Gość M@riusz_Radom 23.11.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Ja rozumiem żałobę, ale nie oszukujmy się, za tydzień mało kto będzie o tym pamiętał, z wyjątkiem rodzin tragicznie zmarłych Górników, a teraz doświadczamy niemalże "narodowej" histerii na punkcie Halemby... W ciągu dnia średnio 15 osób traci życie na drogach i jakoś nikt nie robi z tego powodu większych akcji i nie "wygasza" kolorów na portalach. PS: Proszę na mnie nie naskakiwać bo to jest moja opinia i mam do niej prawo ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 23.11.2006 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 ........... a teraz doświadczamy niemalże "narodowej" histerii na punkcie Halemby... ............... ... to nie "histeria" ... to "żałoba narodowa" ... chyba mylisz pojęcia pzdr ps - to moja opinia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 23.11.2006 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Im więcej krzyczą tym więcej w tym sztuczności, chyba,że ja mam aleksytymię.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 23.11.2006 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Chef Paul - ja odbieram to już jako histerię, bo co stacja to Halemba, co radio to Halebma, co gazeta to Halemba - konserwy się boje otwierać .. Z całym szacynkiem dla poległych Górników, ale dla mnie większą tragedią jest to, że identyczna ilość osób ginie dzień w dzień na polskich drogach a mimo wszystko nikt nie ogłasza z tego powodu żałoby narodowej. A wkurzony jestem tym bardziej, iż w Radomiu odwołano debatę kandydatów na prezydenta miasta z powodu - uwaga - wydarzeń w Halembie. A dla mnie duzo wazniejsze od tragedii rodzin gornikow - nie calego polskiego spoleczenstwa ale wlasnie tylko i wyłącznie rodzin poległych - jest to, kto bedzie sie staral o wlasciwy rozwoj mojego Miasta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 23.11.2006 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Bardzo mnie przygnębia myśl o Halembie, o tym zwłaszcza, że dzisiejszy dzień jest w gruncie rzeczy tylko jednym z wielu w tej kopalni i w innych. Że będą nadal ludzie, którzy takie ryzyko będą podejmować za kilkaset złotych miesięcznie. Mam powody lubić i cenić Ślązaków. Wiem też, że tam gdzie prawie każda rodzina co dzień żegna kogoś wychodzącego do pracy na dole - żałoba jest szczerze powszechna. Ale też zaczynam mieć poczucie przesady. Mam poczucie kolejnego wykorzystywania tragedii do innych celów. I podobnie jak wiele osób - im bardziej natarczywie ten temat powraca w ogólnopolskich mediach, tym bardziej myślę o tych innych, którzy tracą bliskich i zostają całkiem sami, całkiem bezbronni, całkiem bez środków. O tych, którzy tracą pojedyńczo. Dla których nikt nie znajdzie psychologa, nie mówiąc o pomocy materialnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 23.11.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 też mi się wydaje, że znaleźli sobie temat na sezon ogórkowy. Ci wścibscy dziennikarze, grobowe tony, raz po raz pokazywane te same zdjęcia. Jak tabloidy, żerujące na współczuciu ludzi. a potem zapomną o biecanej pomocy. Tak jak było z ludźmi poszkodowanymi po zawaleniu sie hali. eH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lawio 23.11.2006 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Już wcześniej chciałam napisać coś w tym właśnie temacie, powstrzymałam się jednak. Teraz powstrzymuję się jedynie przed słowami, które cisną mi się na usta.... w zamian za to zapytam tylko... Mariusz, czy byłeś kiedykolwiek tam, na dole?? Ja byłam... I wiem, że za ten 1000 zł nie byłbyś tam nawet minuty!!! Nie mówiąc o poświęceniu własnego tyłka i bytu lub niebytu własnej rodziny!!! Nie napiszę nic więcej, bo myślę, że skoro dla Ciebie od ludzkich tragedii ważniejsza jest debata przedwyborcza, to i tak nie zrozumiesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 23.11.2006 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 ... hmmm ... częściowo macie rację ... (przypomina mnie to trochę tragedię w Katowicach) ... dla mnie jednak ważna jest "uczciwość intencji" pzdr ps - akurat dziś ... pogrzeb najbliższej osoby, w rodzinie mego przyjaciela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 23.11.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 w zamian za to zapytam tylko... Mariusz, czy byłeś kiedykolwiek tam, na dole?? Ja byłam... I wiem, że za ten 1000 zł nie byłbyś tam nawet minuty!!! Nie, nie byłem. Ich tam też nikt nie wyganiał i siłą ich tam nie zapędzono. Każdy człowiek ma wolną wolę pokierowania własnym życiem a więc i zawodem jaki będzie wykonywał. Mam znajomego, który jako płetwonurek musi wyciągać topielców, których często "coś" trzyma pod wodą i kilkanaście dni. Widziałaś kiedyś zwłoki po takim "nawodnieniu" ? Ja widziałem. I czy uważasz, że kolega ma pracę mniej stresującą i niebezpieczną niż Górnik? A płace mają podobne.... Także argument uważam za chybiony. Nie napiszę nic więcej, bo myślę, że skoro dla Ciebie od ludzkich tragedii ważniejsza jest debata przedwyborcza, to i tak nie zrozumiesz... Z tego rozumiem, że Ty codziennie przed snem sklepiesz ze 3 zdrowaśki za tych co w dniu dzisiejszym zginęli na drogach ? Jeśli nie, to wstydź się za to co napisałaś.