Geno 24.11.2006 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Podniosłem o dwa pustaki w uzgodnieniu z kierownikiem budowy i nie żałuję. Bo Cię nie złapali.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 24.11.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Ścianka kolankowa o wys.100cm to pomyłka! To między innymi dlatego zdecydowałam się na projekt indywidualny by poddasze było jak najbardziej funkcjonalne... a można to osiagnąć oddając nasze wizje dot.przyszłego domku w ręce dobrego architekta. Masz wówczas gwarancję, że zachowane zostana proporcje domu, dlatego nie czekaj, ale zaufaj architektowi adaptujacemu twój projekt...a będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 24.11.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Ścianka kolankowa o wys.100cm to pomyłka! To między innymi dlatego zdecydowałam się na projekt indywidualny by poddasze było jak najbardziej funkcjonalne... a można to osiagnąć oddając nasze wizje dot.przyszłego domku w ręce dobrego architekta. Masz wówczas gwarancję, że zachowane zostana proporcje domu, dlatego nie czekaj, ale zaufaj architektowi adaptujacemu twój projekt...a będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 24.11.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Podnieśliśmy- mamy na wysokość 125cm. Zwiększyła nam sie przez to funkcjonalnosc poddasza-przynajmniej w tym miejscu bedzie można łóżko, komodę albo biurko postawić. A tak....powierzchnia zmarnowana. Być moze ktoś kto ma dom o powierzchni uzytkowej 200m i więcej nie czuje takiej potrzeby bo i tak ma dużo miejsca, ale w naszej Zośce już po podniesieniu jest 130m pow.użytk, wiec każde dodatkowe miejsce jest potrzebne . W kazdym razie jestem za podniesieniem ścianki-wszyscy moi budujący znajomi podnosili jesli mieli ja nisko albo wcale i nie żałują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszka 24.11.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 A my nie podnieśliśmy i nie żałuję. Sasiad podniosł o dwa pustaki i dom bardzo stracił na wyglądzie (nie tylko wg mojej opini). Mamy dach dwuspadowy z dwoma lukarnami - zastanawiałam się na jakiej wysokości bedzie zaczynał sie parapet okien w lukarnach? Jeżeli chodzi o funkcjonalność pomieszczeń na poddaszu - to po gnieżdżeniu się na 36 m2 dla mnie wszystko jest super funkcjonalne. A może za bardzo zakochana jestem we własnym domku? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fidel 24.11.2006 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Proponuję podnieść. Geodeta tego nie wnosi na mapę powykonawczą a nadzór budowlany na budowie się nie zjawi jak zrobisz już wszystko. Poza tym do tego skosu jakoś trzeba dojść choćby na kolanach ale czołgać się?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 24.11.2006 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Podniosłem o dwa pustaki w uzgodnieniu z kierownikiem budowy i nie żałuję. Bo Cię nie złapali.... A kto miał mnie łapać. Nadzór budowlany ? Jestem zameldowany i mieszkam w nieodebranym domu na prowizorce budowlanej. Komplet dokumentów do odbioru leży w nadzorze budowlanym od roku i czeka na doniesienie protokołu odbioru przyłącza energrtycznego - wczoraj zostało wykonane. Wniosek jest taki, że nie można wszystkiego się bać bo to paraliżuje skuteczne działanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 24.11.2006 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Podniosłem o dwa pustaki w uzgodnieniu z kierownikiem budowy i nie żałuję. Bo Cię nie złapali.... A kto miał mnie łapać. Nadzór budowlany ? Jestem zameldowany i mieszkam w nieodebranym domu na prowizorce budowlanej. Komplet dokumentów do odbioru leży w nadzorze budowlanym od roku i czeka na doniesienie protokołu odbioru przyłącza energrtycznego - wczoraj zostało wykonane. Wniosek jest taki, że nie można wszystkiego się bać bo to paraliżuje skuteczne działanie. Stwierdzam tylko fakt - jak kto postępuje jego sprawa, jakby Cie podpicował sąsiad... