Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Kolejny raz poruszę temat parkietu. Śledzę wątki dotyczące jego kupowania, układania, lakierowania i uzytkowania, ale widzę dużą rozbieżność pomiędzy wypowiedziami forumowiczów. Dlatego zakładam oddzielny wątek i proszę o porady osób obeznanych z fachem parkieciarza.

1. Klimat w pomieszczeniu pod parkiet - kiedy najlepiej ukladac parkiet. Zimą? Latem? Grzać pomieszczenie? Wietrzyć? jakie warunki sprobowac osiagnąc dla najlepszego efektu?

2. Kupno parkietu - kupowac w przeddzien kladzenia klepek? kupować i trzymac na miejscu przez kilka tygodni? W folii czy bez?

3. Lezakowanie parkietu - po ulozeniu parkietu ile nalezy odczekac przed cyklinowaniem i lakierowaniem? mozna "uzytkowac" taki parkiet przed ostatecznym cyklinowaniem/lakierowaniem? tzn chodzic, biegac, lezec itp :) jaki "mikroklimat utrzymywac podczas lezakowania? Grzac, wietrzyc, chlodzic nawilzac?

4. Lakierowanie i cyklinowanie: ile warstw nakladac lakieru do mieszkania uzytkowanego w warunkach domowych? jak szybko mozna nakladac kolejne warstwy? Czy podczas lakierowanie nalezy wietrzyc pomieszczenie, ogrzewac albo i wylaczyc ogrzewanie? Jak szybko lakier uzyska parametry pozwalajace na jego uzytkowanie (wniesienie mebelkow i rodziny:)

5. Jak pielegnowac lakierowana podloge... klasyczny mop? chyba odpada, wiec na sucho tylko odkurzac? No i jakie parametry utrzymywac zeby nie pojawily sie szpary, gorki i inne takie...

Uff... sporo tego, ale sa to watpliwosc ktore mnie gnebia od dlugiego czasu i jakos nigdzie nie moge doszukac sie jednoznacznej wykladni... Takze forumowi parkieciarze... prosba... odniescie sie do powyzszych zapytan, jesli znajdziecie chwilke :) Z gory dziekuje ;)

https://forum.murator.pl/topic/66599-teoria-parkietu/

Hmmmm.

Generalne zasady maja jedną wadę: są zbyt ogólne. Dlatego proste odpowiedzi na Twoje pytania spowodują Twoje następne pytania, odpowiedzi-pytania, odpowiedzi-pytania, itp., itd. :(

Psychicznie nie jestem jeszcze gotowy na pisanie książki o parkieciarstwie: :lol: uważam, że moja wiedza jest zdecydowanie zbym mała. Ale może za 10 lat... . Wtedy Ci podrzucę jeden egzemplarz: mam nadzieję, że zdążę na czas. :wink:

P.S.

A teraz poważnie.

Napisz dokładnie o jakiej podłodze drewnianej myślisz, jak i gdzie ułożonej, jaki efekt chcesz uzyskać, itp. Wtedy łatwiej doradzić coś co Ciebie interesuje a nie parkieciarski bełkot w stylu:

"...Pierwszą warstwę lakieru nakładamy pędzlem zgodnie z kierunkiem usłojenia. Wydajność lakieru w warstwie to 40-70 g/m2. Czemu taka rozbieżność? Zależy od rodzaju włosia w pędzlu, sposobu zwilżania pędzla i sposobu rozprowadzania lakieru. Możemy lakierować podłogę pędzlem półsuchym (czyli rozcieramy maksymalnie lakier po podłodze) albo mocno zwilżonym (lakier wrecz kapie z pędzla)... itd." :wink:

https://forum.murator.pl/topic/66599-teoria-parkietu/#findComment-1471743

Na większość pytać powinien odpowiedzieć parkieciarz.

Ale dla porządku.

Parkiet należy układać przy wilgotności podłoża poniże 2% i najlepiej jeżeli pomiar zrobiony będzie metodą chemiczną.

Wilgotnośc powietrza nie powinna być mniejsza niż 40% i to niezależnie czy układamy czy eksploatujemy. Nie jest wskazane specjalne zwiększenie wilgotności na czas układania. Generalnie powinny to być warunki w jakich będzie podłoga eksploatoawna.

Parkiet powinien być zafoliowany i mieć wilgotność ok8% w czasie układania. Nie należy go rozpakowywać z folii i stosować kwarantanny.

Jeżeli deseczki są duże np. zbliżone wielkością do paneli podłogowych stosować klej dwuskładnikowy.

Lakier wg upodobać. Obecnie stosuje się ekologiczne lakiery na bazie poliuretanu, które nie pachną specjalnie.

W zależności od drzewa na ogłó too 34 warstwy nakładane wałkiem

Podłoga po ułożeniu powinna leżeć ok 2-3 tyg. Dopiero po tym czasie można przystąpić do cyklinowania.

Pielęgnacja tak zalakierowanej podłogi to odkurzacz lub szczotka i mop wilgotny.

Można też parkiet zaolejować ale to inna para kaloszy.

Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety.

https://forum.murator.pl/topic/66599-teoria-parkietu/#findComment-1471747

no wiec odpowiadam boorgowi:

podloga drewniana - jesion jasny plus dab. Parkiet ukladany z malych klepek - 300x43, ukladany w nowo oddawanym mieszkaniu. Roboty mokre (kafle fugi itp) zakoncza sie za kilka dni, parkiet chce ukladac ok. 2 tygodnie od ich zakonczenia. Podlogi wylewane byly w lipcu, wiec powinny byc suche wystarczajaco. Efekt jaki chcialbym uzyskac to podloga "lustro" - polysk w pelni :)

Ja wiem ze to parkieciarz ktory bedzie mi ukladal powinien mi takie rady dawac, ale co kilka glosow to nie jeden... poza tym skoro sie nie znam to moze mi nawciskac kitu, a tak to juz lizne troche tematu :)

Jeszcze raz dzieki za odzew.

A co do ksiazki o sztuce parkieciarstwa: podac Ci adres na ktory wyslesz w przyszlosci ? :))

https://forum.murator.pl/topic/66599-teoria-parkietu/#findComment-1471860

Pomyśl o wykończeniu lakierem na mat - to oczywiście sugestia. Każdy ma inny gust, mnie się podoba właśnie mat. Poz tym matowe podłogi uchodzą za najbardziej eleganckie.

Dwa tygodnie po ułożeniu płytek może być za mało na obniżenie wilgotności podłoża. Płytkarze często moczą podłogi przy cięciu itp. Konieczna próba karbidowa jak chcesz mieć trwalą klepkę.

https://forum.murator.pl/topic/66599-teoria-parkietu/#findComment-1471934

Witam.

Kolejny raz poruszę temat parkietu. Śledzę wątki dotyczące jego kupowania, układania, lakierowania i uzytkowania, ale widzę dużą rozbieżność pomiędzy wypowiedziami forumowiczów. Dlatego zakładam oddzielny wątek i proszę o porady osób obeznanych z fachem parkieciarza.

1. Klimat w pomieszczeniu pod parkiet - kiedy najlepiej ukladac parkiet. Zimą? Latem? Grzać pomieszczenie? Wietrzyć? jakie warunki sprobowac osiagnąc dla najlepszego efektu?

2. Kupno parkietu - kupowac w przeddzien kladzenia klepek? kupować i trzymac na miejscu przez kilka tygodni? W folii czy bez?

3. Lezakowanie parkietu - po ulozeniu parkietu ile nalezy odczekac przed cyklinowaniem i lakierowaniem? mozna "uzytkowac" taki parkiet przed ostatecznym cyklinowaniem/lakierowaniem? tzn chodzic, biegac, lezec itp :) jaki "mikroklimat utrzymywac podczas lezakowania? Grzac, wietrzyc, chlodzic nawilzac?

4. Lakierowanie i cyklinowanie: ile warstw nakladac lakieru do mieszkania uzytkowanego w warunkach domowych? jak szybko mozna nakladac kolejne warstwy? Czy podczas lakierowanie nalezy wietrzyc pomieszczenie, ogrzewac albo i wylaczyc ogrzewanie? Jak szybko lakier uzyska parametry pozwalajace na jego uzytkowanie (wniesienie mebelkow i rodziny:)

5. Jak pielegnowac lakierowana podloge... klasyczny mop? chyba odpada, wiec na sucho tylko odkurzac? No i jakie parametry utrzymywac zeby nie pojawily sie szpary, gorki i inne takie...

Uff... sporo tego, ale sa to watpliwosc ktore mnie gnebia od dlugiego czasu i jakos nigdzie nie moge doszukac sie jednoznacznej wykladni... Takze forumowi parkieciarze... prosba... odniescie sie do powyzszych zapytan, jesli znajdziecie chwilke :) Z gory dziekuje ;)

1. Ja układałem sam i do tego osobiście w sierpniu 2005.

2. Kupiłem, odczekałem parę dni i........ . zacząłem układać. Parkiet był w folii, wilgotność parkietu ca 10 %.

3. Po ułożeniu parkiet czekał na cyklinowanie 6 tygodni. - cały wrzesień + pół października tak sobie zażyczył fachman od cykliniarki. W połowie września automatyka c.o. zaczęła sezon grzewczy. W ubiegłym roku wrzesień był chłodniejszy niż ten w 2006. Po ułozeniu parkietu chodziłem po nim na drugi dzień. Oczywiście bez szaleństw w stylu mecz w piłkę nożną z dzieciakami.

4.Lakierowanie - to robił cykliniarz. Ja nie cierpię malowania - to po pierwsze, a po drugie on dobrał lakier, więc się na nim znał i on go położył na parkiet. Na podłodze jest podkład + dwie warstwy lakieru. Lakier Berger-Seidle, Aqua-Seal EcoGold halbmatt - satine, jedno składnikowy (1-component - stało napisanena nalepce). Podkład - kapon. Zero sezonowania po malowaniu bo toż ci on ECO (lakier).

5. Jak pielegnowac lakierowaną podloge ? - taki płaski mop viledy + woda + pronto do drewna.

Parkiet jest po roku użytkowania. Żadnych szpar, żadnego łódkowania itp. Oczywiście jest już trochę porysowany (pies), ale to w końcu podłoga użytkowa, a nie muzeum . Jak trzeba będzie to się go kiedyś przecyklinuje i pomaluje znowu.

Wilgotność w domu utrzymuje się obecnie w okolicy 50 %,

temperatura 22 st. C.

https://forum.murator.pl/topic/66599-teoria-parkietu/#findComment-1472034