Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ytong czy suporex? z czego budowac i jakie roznice???

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Architekci swoje, majstry swoje. Każda pliszka itd.

Ale mam pytanko:

Czy ktoś z bywalców forum policzył różnicę pomiędzy kosztami budując ścianę 1 warstwową (Ytong) a 2 warstwową (suporex + styropian lub wełna) oczywiście zachowując taka samą wartość oporu cieplnego (izolacyjność ścian)? W budynku z poddaszem użytkowym 130 m2. Strop oczywiście Terriva.

Zastanawia mnie co można zepsuć budując ścianę z Ytonga przy założeniu, że pierwsza warstwa jest położona właściwie. Przecież to jest jak LEGO tylko trochę większe. Może mnie ktoś oświeci?

Temat Ytonga wraca co jakiś czas na forum pod różnymi pretekstami. Staram się wyłapać złe strony tego materiału ale nie spotkałem bezpośredniej opinii, że jest zły bo.... W opowieści typu "słońce prześwitujące między bloczkami" jakoś nie chce mi się wierzyć przy montażu na pióro i wpust.

Pewnie jak wielu innych skończę na suporexie i styropianie, ale coś mnie ciągnie do ściany 1 warstwowej.

Pozdrawiam

Przecież to jest jak LEGO tylko trochę większe

Tyle, że te klocki nie są idealnie równe, trzeba je szasami dociąć, trzeba wylać wieńce, czasem jakieś słupy/belki żelbetowe. I trzeba mież trzeźwych budowlańców, którym chce się faktycznie każdą warstwę przeszlifować, odpylić itp.

Zastanawia mnie co można zepsuć budując ścianę z Ytonga przy założeniu, że pierwsza warstwa jest położona właściwie. Przecież to jest jak LEGO tylko trochę większe. Może mnie ktoś oświeci?

Temat Ytonga wraca co jakiś czas na forum pod różnymi pretekstami. Staram się wyłapać złe strony tego materiału ale nie spotkałem bezpośredniej opinii, że jest zły bo.... W opowieści typu "słońce prześwitujące między bloczkami" jakoś nie chce mi się wierzyć przy montażu na pióro i wpust.

Pozdrawiam

Jak obecnie przeliczam metr mojej ściany 2W to wychodzi mi, że gdybym w marcu zdecydował się na Ytong to wyszło by prawie na to samo. Przy 1W cena robocizny jest deko większa a przy 2W trzeba doliczyć robociznę ocieplaczy. Do tego wszystkiego styropian drożał w tempie zastaszającym a i suporex trochę podskoczył. Jeżeli chodzi o "słońce prześwitujące między bloczkami" to niestety jest to możliwe. Byłem na budowie na której tak żeczywiście było, do tego panowie murarze nie szlifowali każdej warstwy i w niektórych "trudnych" miejscach użyli zwykłej zaprawy. Tak więc możliwości porobienia mostków przez "wykwalifikowaną ekipę" są duże.

samo kupienie towaru na ściane jednowarstwową nie gwarantuje zysków , wiec jeśli sie nie ma sprawdzonej ekipy to lepiej nie ryzykować

zresztą jak wybierałem materiał na ściany to czytałem wiele postów że w ścianie jednowarstwowej jest poprostu zimniej

jakie były tego przyczyny nie wiem , myśle że błędy wykonawcze

chociaż ja zaliczam ytonga do tej samej grupy co panele, saiding,stropy typu teriwa, czyli takie prawie jak.....oryginał

niby mają ułatwiać , być tansze a jednak wyroby tradycyjne coraz mocniej wypierają te wynalazki , i to bez reklamy

takie jest moje zdanie i to niezależnie od tego co ja wybrałem

Gość Kali
Przyłączę się do dyskusji bo mój architekt mi ćwieka zadał.Powiedział,że styropian nie jest materiałem budowlanym a do tego nie wolno nim ocieplać suporexu.Jeżeli już budowaz suporexu to z tego 38 cm ( tylko kto taki ciężar będzie dżwigał ?ekipy nie chcą z niego budować) plus tynk ale jeżeli ktoś się uprze to ocieplać tylko wełną mineralną.I co Wy na to?

Wbrew kpiącym wypowiedzim innych forumowiczów, jest w tym sporo prawdy. I nie chodzi tu o reklamę wełny , ale o właściwości BK, z których wynika że lepiej aby "oddychał", ( bo przy odrobinie pecha może "zakwitnąć" ).

Powracam do tematu bo uwazam ,ze jet o czym pisać.I powiem Wam wiecej widziałam taki domek zbudowany z szarego suporexu obłozonego styropianem.To właśnie ten architekt,którego zbyt wczesnie osądziliście,pokazał mnie ściany.Podnoszono go do góry aby uzyskać dodatkową powierzchnię mieszkalną i uszkodzono tak ocieplenie,że widać było ściany.Wyglądało to tak jakby te bloczki ktoś pokrył szlamem.Od strony kuchni i łazienki były z czarnym dziwnym nalotem z wżerami tego samego koloru w głąb pustaka.Powiecie,że styropian był żle połozony może i tak ale jest dobrze jak tam nie zajrzysz

Gość Kali
no to w końcu te ściany oddychają, czy nie, bo ja już mam w głowie bu... :evil:

szlam :roll:

Oddychają czy nie oddychają - przenoszą wilgoć z miejsc o wyższej temperaturze do miejsc o niższej, czyli z domu na zewnątrz. Para wodna z pomieszczeń dyfunduje przez ścianę z BK na zewnątrz - o ile ściana pomieszczenia nie jest od wewnątrz pokryta czymś izolacyjnym, lecz np. pomalowanym tynkiem.

Jest to tak apropo wada i zaleta BK - zaleta bo ściana "oddycha" ( w rozumieniu : przepuszcza parę wodną ), a wada bo jak ta para nie ma jak wyjść to się wykropli w ścianie.

Dlatego uważam, że jak BK, to 1W albo wełna.

Wiele jest przypadków ( również opisanych na forum), kiedy ktoś odkrył, że pod szczelnie położonym styropianem BK jest mokry lub wręcz kwitnie.

Ja sam buduję z Ytonga 1W i tam , gdzie nie mogę zapewnić ścianie od zewnątrz przewietrzania ( bo kładę w tym miejscu np. szczelną okładzinę elewacyjną), od wewnątrz mam zamiar położyć coś paroizolacyjnego.

Na pewno namawiałbym tych , co mają BK i styropian, żeby zadbali o dobrą wentylację w domu i pociągnęli od wewnątrz folią w płynie najbardziej wilgotne pomieszczenia, takie jak kuchnia czy łazienki.

... Na pewno namawiałbym tych , co mają BK i styropian, żeby zadbali o dobrą wentylację w domu ...

j.w.

lecz nie wystarczy sam wywiew ...

oprócz wywiewu potrzebny nawiew ...

ale cóż ...

na razie panuje moda na szczelne drzwi i okna ... :-?

Powracam do tematu bo uwazam ,ze jet o czym pisać.I powiem Wam wiecej widziałam taki domek zbudowany z szarego suporexu obłozonego styropianem.To właśnie ten architekt,którego zbyt wczesnie osądziliście,pokazał mnie ściany.Podnoszono go do góry aby uzyskać dodatkową powierzchnię mieszkalną i uszkodzono tak ocieplenie,że widać było ściany.Wyglądało to tak jakby te bloczki ktoś pokrył szlamem.Od strony kuchni i łazienki były z czarnym dziwnym nalotem z wżerami tego samego koloru w głąb pustaka.Powiecie,że st yropian był żle połozony może i tak ale jest dobrze jak tam nie zajrzysz
Ciekawe czy podobne procesy zachodzą w ścianach z ceramiki .Może ktoś widział kilkuletnią ścianę z pth odartą ze styropianu ?

Gość Kali
... Para wodna z pomieszczeń dyfunduje przez ścianę z BK na zewnątrz ...

A po co ona tak dyfunduje :roll:

Czżby wilgotnosć na zewnatrz była mniejsza niż wewnątrz :roll:

aru :lol:

Też nie wiem po co. Może w domu jej za gorąco i woli być na chłodzie, bo tam się może skurczyć ? Na pewno ma jednak w nosie wilgotność "na zewnątrz" , bo jest od niej (czasami nawet szczelnie ) odgrodzona styropianem.

Mozliwe.

To przez te ciepło.

Może jak by utrzymywać w domu tą sama temperature co na zewnątrz to "para" by nie wędrowała :roll:

Ale pomińmy parę.

To co się "rozpycha" to rozgrzane powietrze. Dzadostwo chce uciec z domu i w górę i na boki i w dół nawet. Tak mu u nas w domkach niedobrze.

Ale to jak z tymmi grzybkami na Jutongu ? Rosna czy nie?

Gość Kali
Mozliwe.

To przez te ciepło.

Może jak by utrzymywać w domu tą sama temperature co na zewnątrz to "para" by nie wędrowała :roll:

Ale pomińmy parę.

To co się "rozpycha" to rozgrzane powietrze. Dzadostwo chce uciec z domu i w górę i na boki i w dół nawet. Tak mu u nas w domkach niedobrze.

Ale to jak z tymmi grzybkami na Jutongu ? Rosna czy nie?

To cholernie wymagający gatunek . Wymaga szczelnej pokrywy polistyrenowej z jednej strony i ciągłego podlewania ciepłą wodą od drugiej. Inaczej nie wyrośnie. A i nawet wtedy efekt nie jest gwarantowany.

Podsumowując:

Jak dobra ekipa to Ytong jednowarstwowo - szybko,sucho,estetycznie.

Jak ekipa niesprawdzona - dwuwarstwowo - biały suporeks i wełna lub styropian i dywagacje - oddycha,nieoddycha.

Mój szwagier ma Ytonga 1W 36,5 - w domu ciepło zimą i chłodno latem jednym słowem sympatycznie,żadnej skraplającej się pary w 1.sezonie ( wentylacja grawitacyjna ).Dlatego ja też buduję z Ytonga 36,5.Jeśli wpadnę w histerię zawsze dla spokoju mogę docieplić.

W opowieści typu "słońce prześwitujące między bloczkami"

no nie!!!

tego jeszcze nie slyszalam-genialne

to juz zupelni antyytongowcy musza wymyslac takie brednie

nie slyszalam o zadnych zlych cechach tego materialu-oprocz tego ze starasza ekipa...ze musi byc kompetenta wykwalifikowana ect

a to tez ponoc g/....no prawda bo ytong/silka ma swoich szkoleniowcow ktorzy przyjezdzaja prezentuja material i jak to sie robi i wlasciwie kazda ekipa, ktora nigdy z tym materialem nie miala do czynienia/a takich juz naprawde malo/ po krotkiej prezenatcji stawia dom jak ta lala.

Nam tez mieszaja w glowach-ale ostatecznie bedziemy wlasnie stawiac z ytonga.

nie ma zadnego skraplania sie na scianach wody jest super przepuszczalnosc ect-wlasciwie same plusy slyszalam na temat tego materialu. A wczoraj uslyszalam ostateczna ktora mnie wybila z wszelkich rozterek-na punkcie ekip/bo tylko takowe mialam w stosunku do ytonga/ ze ekipa naprawde musi sie przylozyc zeby spier....c budowe z niego. Takze chyba nie ma co przesadzac

a jest co najmniej 2xszybciej estetyczniej i zdrowiej/ nie ma watpliwosci czy para osadza sie na styropianie czy nie? w ogolnym rozrachunku wychodzi to tyle co sciana z suporiku-