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 24.11.2006 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Nam majster sam podniósł na 90 cm (było 80 cm). Właściwie to mi wisi, bo i tak pokoje na poddaszu były duże. Teraz jest tylko więcej do ogrzania Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 24.11.2006 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Mój głos w dyskusji - nie podnoś ścianki kolankowejpzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 24.11.2006 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Podniosłem, (na etapie adaptacji projektu) o klocek i nie żałuję. Zrobiłbym tak samo jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 24.11.2006 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Zrób jak uważasz.Większość na "nie" ma argument : bo dom będzie źle wyglądał.Pytanie : czy budujesz dla siebie czy dla oczu sąsiada?Dom służy głównie do mieszkania ,dopiero gdzieś tam na końcu aby dobrze wyglądał.Kubatura niewiele się zmieni,bo można sufit obniżyć (płyty GK).A czołganie się przy ścianie nie należy do przyjemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 24.11.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Nie podnoś. Taki trochę inny głos. Przyglądając się gotpwym domom, od razu widać gdzie podniesiona jest ścianka, a gdzie jest wybudowany zgodnie z projektem. Niestety w tym pierwszym przypadku wychodzą niekształtne bryły, którym brakuje lekkości, proporcji i .... po prostu widać, że coś jest z nimi nie tak. Oczywiście pokusa jest, ale z nimi spotykamy się na każdym kroku planowania budowy (czy wystarczy 130 m kw, może 150; czy 2 łazienki to nie za mało, czy 10 cm styr. jest OK). no wiesz projektant nie ma patentu na nieomylność w jakimś biurze projektowym preferowali właśnie wysokie ścianki kolankowe i wszystkie domy wyglądały jakby ktoś przesadził z ich wysokością to jest ciągła walka między estetyką zewnętrzną a funkcjonalnością oczywiście wszystko musi mieć umiar miałem w projekcie 65 , mam 90 i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 24.11.2006 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Zdecydowanie twierdze: Geno nie zna prawa budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 24.11.2006 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Zdecydowanie twierdze: Geno nie zna prawa budowlanego. Tak a może jakiś cytat dla poparcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 25.11.2006 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Hmmm może w końcu głos rozsądku jeżeli chcesz WYGODNIE mieszkać... to zrób tą ściankę na jakieś 3 metry - po prostu dobuduj jeszcze jedno piętro.... i wtedy będzie dopiero wygodnie - bo co to za mieszkanie na strychu...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 25.11.2006 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Twierdzę, że Geno prawo budowlane zna świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 25.11.2006 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Ja musiałbym najpierw zobaczyć projekt domu, aby móc doradzić. Ważne czy dach jest skąplikowany, czy obrys budynku to prostokąt czy może tzn. "L", no i oczywiście co uzyskujemy wewnątrz z pomieszczeń a co tracimy na wyglądzie zewnetrznym.Pamietaj jeednak iż to spora zmiana i wymaga adnotacji projektowej, a to już dodatkowe koszta jeśli masz już pozwolenie na budowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luula 25.11.2006 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Jestem za podniesieniem ścianki kolankowej. Wygląd zew. zależy od bryły budynku. Mam dach kopertowy, z lukarnami - niestety nie podniesiony ,czego żałuję. Natomiast na mojej ulicywy zbudowany jest dom wg. tego samego projektu co mój tylko z podniesioną ścianką o dwa bloczki . Uwierzcie mi różnica wizualna jest niewielka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 25.11.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 A jakby tak ponieść ścianke kolankową do 2,6m. Ale byłoby piknie. Ten niewygodny skos całkowicie by zniknął. Geniusz ? Twierdzę, że Geno prawo budowlane zna świetnie yyyy....znaczy się .....że jak. Zna mówisz ? hmmm Też tak myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts