Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubo?? pod?ogi na gruncie

Becik

Recommended Posts

W planach było 10 cm chudziaka. Ale nasz nowy wspaniały wykonawca przyjechał z zapropononował 7 cm ale za to "mocniejszego" betonu. Mam wrażenie że po prostu jest to kolejna droga na skróty czyli upraszczanie sobie roboty. Czy mam rację? Czy takie rozwiązanie nie wpłynie na pogorszenie izolacyjności cieplnej i przeciwwilgociowej ( mamy wysoki poziom wód gruntowych )?

Twardy beton na wylewke powinien byc zazbrojony siatką, aby nie popekal. Ale zastanow sie, czy w przypadku ewentualnego kucia pdlogi pod jakąs instalacje twardy zazbrojony beton nie bedzie za duzą przeszkodą dla wykonawcow.

Ja zamierzam dac 10 - 12cm B 7,5 lub B 10.

Dziękuję za odpowiedzi, niestety, ile osób, tyle opinii :grin:. Dlatego czekam na więcej bo wciąż nie wiem czy się kłócić czy nie. Wygląda na to że te 7 cm nie jest jakąś straszną profanacją.

Tak dla uściślenia - chodzi nie o wylewkę ( szlichtę ) ale o PODŁOGĘ NA GRUNCIE, czyli na to pójdzie jeszcze izolacja, ew. rury co i wylewka.

Pozdr. B.

Witam,

Nazwami B10, czy B7,5 możemy operować jak ktoś z "gruchy" wleje na posadzki, ale czy byłby ktoś tak miły i wyjaśnił mi jak to wygląda w przełożeniu na betoniarkę (planuje od poniedziałku wylewać ręcznie samodzielnie podłogi). To znaczy jakie proporcje piach-cement.

Juras

Becik, prawdopodobnie zaplanowaliście sobie dokladnie warstwy ulożone na gruncie, tzn ilośc ubitego piachu lub gruzu, żwiru, potem grubość chudziaka, grubość ocieplenia i wylewki końcowej. Jeżeli zmniejszysz grubość pierwszej, musisz więcej posypać piachu lub dać grubsze ocieplenie bo nie połączysz izolacji poziomej wylewek i ścian fundamentowych.

Tłumaczenie poszłoby mi lepiej, gdyby można było "pomachać" rękoma :grin:

Juras, na chudziak dajesz, na betoniarkę 80 litrową pół worka cementu (ok.12kg), piachu (żwiru) do pełna. Na posadzkę cały worek (25kg)i żwir, wody z umiarem (tak, by można to zaciągnąć).

Zaciągasz listwą po wypoziomowanych rurkach lub profilach prostokątnych, ustawiając je na wymaganej wysokości. Powodzenia.