Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przewczoraj odpaliłem kominek - rewelacja!!!

johny27

Recommended Posts

Ano

Coś koło 2001 roku kochałem kominki.

Ludzie ... uwielbiałem je. Kupiłem i zainstalowałem mojego Dovre.

Pierwsza zima - palenie bez mieszkania - SUPER

Druga zima - mieszkamy i palimy. W sumie fajnie i jak ładnie.

Wręcz kłótnie kto ma podłożyć do kominka :lol:

Zima 2005-2006

"Ratuj mnie panie od codziennego podkładania, noszenia brudnego drzewa, kurzu itp"

Wizyta u kupców w 2 mioesiące po sprzedaniu mieszkania

"piękny ten kominek...ale jak sobie przypomnę jak trzeba cierpieć żeby palić codziennie...bleee

Podsumowując.

NIGDY WIĘCEJ KOTŁOWNI W SALONIE.

Dodatkowy komin w salonie mam i jak za kilka lat zapomnę to może postawię koze ozdobną. Do palenia 3 dnie w roku. Tak dla zabawy i romantyzmu.

Po zgaszeniu w kominku zima w ciagu kilku godzin dopada domowników

No właśnie... czy to normalne? Raz na jakiś czas jadę na budowę trochę podgrzać dom kominkiem z DGP (fakt że po pracy więc palę ok.2-3 godzin po czym uciekam). Mam wrażenie, że ciepło jest dopóty, dopóki w kominku się pali. Jak tylko przygaśnie to temperatura zaczyna dość mocno spadać - i nie chodzi mi tylko o salon. Podejrzewam, że 2-3 godz. po moim odjeździe temp. w domu wraca do tego co było zanim przyjechałem. Zaczynam się nawet zastanawiać czy w ogóle takie palenie ma sens - jak przyjdą mrozy po -20`C to pewnie nie uda mi się nagrzać domu na tyle, żeby przez 20 godzin (czyli do czasu następnego rozpalenia) utrzymać tam rozsądną temperaturę (czyli powyżej 10`C) :-?.

Do Johny27. Pisząc nie myślałem kogokolwiek obrażać, jesli Cię obraziłem to przepraszam. Niestety mam też kominek czyli "kurna chata"

/ A może nie wiesz co to kurna chata" i dlatego sie obraziłeś/. Oprócz tych przyjemności co opisali już inni dodam jeszcze jeden problem jaki występuje. Przy szczelnych oknach kominek musi mieć zapewniony dopływ powietrza z zewnatrz i to dużo/ rura minimum 150 ale lepiej 200 mm. Inaczej trzeba uchylać popielnik czyli pobiera powietrze z domu powstaje podcisnienie i wentylacja zaczyna pracować odwrotnie i zasysa spaliny z dachu a przyczyna tkwi w niskich kominach jakie są u nas. / W angli znanej z kominków wysokość kominów jest przynajmniej dwukrotnie wyzsza. I tym sposobem cały domek "pachnie czadem". Zycze powodzenia.

zgodze sie z postem jabko - chociaz ja na razie jestem na etapie "klotni kto ma do kominka podlozyc" ;-)

wiem ze nie bedzie lekko z kominkiem bo

- zalatwianie drewna

- ciecie tegoz

- rabanie, szczapowanie

- skladowanie

- noszenie

- wynoszenie popiolu

- czyszczenie kominka

- odkurzanie wokol

to czynnosci wymagajace czasu, sily, checi i umiejetnosci

Gdybym MUSIAL te czynnosci robic CODZIENNIE - szybko obrzydloby mi kominkowanie ...

Ale z drugiej strony - nie wyobrazam sobie mojego domu bez kominka, ktory to (kominek nie dom) jest elementem dekorujacym, urozmaicajacym i tworzacym taka domowa atmosfere gadzetem ...

U mnie kominek jest najwazniejszym sprzetem w domu - wylazi na salon - widac go z kazdego miejsca - fakt ..jest taka troche kurna chata .... ale tak wlasnie chcialem. Inni wola z domu zrobic sterylne apteki czy laboratoria, boli ich kazda ryska na nieskazitelnie gladkim tynku ...to tez maja co chcieli.

Wolny kraj.

(Y)

wbrat,

jakbys napali w domu tak, zeby sie 20 " C zrobilo, to nastepnego dnia -nawet przy - 20"C na zewnatrz - mialbys w miare cieplo lub cieplo (jak dom ocieplony).

Ale jak niewygrzany dom pogrzejesz przez 3 godziny to ....takie grzanie prawie nic nie da.

Nagrzej chalupe to bedziesz mial cieplo ;-)

Y

tak jak pisalem ci juz wczesniej ogrzewanie elektryczne zostanie odpalone przed nastepnma zima - teraz temp w domu spokojnie utrzyma kominek - ma tylko 1 wade - trzeba dokladac do niego srednio co 8-10h drewno....

na dzis moge stwierdzic ze jak tylko pozostana mi checi do utrzymaywania ognia w kominku to wygasze go dopiero po zimie :)

Pomimo nie odparowanej wody technologicznej w pomieszczeniach na poddaszu mam juz ponad 24 stopnie :)

Masz DGP z turbiną? Bo ja mam problem czy do sypialni oddalonej od kominka 5 - 6 metrów dojdzie ciepłe powietrze.

Aga ja mam tez tego Jotula i dgp...najdalsze miejsce cos kolo 5 metrow - dochodzi spokojnie,ale mam najmocniejsza turbine i szersze rury

Do Johny27. Pisząc nie myślałem kogokolwiek obrażać, jesli Cię obraziłem to przepraszam. Niestety mam też kominek czyli "kurna chata"

/ A może nie wiesz co to kurna chata" i dlatego sie obraziłeś/. Oprócz tych przyjemności co opisali już inni dodam jeszcze jeden problem jaki występuje. Przy szczelnych oknach kominek musi mieć zapewniony dopływ powietrza z zewnatrz i to dużo/ rura minimum 150 ale lepiej 200 mm. Inaczej trzeba uchylać popielnik czyli pobiera powietrze z domu powstaje podcisnienie i wentylacja zaczyna pracować odwrotnie i zasysa spaliny z dachu a przyczyna tkwi w niskich kominach jakie są u nas. / W angli znanej z kominków wysokość kominów jest przynajmniej dwukrotnie wyzsza. I tym sposobem cały domek "pachnie czadem". Zycze powodzenia.

To co napisal Jabłko brzmi mi realnie.To co ty piszesz teoretycznie :wink: Wybacz.

Do johny27, jaką powierzchnię ogrzewasz swoim kominkiem? Jaka jest moc tego Jotula - czy największy? Ja też przymierzam się do takiego samego wkładu i szukam wszelkich opinii od ich użytkowników.

Oprócz kominka będę miał też ogrzewanie elektryczne- podłoga akumulacyjna i albo piece akum. albo konwektorki firmy Noirot.

Ciekawi mnie jeszcze ta automatyka sterująca procesem spalania i obrotami turbiny. Możesz coś więcej na ten temat napisać.

Jaka jest średnica rury z powietrzem doprowadzona do tego wkładu?

Miałem wkład Dovre panoramiczny w salonie.

Pipiół raz na tydzień (Przeważnie w sobotę rano)

Jak by nie podkładać raz na jakis czas jakis mały dymek sie przydarzy.

Samo noszenie drewna do salonu - syf.

Po zgaszeniu w kominku zima w ciagu kilku godzin dopada domowników

Generalnie nie polecam.

Jeśli tanie drewno to palic ale nie w salonie. Zamiast kominka piec na drzewo w kotłowni. Efekt ekonomiczny ten sam a salon salonem a nie kotłownią.

Aha

Jak mocno się pali to siedzieć do 3m od kominka nie idzie po pali "po gebie"

Ale wszystkim gościom podobało sie masakrycznie.

Domownikom mniej :lol:

koniecznie opowiedz o tej zimie w domu po 3 godzinach wszystim zwolennikom szkieletowcow i innych takich wynalazkow

jak ktos nie ma w domu bezwladnoscilub lepsza nazwa akumulacjito bedzie mial zime moze i wczesniej niz po 3 godzinkach od wygaszenia w piecu- dla mnie horror- po to jest dom zeby nie czuc sie jak w stodole

i komfort cieplny w postaci ogromnej akumulacji to podstawa dobrych domow

wszystkim lekkom konstrukcjom - a kysz !!!!!!!!!!!!!!!!

Ja mam ten kominek Jotul Panorama - jest super.

Mam rozprowadzenie ciepłego powietrza na cały dom - uwaga grawitacyjne!!!!

Działa znakomicie. Nie potrzeba żadnej dmuchawy!!! Powietrze rozprowadza się bez żadnego problemu nawet do sypialni około 5m od pionu.

I jeszcze jedno palę juz drugi sezon i zadnych zabrudzeń wokół anemostatów. :)

• 2 months później...

johny27 napisał:

Przewczoraj odpaliłem kominek - wkłąd Jotul Panorama J18 - działa rewelacyjnie. DO tego rozprowadzenie i automatyka sterujaca procesem spalania oraz obrotami DGP. Na górze jest już milutko i cieplutko - na dole troszke gorzej bo nie ma jeszcze docelowych drzwi wejsciowych i troszke wiatr hula . Najwazniejsze ze potwierdzila sie glowna zalet automatyki - mozna dokładać do kominka co 8 a nawet 10 godzin - nie pali sie wowczas oczywiscie "zywym" ogniem ale po wygrzaniu domu taki proces palenia wystarczy do podtrzymania temp.

napisz coś więcej na temat tej automatyki procesu spalania i obrotami dgp, jak to działa? Masz reku połączony z dgp?

Jak Ci się sprawuje Jotul po roku użytkowania, ciepło masz w domku, jakieś nowe spostrzeżenia, uwagi.

Jaką powierzchnię ogrzewasz?