważyłam to Ty masz dwa okna? Jeśli mógłbyś zrobić zdjęcie z perspektywy wejścia do niej i zamieścić w dzienniku to byłoby super, chociaż popatrzylibyśmy sobie z mężem. Przy najbliższej okazji fotka będzie . Mam jeszcze do Ciebie pytanie odnośnie klatki schodowej. Czy masz w planach zabudowanie jej czy zostawisz otwartą? Zostaje otwarta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 20.02.2008 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Wicuś mogę jutro zadzwonic i poważnie porozmawiać ???CHyba, że będziesz na budowie - hasło okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 20.02.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 A w ogóle to poraziło mnie tempo robót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 21.02.2008 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Wicuś mogę jutro zadzwonic i poważnie porozmawiać ???CHyba, że będziesz na budowie - hasło okna Dzwoń śmiało . A prawdopodobnie będę na budowie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 21.02.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 http://www.in4.pl/recenzje/140/piwo_wszystkie.jpg Wicuś to dla Ciebie, częstuj się aby robota szła szybciej, a po za tym chciałam powiedzieć, ze wszystkie zdjecia Wicka kłamią i w rzeczywistości domek jest jeszcze bardziej przecudny niż wam się zdaje. Moim faworytem są kafelki w kuchni Bosko, ja też tak chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 21.02.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Sorki, że tak wyleciałam ale Tola się obudziła za wszystko dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 07.03.2008 00:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Witam! Wpisuję się po raz pierwszy do Twoich komentarzy, bo jestem pod dużym wrażeniem ilości pracy jaką sam wykonałeś w swoim domu To prawda, że jednak samemu robi się najlepiej, tylko trzeba umieć... Czy jadąc ulicą Czwartaków można zobaczyć twój domek? Jeździmy do teściów tą ulicą a ty chyba jesteś gdzieś w pobiżu Lubię Rembertów i cieszę się, że będzie tam coraz więcej nowych pięknych domów i może kiedyś stare "kurniki" znikną... Nawet szukaliśmy działki w Rembertowie, aby rodzina trzymała się blisko. Niestety jedyna działka jak była w naszym zasięgu miała zaledwie 13 m szerokości. O.K. dom wybudować można, ale dla mnie trochę klaustrofobicznie... Powodzenia w dalszych pracach i oby już bez wypadków!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 07.03.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Tak, Wicek bardzo dużo robi sam, co niezmiennie budzi mój podziw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 08.03.2008 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 A ja jakoś tak mam , że szybko się uczę . Żebym tak od razu potrafił wszystko co robę to nie . Czasem muszę postać , pogłówkować i jakoś wychodzi .No właśnie zakończyłem docieranie sufitów w sypialniach ( dziś pomagali mi dwaj darmowi wyrobnicy : Krzyś - lat 15 i Karol - lat 18 .) Zostały łazienki i strych . Tymczasem można już trochę sprzątać i pogruntować te sufity .Jeżeli jeszcze uda mi się wymyślić sposób zabudowy sufitu w salonie to z gipsami będzie koniec . Początkowo myślałem o części podwieszanej , w jej bokach halogeny a na środku plafonik czy coś w tym rodzaju .W międzyczasie żona stwierdziła , ze chce w sakonie żyrandol . No i chyba stanie na zabudowie czegoś w kształcie znaczka Renault , w jego bokach te halogeny , w środku żyrandol . szukam pomysłu .Renka Grabow - mój dom stoi jakieś 200 m od skrzyzowania Paderewskiego i Czwartaków , w zasadzie ze skrzyżowania jest widoczny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrustek8 12.03.2008 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Fajny domek pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 18.03.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Wicku, Czytałam gdzieś u Ciebie o piecu Wolfa, a teraz nie mogę znaleźć tej informacji Czy mogłabym Cię prosić, abyś zweryfikował moją ofertę na kotłownię Wolfa porównując ją ze swoja już zrobioną kotłownią??? U mnie wygląda to tak: "Kocioł gazowy stojący kondensacyjny CGB 11BM+MM firmy WOLF o mocy 3-11 kw z automatyką pogodową obsługującą dwa obiegi grzewcze. Podgrzewacz c.w.u. warstwowy o pojemności 120 l firmy WOLF stojący pod kotłem o wydajności 160 l. Osprzęt kotłowni firm WOLF, Refleks, Honeywell, Grundfos - cena materiałów 12 500 pln netto, robocizna wiadomo rzecz względna, ale czy taka cena materiałów jest do przjęcia? Sorry, że zawracam Ci głowę, ale inne oferty mam na wydumane kotły pulsacyjne i nie mam z czym porównać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 18.03.2008 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Ja w zasadzie też nie mogę Ci pomóc - mój kocioł to CGS( taki kombajn 2w1) . Nie mniej jednak cena wydaje się ok . Zastanawiam się tylko czy nie za małą moc kotła wybrałeś . Zależy jaki dom - ale lepiej mieć zapas , niż w czasie dużych mrozów marznąć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 19.03.2008 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Wicku, mam już wylewki. Układanie styropianu zajęło nam tydzień. Dół był w miarę równy, ale na górze trzeba byłoj podsypywać piaskiem. Pracowaliśmy równolegle z hydraulikami. Do tej pory tak się nie stresowałam budową. Tym bardziej doceniam Twój wkład pracy. My mamy chęci, brak nam doświadczenia. Z większych prac czeka nas jeszcze samodzielne ocieplenie na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 19.03.2008 23:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Wicku, mam już wylewki. Moje gratulacje - do zamieszkania coraz bliżej Układanie styropianu zajęło nam tydzień. Dół był w miarę równy, ale na górze trzeba byłoj podsypywać piaskiem. Pracowaliśmy równolegle z hydraulikami. Do tej pory tak się nie stresowałam budową. Praca uszlachetnia - a co zrobicie sami to jest za friko , no i wiesz jak masz zrobione . To teraz pomyśl - jak można to dobrze ułozyć w jeden dzień ( bo tyle zwykle robią to fachowcy ) Tym bardziej doceniam Twój wkład pracy. My mamy chęci, brak nam doświadczenia. Z większych prac czeka nas jeszcze samodzielne ocieplenie na zewnątrz. No to już niezłe wyzwanie . A doświadczenie zyskuje się w trakcie pracy . No i gratuluję instalacji odkurzaczowej . szczeże mówiąc też mieliśmy robić - ale jak sobie moja Agnieszka pomyślała o ciąganiu za sobą 9-metrowej rury , to jej się odechciało . A ja mam już pięknie wykończony domek na zewnątrz . Skończyłem sufity na poddaszu , przymierzam się do malowania . Muszę jednak dokonać szeregu poprawek po tynkarzach wewnętrznych - jak zacząłem czyścić glify to się okazało , że są niedoróbki na styku okno/ściana . I kto ma to poprawić ? Wiadomo - Wicek . I byłbym zapomniał - parapety wewnętrzne też już pomontowałem . Tylko czasu mało - za 2 tygodnie mają mi kłaść parkiety . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts