Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Druk VZM1 i załączniki - w przypadku budowy niezakończonej mają one oznaczenie VZM1a. Ponadto:

- ksero pozwolenia na budowę

- ksero z dziennika budowy potwierdzające stopień zawansowania prac albo pismo kierownika budowy z opisem zaawansowania budowy.

- kopie faktur

Druk i załączniki trzeba pobrać osobiście z US - nie ma ich w internecie.

SNCF

w elektoracie pis jest jeden pozytyw! jest to gatunek wymierający

Prosze zauważ , że jest to forum merytoryczne i fachowe a nie forum polityczne . Dlatego Twoją sentencję uważam za prowokacyjną , głupią i nie na miejscu .

zastanów się

urzedasy cie zniszcza

polaczki potrafią - nie widzisz co sie dzieje?

wszystkie zwroty i dopłaty to fikcja dla gazet i tv

predzej czy pozniej każą ci oddac 5x tyle!

powiedział co wiedział :evil: albo nie doczytał :evil: A wiesz że są ludzie którzy już dostali zwroty VAT w tym roku :) Ale mam dla Ciebie radę jak nie wierzysz w zwrot to masz rację nie pisz bo za wkład ddo dlugopisu nie zwracają :lol:

zastanów się

urzedasy cie zniszcza

powiedział co wiedział :evil: albo nie doczytał :evil: A wiesz że są ludzie którzy już dostali zwroty VAT w tym roku :) Ale mam dla Ciebie radę jak nie wierzysz w zwrot to masz rację nie pisz bo za wkład ddo dlugopisu nie zwracają :lol:

zastanów się

urzedasy cie zniszcza

Ty chyba w Matrixie żyjesz 8)

zastanów się

urzedasy cie zniszcza

Weź lepiej wyjedź do takiego kraju, gdzie nikt nie płaci podatków, ale w którym jest wszystko czego dusza zapragnie.

Powodzenia!

Jest. Poszukaj w archiwum, było już o tym parę razy.

Nie potrafię szukac na tym forum, dostaję szału. Wpisze dane słowo i wyskakują dziesiątki stron, których przeczytanie zajmie tydzień.

Co powinno zwierać i jak wyglądać pismo od kierownika budowy do US .

Może są gotowe druki wstarczy tylko wydrukować idać do podpisania kier. budowy.proszę oszybką odpowiedż.

Na stronie http://podatki.pl/zwrot/ jest program, ktory troche ulatwi przygotowanie.

Pozdrawiam wszystkich, chcących odzyskac troche swoich pieniedzy.

Juz niedlugo dostane zwrot . :p

To żadna filozofia ze złożeniem odpowiednich dokumentów do US. Trzeba trochę cierpliwości i dokładności w tym co się składa. Najważniejsze to sumienna lektura faktur aby nie domagać się zwrotu za to za co go nie ma lub VAT był np 7% i inny choćby wapno.

Jak uważnie się wypełni dokumenty zwracaja bez problemu.

Opiasnie faktur zajęło mi kilka dni i wypełniłem całkowicie trzy załączniki (te formularze do wpisania faktur). Zwrócili bez problemu bez zakwestionowania choćby jednej pozycji.

Chyba warto się trochę pomęczyć za jakies 10-12 tys. PLN

To żadna filozofia ze złożeniem odpowiednich dokumentów do US. Trzeba trochę cierpliwości i dokładności w tym co się składa. Najważniejsze to sumienna lektura faktur aby nie domagać się zwrotu za to za co go nie ma lub VAT był np 7% i inny choćby wapno.

tak, ja się pomyliłem i wpisałem. poza tym sporo innych wątpliwych pozycji. Skutkowało to 3 godzinnym posiedzeniem w US, ale wszysko poprawiłem i jest dobrze.

Jak uważnie się wypełni dokumenty zwracaja bez problemu.

Opiasnie faktur zajęło mi kilka dni i wypełniłem całkowicie trzy załączniki (te formularze do wpisania faktur). Zwrócili bez problemu bez zakwestionowania choćby jednej pozycji.

Chyba warto się trochę pomęczyć za jakies 10-12 tys. PLN

Kasę odbierzemy jeszcze w tym roku. Wniosek złozyłem we wrześniu. Dziś odbieramy decyzję o zwrocie. Wiem, że zabrzmi to dziwnie, ale mimo wszystko US zadziałał na 5.

Kasa wpłynie zaraz po decyzji, to już kwestia kilku dni. Tak było u mnie.

Ja na szczęście poświęciłem sporo czasu na analizę faktur, korzystałem z elektronicznych formularzy, więc było łatwiej robić ewent poprawki, ale za to w US poszło nadspodziewanie dobrze. Moja wizyta to dosłownie 15 minut.

Należę do tych co mają to już za sobą. Poszło sprawnie jak na ok. 250 faktur. Po wydaniu decyzji kasę odebrałem po kilku dniach. zamierzam w przyszłym roku bawić się w składanie wniosku uzupełniającego no bo przecież budowa dalej trwa.
Co powinno zwierać i jak wyglądać pismo od kierownika budowy do US .

Może są gotowe druki wstarczy tylko wydrukować idać do podpisania kier. budowy.proszę oszybką odpowiedż.

Zrób tabelkę pod nazwą "Stopień zaawansowania budowy"

dopisz swoje imie nazwisko numer działki

a tabelkę zrób tak (można bardziej lub mniej szczegółowo)

1. Roboty ziemne - 100%

2. Fundamenty - ...%

3. Sciany zewnętrzne - ...%

4. Sciany wewnętrzne- ...%

4. Dach konstukcja i pokrycie- ...%

5. Tynki - ...%

6. Okna i drzwi - ...%

7. Instalacja elektryczna - ...%

8. Instalacja co. wod kan - ...%

9. Tynki- ...%

10 Posadzki- ...%

11. Podłogi i okładziny ścienne- ...%

12 Elewacje- ...%

13 Ocieplenie- ...%

14 Roboty zewnętrzne (np. droga, ogrodzenie) - ...%

To wszystko podbija ci z datą kierownik budowy i już.

Składałem już swój wniosek o zwrot vat za remonty - kasy już dawno nie mam. Wniosek rodziców remontowy już jest po wyjaśnieniach w US, no i mój z budowy z ponad 100 fakturami :D - na razie kwitnie w US - ale się uśmiałem jak zobaczyłem minę urzędniczki jak przyjmowała wniosek :o :x :evil:

Ale składać należy i nie ma się co bać - Powodzenia