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 23.11.2006 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 nie wypowiem sie na temat tej tragedii -bo kazdy to przezywa to na swój sposób ale wczoraj to oberwało sie mojej córci i jej kolezance od babci ,że żałoba,górnicy zgineli a one tancza-trenuja kroki do czegos tam.ńiestety jeszcze mieszkamy razem ale chyba niewinne dziecko nie moze miec żałoby po kazdym obcym człowieku -przepraszam jak kogos uraziłam ale taka mi sie mysl właśnie nasuneła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lawio 23.11.2006 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 wiesz... nie wiedziałam, że dzisiaj się uśmiechnę... Dziękuję Ci za ten uśmiech... Z porównaniem trafiłeś... bez chybienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 23.11.2006 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Mariusz@radom, hipokrytą to Ty nie jesteś, przesadnie taktowny też nie Myślę, że wiele osób myśli podobnie (nie zawsze tak bez ogródek), ale gryzą się w język, bo "manie racji" jest racją jakby mniejszą niż ból żałoby. Nawet jeśli żałoba jest poniekąd "nakręcona" na wyrost. Myślę, że dużo zdrowego rozsądku jest w tym o czym pisze Miraśka. Bo to prawda, że gdybyśmy chcieli własnym życiem usznować wszystkich, którzy odeszli tragicznie, to w dobie massmediów nie mielibyśmy pięciu minut przerwy. Prawie czterdziestomilionowy naród nie mógłby wogóle funkcjonować. Mnie wciąż razi, że nadawanie narodowego wymiaru tym wydarzeniom, tak naprawdę w niczym nie pomaga osobom w nie uwikłanym, czasem wręcz szkodzi, a jest tylko załatwianiem innych interesów. Z czego zwykłe parcie na oglądalność mediów - jest jeszcze najmniejszym złem. Dlatego cieszę, że ten wątek wogóle zaistniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 23.11.2006 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 ... niewinne dziecko nie moze miec żałoby po kazdym obcym człowieku... Jeżeli jest żałoba ogólnonarodowa, to dziecku coś przy okazji też można wyjaśnić. W końcu należy do tego samego Narodu (tak mniemam). Niekoniecznie zaraz ma się dziecku obrywać, ale kilka słów... niech się uczy tożsamości, i że świat to nie tylko kucyki Pony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lawio 23.11.2006 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Mam wrażenie, że budujecie nie tylko domy... ale i mury w swoich sercach... Pewna przesada jest tutaj widoczna, nie kwestionuję... ale może właśnie tak czasami trzeba... Docenić, co w życiu jest ważne... PS. Mariusz.. Zdrowaśki zmówię, bądź pewien, ale za to, by Radom miał prezydenta Ci godnego... Byś nie musiał się wstydzić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 23.11.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 a potem zapomną o biecanej pomocy. Tak jak było z ludźmi poszkodowanymi po zawaleniu sie hali. eH To samo chciałem napisać. Pan Prezydent, Pan Premier, Panowie Świta. Im więcej krzyczą tym więcej w tym sztuczności, chyba,że ja mam aleksytymię.... Ano właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 23.11.2006 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 a potem zapomną o biecanej pomocy. Tak jak było z ludźmi poszkodowanymi po zawaleniu sie hali. eH To samo chciałem napisać. Pan Prezydent, Pan Premier, Panowie Świta. Czas antenowy ma swoją wartość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 23.11.2006 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Jeżeli jest żałoba ogólnonarodowa, to dziecku coś przy okazji też można wyjaśnić. W końcu należy do tego samego Narodu (tak mniemam). Ech, znowu powiem brutalną prawdę : czy potrafi mi ktoś wyjaśnić JAKIE straty poniósł naród polski przy okazji tej tragedii ? Oprocz tego, że 21 podatników odeszło z tego świata ? Co takiego się wydarzyło, że CAŁY naród musi się okryć żałobą ? Jeszcze raz powtórzę - to tragedia tylko i wyłącznie najbliższych tych, którzy polegli. Nie wydaje mi się, ba jestem tego w 100% pewien, że przy okazji nagłego zgonu kogoś z naszych rodzin owi ludzie nie okrywali się żałobą taką, jaką się nam serwuje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 23.11.2006 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 PS. Mariusz.. Zdrowaśki zmówię, bądź pewien, ale za to, by Radom miał prezydenta Ci godnego... Byś nie musiał się wstydzić! A za tych co codziennie giną nie ? A za modlitwy w intencji dobrego Prezydenta miasta dziękuję, od kilku lat nie mieliśmy jakiegoś specjalnego szczęścia do Prezydentów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lawio 23.11.2006 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 No cóż Mariusz... Jeśli wybiorą takiego, o jakim piszę, to niestety... zła passa dla Radomia nadal będzie trwać!! WiolaPS. To mój ostatni post w tym wątku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 23.11.2006 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 To świetnie Bo jak widzę nie potrafisz odróżnić współczucia od OBOWIĄZKOWEJ żałoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts