Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy podnosić ściankę kolankową?

el-ka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ścianka kolankowa o wys.100cm to pomyłka! To między innymi dlatego zdecydowałam się na projekt indywidualny by poddasze było jak najbardziej funkcjonalne... a można to osiagnąć oddając nasze wizje dot.przyszłego domku w ręce dobrego architekta. Masz wówczas gwarancję, że zachowane zostana proporcje domu, dlatego nie czekaj, ale zaufaj architektowi adaptujacemu twój projekt...a będzie dobrze :p :p

Ścianka kolankowa o wys.100cm to pomyłka! To między innymi dlatego zdecydowałam się na projekt indywidualny by poddasze było jak najbardziej funkcjonalne... a można to osiagnąć oddając nasze wizje dot.przyszłego domku w ręce dobrego architekta. Masz wówczas gwarancję, że zachowane zostana proporcje domu, dlatego nie czekaj, ale zaufaj architektowi adaptujacemu twój projekt...a będzie dobrze :p :p

Podnieśliśmy- mamy na wysokość 125cm. Zwiększyła nam sie przez to funkcjonalnosc poddasza-przynajmniej w tym miejscu bedzie można łóżko, komodę albo biurko postawić. A tak....powierzchnia zmarnowana. Być moze ktoś kto ma dom o powierzchni uzytkowej 200m i więcej nie czuje takiej potrzeby bo i tak ma dużo miejsca, ale w naszej Zośce już po podniesieniu jest 130m pow.użytk, wiec każde dodatkowe miejsce jest potrzebne :wink: .

W kazdym razie jestem za podniesieniem ścianki-wszyscy moi budujący znajomi podnosili jesli mieli ja nisko albo wcale i nie żałują.

A my nie podnieśliśmy i nie żałuję. Sasiad podniosł o dwa pustaki i dom bardzo stracił na wyglądzie (nie tylko wg mojej opini). Mamy dach dwuspadowy z dwoma lukarnami - zastanawiałam się na jakiej wysokości bedzie zaczynał sie parapet okien w lukarnach?

Jeżeli chodzi o funkcjonalność pomieszczeń na poddaszu - to po gnieżdżeniu się na 36 m2 dla mnie wszystko jest super funkcjonalne. A może za bardzo zakochana jestem we własnym domku? :wink:

Pozdrawiam

Podniosłem o dwa pustaki w uzgodnieniu z kierownikiem budowy i nie żałuję.

Bo Cię nie złapali....

A kto miał mnie łapać. Nadzór budowlany ? Jestem zameldowany i mieszkam w nieodebranym domu na prowizorce budowlanej. Komplet dokumentów do odbioru leży w nadzorze budowlanym od roku i czeka na doniesienie protokołu odbioru przyłącza energrtycznego - wczoraj zostało wykonane.

Wniosek jest taki, że nie można wszystkiego się bać bo to paraliżuje skuteczne działanie.

Podniosłem o dwa pustaki w uzgodnieniu z kierownikiem budowy i nie żałuję.

Bo Cię nie złapali....

A kto miał mnie łapać. Nadzór budowlany ? Jestem zameldowany i mieszkam w nieodebranym domu na prowizorce budowlanej. Komplet dokumentów do odbioru leży w nadzorze budowlanym od roku i czeka na doniesienie protokołu odbioru przyłącza energrtycznego - wczoraj zostało wykonane.

Wniosek jest taki, że nie można wszystkiego się bać bo to paraliżuje skuteczne działanie.

Stwierdzam tylko fakt - jak kto postępuje jego sprawa, jakby Cie podpicował sąsiad...

Zrób jak uważasz.Większość na "nie" ma argument : bo dom będzie źle wyglądał.

Pytanie : czy budujesz dla siebie czy dla oczu sąsiada?

Dom służy głównie do mieszkania ,dopiero gdzieś tam na końcu aby dobrze wyglądał.Kubatura niewiele się zmieni,bo można sufit obniżyć (płyty GK).A czołganie się przy ścianie nie należy do przyjemności.

Nie podnoś.

Taki trochę inny głos. Przyglądając się gotpwym domom, od razu widać gdzie podniesiona jest ścianka, a gdzie jest wybudowany zgodnie z projektem. Niestety w tym pierwszym przypadku wychodzą niekształtne bryły, którym brakuje lekkości, proporcji i .... po prostu widać, że coś jest z nimi nie tak. Oczywiście pokusa jest, ale z nimi spotykamy się na każdym kroku planowania budowy (czy wystarczy 130 m kw, może 150; czy 2 łazienki to nie za mało, czy 10 cm styr. jest OK).

no wiesz projektant nie ma patentu na nieomylność

w jakimś biurze projektowym preferowali właśnie wysokie ścianki kolankowe i wszystkie domy wyglądały jakby ktoś przesadził z ich wysokością

to jest ciągła walka między estetyką zewnętrzną a funkcjonalnością

oczywiście wszystko musi mieć umiar

miałem w projekcie 65 , mam 90 i jest ok

Ja musiałbym najpierw zobaczyć projekt domu, aby móc doradzić. Ważne czy dach jest skąplikowany, czy obrys budynku to prostokąt czy może tzn. "L", no i oczywiście co uzyskujemy wewnątrz z pomieszczeń a co tracimy na wyglądzie zewnetrznym.

Pamietaj jeednak iż to spora zmiana i wymaga adnotacji projektowej, a to już dodatkowe koszta jeśli masz już pozwolenie na budowe.

Jestem za podniesieniem ścianki kolankowej. Wygląd zew. zależy od bryły budynku. Mam dach kopertowy, z lukarnami - niestety nie podniesiony ,czego żałuję. Natomiast na mojej ulicywy zbudowany jest dom wg. tego samego projektu co mój tylko z podniesioną ścianką o dwa bloczki . Uwierzcie mi różnica wizualna jest niewielka.