szpclab 23.11.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 A już myślałem, że mam działkę...Podpisałem umową przedwstępną, dałem zadatek i czekałem na podział a tu klops. Dziś dzwoni do mnie sprzedający i mówi, że w gminie chcą od niego opłaty planistycznej. 10% wzrostu wartości nieruchomości. Plan był uchwalony w październiku 2003.Pogooglowałem nieco, ale wciąż mam kilka pytań:- na jaką datę wylicza się wartość nieruchomości? sporządzenia planu czy sprzedaży? (sprzedaż - rozumiem zawarcie ostatecznego aktu notarialnego?).Zrozumiałem, że porównuje się cenę działki o przeznaczeniu jak przed uchwaleniem planu i o przeznaczeniu jak po uchwaleniu. Tylko co z tą datą. (przy galopujących cenach to bardzo dużo zmienia ).- czy opłatę wnosi się od całości działki (ponad 1ha), czy od części sprzedanej? (też bardzo ważne w sumie )- czy można poznać ile to będzie przed sprzedażą? Da się to jakoś ominąć zakładając, że przez te 2 lata i tak się nie będę tam budował? Weźcie mnie pocieszcie, bo szukałem bardzo długo a tu taki klops. A ceny w międzyczasie sobie radośnie pogalopowały do przodu. Nie mówiąc już nic o tym, że co lepsze grunty zajęte. Pozdrawiam,S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emmmma 23.01.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Witam szpclab , jak skończyła się Twoja historia? Mam nadzieję,że wyszedłeś z tego obronną ręką. Podziel sie proszę doświadczeniem. Pzdr, Emmmma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpclab 25.01.2007 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Mam nadzieję wiedzieć na dniach. Zgodziłem się na dopłacenie sprzedającemu kwoty podatku przypadającego na moją działkę. I tak mi się opłaci, bo ceny nieruchomości rosną. Właśnie kończy się podział działek i sprzedający wystąpi do wójta o określenie wielkości tego podatku. Trzymajcie kciuku żeby było jak najmniej! S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w 27.01.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Opłata planistyczna może być pobrana jeżeli działke sprzedaje się 5 lat od zmiany planu zagospodarowania przestrzennego. Jeżeli działka przed zmianą planu była budowlana i obecnie jest działką budowlaną to gmina nie może naliczać takich opłat planistycznych. Opłatę planistyczną gmina może naliczyć jeżeli działka w starym planie zagospodarowania była działką rolną lub rekreacyjną, a po zmianie tereny na których jest położona zostały zaliczone do terenów przeznaczonch do zabudowy mieszkalnej.Dlatego najlepiej sprawdzić, czy działa przed zmianą obecnego planu zagospodarowania była działką budowlaną. Jeżeli dziala była działką budowlaną to nowy plan zagospodarowania nić nie zmienił w jej wartościach zagospodarowania. Czasem gmina może być obciążona przez właściciela za zmianę warunków zabudowy działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w 27.01.2007 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Może sprzedający chce podnieść cenę sprzedaży działki i powołał się na opłatę planistyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpclab 29.01.2007 00:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Może sprzedający chce podnieść cenę sprzedaży działki i powołał się na opłatę planistyczną. Nie, sprzedający jest uczciwy. Wszystko sam załatwia, kontaktuje się, pokazuje dokumenty itd. Poza tym chcę tak skonstruować umowę, żeby ten podatek zapłacić dopiero, gdy go zechcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts