Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ytong czy suporex? z czego budowac i jakie roznice???

Recommended Posts

ja jeszcze przed przeczytaniem tego watku slyszalam w skladzie jak facet mowil ze ocieplenie styropianem po 15stu latach i tak trzeba zmieniac-nic nie mowil o jakims szlamie pod, ale twirdzil ze styropian mniej wiecej traci swoje wlasciwiosci w takim+- czasie

A ja mieszkam w bloku z wielkiej płyty ocieplonej styropianem jeszcze w głębokim PRL-u, styropian wisi sobie tak już 20 lat bez kołkowania bo wtedy tego jeszcze nie znali, bez kleju bo klej ukradli jeszcze przed ocieplaniem i wszystko to trzyma się chyba tylko dzięki twojemu gdybaniu. I dodam jeszcze tylko że podczas wymiany okien pod styropianem nie było żadnego zauważalnego gołym okiem szlamu, czy innego paskudztwa.

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja jeszcze przed przeczytaniem tego watku slyszalam w skladzie jak facet mowil ze ocieplenie styropianem po 15stu latach i tak trzeba zmieniac-nic nie mowil o jakims szlamie pod, ale twirdzil ze styropian mniej wiecej traci swoje wlasciwiosci w takim+- czasie

A ja mieszkam w bloku z wielkiej płyty ocieplonej styropianem jeszcze w głębokim PRL-u, styropian wisi sobie tak już 20 lat bez kołkowania bo wtedy tego jeszcze nie znali, bez kleju bo klej ukradli jeszcze przed ocieplaniem i wszystko to trzyma się chyba tylko dzięki twojemu gdybaniu. I dodam jeszcze tylko że podczas wymiany okien pod styropianem nie było żadnego zauważalnego gołym okiem szlamu, czy innego paskudztwa.

Prawie 20 lat (dwadzieścia) temu ocieplano warstwą styropianu od zewnatrz?

Pierwsze słyszę - no chyba że ewenement w Łodzi.

• 2 weeks później...

Witam kto mi poda informację jaka w ostatecznym rozrachunku jest różnica w kosztach murowania YTONGIEM a SUPOREXEM .Gdzies czytałem że sam SUPOREX jest tani ale w ostatecznym rozrachunku m2 sciany z S. jest (oczywiscie po ociepleniu,wraz z dodatkowo z tym związaną robocizną) podobna do Y. w technologi jednowarstwowej (czyli bez ocieplania) . Czy to jest prawda czy kit ? .Proszę o informację bo mam na oku ekipę sprawdzoną w budowaniu z Y. ale nie wiem czy i jesli tak to o ile więcej zapłacę za Y bloczki (może ująć to procentowo) .Ewentualna duża różnica w cenie przekona mnie jednak do budowy z SUPOREXU .Dzięki z góry za odpowiedzi

PS przez pomyłkę rozpocząłem na forum niepotrzebnie nowy temat o takiej samej tresci jak wyżej , sorry za zasmiecanie :roll: