Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do Agnieszki i Wicka dziennika komentarze

wicekK

Recommended Posts

Śnieg się rozpuścił , temperatury raczej dodatnie , robota stoi .

Rozmawiałem z kierbudem - ściany piwnic i fundamenty z bloczka można by robić , stropu nie zalecał (musi byś ze 2 tygodnie na plusie żeby dobrze związał .

Wykonałem telefon do ekipy , powiedziałem co można zrobić .

Stwierdzili że na 2-3 dni to jechanie jest bez sensu - zwłaszcza że nie ma gwarancji pogody .

W związku z powyższym , mając nadzieję że wiosna będzie szybko , odłożyliśmy budowę do marca .

Tymczasem pracuję koncepcyjnie ( no nie tylko ) .

Jeszcze tego pie... kredytu nie załatwiłem - choć na dniach mam go już mieć .

Oczywiście jak coś się będzie działo to relacje będą .

• Odpowiedzi 345
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hi, hi o mały włos byśmy nie zostali sąsiadami, mieliśmy kupić działkę po drugiej stronie, w lasku ale nie kupiliśmy bo była lesita i za droga, za to będziemy nie daleko, na Wesołej. Uwielbiam te okolice, od 10 lat mieszkamy po drugiej stronie torów (patrząc od Ciebie). Mam pytanie czy twój kierownik to porządny gość?? Jeśli takto proszę o namiary

• 1 month później...

Widzę, że mocno działasz w temacie "rekuperator tymi ręcami zrobiony". Powodzenia!

Ile razy patrzę na zdjęcia wstawione do dziennika, nie mogę nie zauważyć tych bloków za płotem. Jak już się wybudujesz, z której części domu będziesz miała widok na bloki?

tosinek - namiary na kierownika poszły na prv

Ile razy patrzę na zdjęcia wstawione do dziennika, nie mogę nie zauważyć tych bloków za płotem. Jak już się wybudujesz, z której części domu będziesz miała widok na bloki?

W zasadzie to ja tych bloków widzieć nie muszę .Dopiero jak wyjdę na taras to mam je po prawej - pod kątem 45 stopni .

Posadziłem już kilka brzózek , może z czasem zamienię je na jakieś iglaki .

• 2 weeks później...
Czas rozejrzeć się za oknami , drzwiami zewnętrznymi i ekipą do prac wykończeniowych .

Hydraulikę i chyba elektrykę zrobię sam - do tego jednak potrzebuję zamknąć dom .

Będą potrzebni fachowcy od wylewek , tynkarze ( i kto jeszcze ?) .

Ekipę do robienia więźby mam już zaklepaną : koniec kwietna/początek maja .

No i dylemat : czy dach robimy na gotowo , z dachówką ? - a jak kasy zabraknie ? , może lepiej zostawić pod papą ?

Przy szalejących obecnie cenach trudno określić ile pochłonie wykończeniówka .

Dzisiaj pani Zyta powiedziała, że od przyszłegoroku Vat na materiały wykończeniowe będzie wynosić 22% więc jednak dach zrobimy w tym roku, choć podobnie jak ty rozważamy papę. A najlepiej kupować wszystko, jak twierdzi nasz wspólny kierbud u producenta.

Nie bywalam na forum a tu takie postepy.Nie martw sie o sezonowanie.Ja mieszkałam w takim świeżym domu nic nie kafle nie odpadły i peknięć nie było.Jedyne pęknięcie pod parapetami w salonie ale były za ciasno osadzone.We znaki dało sie wietrzenie.

Gratuluje tak szybkich postępów w budowie.

Witaj speek - a ja zaglądam do Twojego dziennika i też jakieś postępy masz .

Tak sobie myślę - Ty piszesz że masz większość materiałów , nawet te na wykończeniówkę .

Podrzuć trochę namiarów : okna , drzwi , płytki , armatura łazienkowa itp .

Ja jak na razie to mam tylko na stan surowy - czas chyba jednak pomyśleć o zamknięciu budynku i o wnętrzach .

I co z tego,ze mam duzo wykonczeniówki jak powalili mnie ceną betonu.Na moje ławy potrzeba B20 - 25 m3 po 230 za m3 plus wat plus pompa 550 +wat i transport po 110+wat.Nie mogłam wceśniej załatwic i zapłacić bo na materiały płynne nie przyjmowali zamówień.

Namiary wysyłam na priw.

• 2 weeks później...