wicekK 21.06.2007 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Zaczynam się niepokoić - dwa dni dzwonienia ( kilka razy dziennie ) i nikt nie odbiera telefonu . Spróbowałem nawet z innego numeru - i nic .Jedyne usprawiedliwienie to może być fakt że w tym tygodniu mają we wsi dwa wesela , a u nich trwa to kilka dni ( zarówno przed jak i po ) .Zaczynam się zastanawiać nad znalezieniem innej ekipy do poprawek ( a tych wcześniej czy później znajdę ) .Do przyszłego tygodnia jednak dam im szansę .Tymczasem moja dachówka już leży w składzie i czeka !!!!!!Ech , trudne czasy nastały dla inwestorów - muraże przecież też mnie w bambuko zrobili ( ciekawe kiedy zaleją całą Anglię i zaczną wracać ?)A tak na marginesi - znajomej zrobili podobnie , wytynkowali piwnicę i zabrali du... na wyspę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 26.06.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Czy znalazles ekipe do poprawek?Jak negocjacje z murarzami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 26.06.2007 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Znalazłem ekipę do poprawy dachu , sprawdzoną i co nie bez znaczenia - niedrogą . Jeżeli sam zdejmę deski i papę ( sądzę że w 2-3 dni sobie z tym poradzę ) to oni mi to w 2 dni przerobią . Ma mnie to kosztować około 2 tysiące - na mój gust to cena przyzwoita . Zwłaszcza że rozmawiałem z kilkoma ekipami i chętnych do pooprawek nie było .Mam zadzwonić w czwartek i ustalić czy będą mi to mieli czas zrobić w następnym tygodniu .Z murarzami nie rozmawiałem- szef w ubiegłą sobotę żenił syna i nie chciałem mu zawracać d...Sądzę że ci się wywiążą i dokonają niezbędnych poprawek murarskich .Tymczasem prace nad kabelkologią dobiegają końca - w zasadzie została mi piwnica ( siła , 2 obwody do gniazd i oświetlenie ) , wyprowadzenie kabli do furtki i bramy , kabel do oświetlenia ogrodu .Jutro spotykam się ze znajomym od alarmów - ustalimy jakie jeszcze kabelki poprowadzić .Instalacja telewizyjna i komputerowa kompletne .No i jeszcze kabelki do instalacji nagłaśniających .To wszystko muszę zdążyć przed tynkami .W piątek prawdopodobnie spotkanie z tynkarzem - prawdopodobnie ustalimy termin prac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 27.06.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 I co? cala wiezbe musisz rozebrac?Jak sobie sam z tym poradzisz.Ja czekam na wstawienie okien i po nich kabelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 28.06.2007 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Zmęczony - to mało powiedziane , to w skrócie moje samopoczucie po dzisiejszym dniu .Cały dzień na dachu ( od 9 do 22 , z godzinną przerwą na obiad ) i zdjęta papa ( tam gdzie będą przeróbki ) i 75% desek jest już odbite .Jak pierwszy raz wlazłem na dach to myślałem że nie dam rady .Kombinowałem : jak tu się do tego zabrać - widziałem jak radzą sobie dachowcy i pod koniec dnia biegałem już po dachu prawie jak oni .Najgorsze jest stanie na przybitej do dachu listewce , nogi bolą - a na początku to nawet drżały .Ja całej więźby nie rozbieram - mam tylko rozdeskować .Według wstępnych ustaleń ekipa przyjdzie w sobotę na rozebranie części więźby , potem murarze mają domurować ścianki kolankowe i koło środy/czwartku stanie nowa połać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 28.06.2007 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Jak skończę tę walkę z instalacjami i dachem to chyba muszę dziennik uzupełnić .No i muszę rozpuściś wieść o niesolidnym i nieuczciwym dachowcu - niejaki Tomek Białucha - ten mi sp... dach i potem się wypiął .Na pocieszenie : moja ekipa od poprawek stwierdziła że nie jestem pierwszy i nie ostatni . Oni poprawki mają na przemian ze stawianiem więźby . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 28.06.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Kazde z nas musi cos poprawiac po tych partaczach.Ale to w Twoim wykonaniu to juz wyczyn.Jestem pelna podziwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 06.07.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Jak wygladaja prace naprawcze i kto ponosi koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 06.07.2007 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Jedna połać dachu rozebrana , nowe ścianki kolankowe wymurowane , szczyty też .Dziś miała przyjść ekipa do postawienia nowej więźby , niestety - ze względu na deszcze mają opóźnienie . Umówiliśmy się na poniedziałek .Widać wszędzie opóźnienia , moi tymkarze także zapowiedzieli jednodniowe spóźnienie , będą we wtorek .Może to i dobrze , będzie przynajmniej pod dachem .Kabelki na ukończeniu ( sieć , alarm , telewizja , sieć komputerowa ) .Jeszcze tylko trochę kosmetyki i oprawić skrzynkę rozdzielczą .Co do kosztów - poprawki więźby robią nowi ludzie , a co za tym idzie trzeba im zapłacić . Murarze bez mrugnięcia okiem przyszli , zrobili co trzeba i jeszcze wpadną na ewentualne domurowanie ścianek działowych .Za drewno też musiałem zapłacić ( dokupiłem jeszcze 1 m3 ).No bo co z tego że leży starego pewnie z metr sześcienny - ono niestety w kawałkach .Finał jest taki : cała ta impreza będzie mnie kosztować trochę ponad 3.000 zł .Ale za to będę miał wyżej o 3 pustaki*24 cm+zaprawa=>ponad 70 cm .Sądzę że warto , przecież nie buduję tego na rok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 06.07.2007 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Właśnie zgrałem kilka ostatnich fotek .Tak dziś wygląda mój dom od frontuhttp://images30.fotosik.pl/19/4e9b0b389d48cd2bmed.jpgWidać co uległo zmianie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 08.07.2007 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 I teraz bedziesz mial to co chcesz.Szukam tykarzy bo moji ciagle przekladaja termin i juz sama nie wiem czy sie pokaza u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 08.07.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Widziałam, widziałam chałupkę wczoraj przejeżdzałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 08.07.2007 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 I teraz bedziesz mial to co chcesz.Szukam tykarzy bo moji ciagle przekladaja termin i juz sama nie wiem czy sie pokaza u mnie. Ja miałem umówioną ekipę do tynków i czmychnęli na wyspę , do Królowej Angielskiej . Drugą ekipę miałem w odwodzie i tu też pracownicy szefowi czmychnęli za granicę . Teraz ( we wtorek ) ma przyjechać gość z południa Polski , budował kilka lat temu chałupę mojemu znajomemu - podobno ekstra gość : muruje , tynkuje , robi wykończeniówkę ( ma ponoć kilka rodzajów papierów mistrzowskich , robił sporo za granicą , niedawno wrócił ) . Ale niestety nie mam nikogo wolnego do polecenia . Jeśli ten mój tynkarz jest taki dobry to zatrudnaiam go na dłuższy czas , do wykończenia domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 08.07.2007 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 A wracając do dachu .W sobotę rano dostałem telefon , że ekipa będzie około 9.30 , rzuciłem wszystko ( szczęśliwy , że mi wreszcie ten dach zrobią ) .Faktycznie przyjechali i ostro wzięli się do roboty .Pracowali do 20.00 i jeszcze nie skończyli . Prawdopodobnie w poniedziałek koło południa zjadą ponownie i pewnie już skończą .Tynkarze będą we wtorek - trochę mi się zaczyna piętrzyć robota , no bo jeszcze trzeba kawałek ścianek domurować ( nie wiem kiedy murarze znajdą czas ) , w przerabianych pomieszczeniach nie ma jeszcze kompletu instalacji alarmowo/komputerowo/telewizyjno/elektrycznych .Cóż , zaczną tynkować od piwnicy . A ja w tym czasie wykończą instalacje .No i mam nadzieją , że robota ruszy pełną parą .A właśnie , szykam dla moich tynkarzy betoniarki , takiej ze 150 l .Potrzebuję na już .Znaczy taką małą mam w odwodzie - ale muszę kupić większą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 21.07.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Czy juz wszystkie poprawki zostaly zrobione? Szukasz kostki- na allegro jest po 250 za tone (Poznan)+ 2,5 za kilometr. Mysle,ze warto. Natomiast ogloszenie z forum chyba jakies podejrzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 21.07.2007 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Dach zrobiony , nakryty papą - warto było przerabiać .A ludzie co mi go poprawiali ( a w zasadzie ich szef ) porządni fachowcy .Mogę ich z czystym sumieniem polecić innym .Gorsza sprawa z tynkami : przyjechało 3 ludzi ( szef i 2 pomocników ) , popracowali kilka dni , otynkowali salon i kuchnię ( w dodatku niezbyt równo - będę naciągał piaskiem kwarcowym ) , szef się rozchorował - miał iść w maju na bajpasy , przesunął operację na jesień ( chciał jeszcze trochę zarobić ) ,- zwinęli się i wrócili do domu .Znowu szukam tynkarzy .Mam co prawda wstępnie jedną umówioną na przyszły tydzień .Mając jednak przykre doświadczenia na tym nie poprzestaję .Niech przyjadą i zobaczę ich robotę .Tymczasem dogaduję krycie dachówką .A do wykończeniówki też ludzi brak .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 21.07.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Ja mialam ekipe do tynkow z agregatu ale u mnie wody jeszcze nie ma a z beczki to nie jest mozliwe-brak cisnienia.Stad moje poszukiwania tynkarzy.Mialo byc bez kopania studni .Teraz musze i studnie i szambo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 21.07.2007 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 A czy te Twoje tynki z agregatu to gipsowe czy cementowo/wapienne ?Bo jeśli c/w to może mi kontakt do tej ekipy podrzucisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 21.07.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Mialy byc cieple i gipsowe.Zaczynam walke ze studnia i szambem.A 250 m jest woda i kanalizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 21.07.2007 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Ja postanowiłem postawić na tradycyjną trwałość .Jak do tego dojdzie wykończenie piaskiem kwarcowym to gładź będzie prawie jak gipsowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts