Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolory ZEŻARŁO ??

Gość M@riusz_Radom

Recommended Posts

Mysle ze zaloba ktora nam sie "narzuca" to nie jest narzucanie typowej zaloby jako stanu emocjonalnego po stracie bliskiej osoby.

Odbieram to jako propozycje czasu przemyslen, zastanowienia sie nad zyciem ludzkim, nad tym jakie jest kruche i jakie niebezpieczenstwa niesie kazdy dzien.

Nad tym jak wazny jest szacunek dla czlowieka, dla jego pracy, szacunek , ktory powinnismy sobie okazywac o kazdej porze dnia, bo za minute moze juz nas nie byc.

Nad tym jak czlowiek potrafi narazac wlasne zycie aby ratowac innych.

To nas laczy.

A tragedi ludzkich jest owszem wiele - czy to na drogach, w szpitalach , pod ziemia, na ziemi ... i wlasnie czas takiej zaloby przypomina nam o tym.

• Odpowiedzi 213
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... niewinne dziecko nie moze miec żałoby po kazdym obcym człowieku...

Jeżeli jest żałoba ogólnonarodowa, to dziecku coś przy okazji też można wyjaśnić. W końcu należy do tego samego Narodu (tak mniemam). Niekoniecznie zaraz ma się dziecku obrywać, ale kilka słów... niech się uczy tożsamości, i że świat to nie tylko kucyki Pony.

ucze dzieci odpowiednio reagować i zachowywac sie stosownie do sytuacji -to chyba była bardzie spontaniczna reakcja na zachowanie babci :lol: jesli była bym w domu to bym zareagowała ale w inny sposób i bardziej dzisiaj niz wczoraj :cry:

Gość M@riusz_Radom
A tragedi ludzkich jest owszem wiele - czy to na drogach, w szpitalach , pod ziemia, na ziemi ... i wlasnie czas takiej zaloby przypomina nam o tym.

Wiele racji jest w tym co napisałaś, niemniej irytuje mnie wynoszenie tragedii dotykającej Górników od setek innych które rozgrywają się wokół nas. Że mają ciężką pracę ? A czy ktoś z nas może powiedzieć, że ma lekką ?

Że mają ciężką pracę ? A czy ktoś z nas może powiedzieć, że ma lekką ?

No i tu przesadziłeś. Nie wiem czym się zajmujesz - ale przypuszczam, że w każdej minucie pracy nie grozi Ci tąpnięcie albo wybuch, w którym możesz zginąć. Ci ludzie pracują ogromnie ciężko.

Myślę, że już się mocno zagolopowałeś w swojej teorii i po prostu przegiąłeś pałe - jeśli nigdy nie wydobywałeś węgla - to wybacz - ale gów.no wiesz o ich pracy.

Ja wiem równie niewiele, ale jestem w stanie uszanować tragiczną śmierć w pracy ludzi, którzy kopią węgiel do mojej elektrowni również.

Źle zrobiłamjedząc pizzę przed przeczytaniem tego tematu. Po prostu nie rozumiem.....

Nie chcesz mieć tej żałoby? To jej nie musisz mieć. Sraj na to i zrób dziś sobie huczą popijawę- to bardzo proste - ale nie obrażaj ludzi, których już nie ma .

Brak kolorków zaburza Twoje poczucie estetyki ? Biedactwo... no doprawdy nie wiem co powiedzieć ....

ja mam lekka ...

a w porownaniu z gornikami to juz wogole , az wstyd ....

i naprawde zupelnie nie rozumiem czemu przeszkadza ze forum stalo sie szaro- czarne... nie rozumiem czemu okreslasz to mianem histerii :-?

to symbol, gest... malenki drobizag - nie majacy znaczenia dla rodzin, dla ich tragedii itp.... ale jednak coś (moze malutko) oznaczajacy i symbolizujacy ...

jakas nitke porozumienia, wspolczucia ... nie wiem... o tym ze nie jestesmy zupelnie obojetni...

To jest az tak drazniace????? :o

Ja powiem tak

uważam że praca górnika jest b ciężka i niebezpieczna,

rodzinom zmarłych górników współczuję bardzo z całego serca,

żałoba narodową rozumiem,

ale ...

... jak slysze w kazdej stacji radiowej debaty, dyskusje na ten temat i porady jak poradzic sobie z tragedia i w ogóle i żałobne dżingle co 5 min... to pewien niesmak czuje ...

Gość M@riusz_Radom
No i tu przesadziłeś. Nie wiem czym się zajmujesz - ale przypuszczam, że w każdej minucie pracy nie grozi Ci tąpnięcie albo wybuch, w którym możesz zginąć. Ci ludzie pracują ogromnie ciężko.

I z tego powodu mam nosić, czy jak to robią niektórzy, również na tym forum OBNOSIĆ się z żałobą ? Nie przesadzasz ? Zesłali ich do tych kopalni za karę ? Skoro się zdecydowali na ten zawód to wiedzieli jakie niebezpieczeństwa się z tym wiążą. Przywileje również ..

Tak, brzydzi mnie obnoszenie się żałobą... Pewnie równie silny ból targał Tobą kiedy zginął ostatnio "tylko" JEDEN z górników wydobywając węgiel na "dzikim" wyrobisku . W czym jego śmierć była "gorsza" od tej co zginęli w Halembie ? Płakałaś po nim i zapalałaś świeczki na forum ? Zmieniano z tego powodu kolory na "żałobne" ?

Czy różniła się tylko tym, że żarłoczne sepy z radia, gazet i TV nie wywęszyły w tym sposobu na zwiększenie oglądalności ? Że nie przyjechał premier czy prezydent ?

Zresztą trudno żeby tego nie zrobił mając doskonałą możliwość do "kreowania" się ..

PS: Smacznego

ale ...

... jak slysze w kazdej stacji radiowej debaty, dyskusje na ten temat i porady jak poradzic sobie z tragedia i w ogóle i żałobne dżingle co 5 min... to pewien niesmak czuje ...

a to to sie zgodze :-? , mnie dodatkowo wk...ja dziennikarzyny latajace z mikrofonem jak kot z pecherzem i wytukajace tem mikrofony komu popadnie i filmujacy zaplakane twarze...

:( :( :(

Dziś słucham stacji w której cały czas leci muzyczka. Może nie metal, ale dla mnie OK.

Natomiast obrażanie tych ludzi to juz przegięcie pały i nie wiem jakim trzeba być człowiekiem, żeby formułować tego typu poglądy.....

Już wcześniej chciałam napisać coś w tym właśnie temacie, powstrzymałam się jednak. Teraz powstrzymuję się jedynie przed słowami, które cisną mi się na usta....

w zamian za to zapytam tylko... Mariusz, czy byłeś kiedykolwiek tam, na dole?? Ja byłam... I wiem, że za ten 1000 zł nie byłbyś tam nawet minuty!!! Nie mówiąc o poświęceniu własnego tyłka i bytu lub niebytu własnej rodziny!!!

Nie napiszę nic więcej, bo myślę, że skoro dla Ciebie od ludzkich tragedii ważniejsza jest debata przedwyborcza, to i tak nie zrozumiesz...

Też byłem w kopalni.

To jedno z najbardziej przytłaczających i brudnych miejsc pracy.

Mimo liberalnych poglądów na gospodarkę muszę przyznac ze ludzie którzy chcą aby pracować pod ziemią 35 lat do emerytury i zarabiać 2tyś zł są albo wybitnie głupi albo kopalnie na oczy nie widzieli.

Gość M@riusz_Radom
to symbol, gest... malenki drobizag - nie majacy znaczenia dla rodzin, dla ich tragedii itp.... ale jednak coś (moze malutko) oznaczajacy i symbolizujacy ...

jakas nitke porozumienia, wspolczucia ... nie wiem... o tym ze nie jestesmy zupelnie obojetni...To jest az tak drazniace????? :o

Drażniąca jest cała otoczka towarzysząca temu nieszczęściu. Bo tak należy to nawać, robienie z nieszczęścia i tragedii rodzin poległych Górników "żałoby" NARODOWEJ to cyrk na kółkach. Czy w czasach, kiedy były czarne serie wypadków autokarowych, gdzie ginęło sporo ludzi, robiono podobne akcje ?

Rozumiem, odszedł człowiek szczególnie zasłużony dla narodu, człowiek, który w jakiś sposób odegrał rolę w życiu narodu - ogłaszajmy żałobę narodową, ale na litość boską nie szafujmy tak tym na prawo i lewo !

Gość M@riusz_Radom
Natomiast obrażanie tych ludzi to juz przegięcie pały i nie wiem jakim trzeba być człowiekiem, żeby formułować tego typu poglądy.....

Imputujesz. Nikt nikogo nie obraża, co najwyżej nie ulega zbiorowej histerii. Jak ochłoniesz to możemy wrócić do dyskusji.

TU PRZESADZIŁEŚ

Możesz się odnosić do cytatów ? Jakim prawem oceniasz ich pracę ?

Uważam, że tydzień na przodku by Ci wystarczył.

Kończę tą głupią rozmowę, bo widzę, że nic nie kumasz.

Gość M@riusz_Radom

TU PRZESADZIŁEŚ

Ochłoniesz to porozmawiamy. Oceniałem ich pracę ? Napisałem, że nikt jej do nich siłą nie zapędził, nie zesłano ich do tych kopalni za karę.

Owszem, napisałem że mają ciężką pracę, czy tu też minąłem się z prawdą ?

Coś Ci przyćmiło zdrowy rozsądek i ograniczyło możliwość czytania ze zrozumieniem ?

Ochłoń proszę i wróc do tego wątku później, wtedy kiedy będziesz mogła podjąć dyskusję bez ZBĘDNYCH emocji.

TU PRZESADZIŁEŚ

Ochłoniesz to porozmawiamy. Oceniałem ich pracę ? Napisałem, że nikt jej do nich siłą nie zapędził, nie zesłano ich do tych kopalni za karę.

Owszem, napisałem że mają ciężką pracę, czy tu też minąłem się z prawdą ?

Coś Ci przyćmiło zdrowy rozsądek i ograniczyło możliwość czytania ze zrozumieniem ?

Ochłoń proszę i wróc do tego wątku później, wtedy kiedy będziesz mogła podjąć dyskusję bez ZBĘDNYCH emocji.

A jakie Ty masz pojęcie o ich pracy ? Masz cięższą ? JA MOGE POWIEDZIEĆ, ŻE MAM LEKKĄ - porównując z ich pracą - LEŻĘ CAŁY DZIEŃ DO GÓRY...............

Nie dawaj mi dobrych rad - TO MOJA OPINIA I MAM DO NIEJ PRAWO (cytat z Ciebie) więc zastanów się może nad sobą a mnie możesz pominąć w rozważaniach. Dziękuję.

Z mojego punktu widzenia wyglada tak: wczoraj kiedy włączyłam TV wściekłam sie widząc scene, kiedy ktoś informuje jakąś kobiete i chyba jej córkę o czymś. One zalewają sie łzami i przytulaja sie. A przy tym dziennikarze - jak hieny z aparatami fotograficznymi. Pchali się, żeby jak najlepsze zdjęcie robić.

Paskudne, nieczule, okropne :-?

(nota bene wczoraj to zdjecie było na pierwszej stronie Dziennika Polskiego)

Ja też nie lubię gry pozorów, banalnych słów, sztucznej żałoby. I te wywiady z byle kim, byle co...byle na temat. Albo o koło tematu.

Ale ta tragedia...naprawdę mnie dotkneła.

Może dlatego, że mam rodzinę na śląsku, górników- jednego nawet w tej kopalni.

Mój kuzyn jest ratownikiem - wiem jak to wygląda od wewnątrz (tj z opisu, nie osobiście :wink: ) i to jest naprawdę harówa!

Bardzo nie spodobało mi się to co Mariusz napisał o ich pracy- ża sami ją sobie wybrali.

Zrozum, to jest inne środowisko. Ludzie, którzy niejednokrotnie potrafią tylko to! Nie mogliby być urzędnikami czy nauczycielami.

Są górnikami z dziada pradziada. To jest nie tylko praca, ale też filozofia życia.

To trzeba zrozumieć i uszanować.

A żałoba narodowa?

Nie drażni mnie. To tylko symbol, znak solidarności.

Może dla ich rodzin wazny. Może dzieki temu jakas tam żona poczuje sie odrobinę lepiej - bo po jej męzu smuci sie cały kraj.

Rozumiem, odszedł człowiek szczególnie zasłużony dla narodu, człowiek, który w jakiś sposób odegrał rolę w życiu narodu - ogłaszajmy żałobę narodową, ale na litość boską nie szafujmy tak tym na prawo i lewo !

tu chyba duze znaczenie miala liczba ofiar... w jednym momencie, w sposob wyjatkowo paskudny (i z tego co sie podaje wyslanych bezmyslnie lub wrecz z premedytacja w bardzo niebezpieczne miejsce zeby ratowac jakis b. cenny sprzet)

dla mnie ogloszenie zaloby w takim przypadku ... NIE JEST SZAFOWANIEM!!! :evil:

Hmmm a od ilu osob zarzadzil bys zalobe? :-? 23 to za malo?

wiec ??? 100? 200? 10000? :-? :-? :-?

Bo - pierwsze slysze zeby do oglaszania zaloby - byly wyznaczone tylko takie kryteria o jakich Ty piszesz :o

Powiem szczerze - nie rozumiem cie kompletnie :-?

Ok - tez mnie draznia krzykacze w Tv, nasi przywodcy robiacy "szopke" z tej tragedi... ale nie musze tego ogladac , mozge sobie sama tam cos pomyslec i jakos przezyc to na swoj sposob , lub tez - jesli uznam ze mam to wszystko gdzies - wogole sie odciac od tego, wylaczyc tv, radio , nie przeczytac dzisiejszej gazety. I nawet sekundy zadumy nie poswiecic dla tamtych ludzi. Mialabym prawo....

Ale robilabym to po cichu i nie afiszujac sie... bo po co? :-?

Ale dla mnie Ty w tym momencie tez robisz szopke :-? , tylko w druga strone - demonstracyjne i glosne wypinanie sie... takie oglaszanie antyzaloby .... bo sie szum zrobil...

Gość M@riusz_Radom

A jakie Ty masz pojęcie o ich pracy ? Masz cięższą ? JA MOGE POWIEDZIEĆ, ŻE MAM LEKKĄ - porównując z ich pracą - LEŻĘ CAŁY DZIEŃ DO GÓRY...............

Nadal nie rozumiesz, czy rodzaj wykonywanej pracy czyni tfu tfu tfu, odpukać 100 razy w niemalowane, Twoją śmierć bardziej przygnębiającą niż człowieka zamiatającego ulice ? Czy dla rodziny zamiatacza ulic będzie ulgą w cierpieniu to, że zmarł oto zwykły zamiatacz ulic a nie górnik, policjant, strażak ? Czy będziesz miała odwagę pójść do takiej rodziny i spróbować im pomóc mówiąc w te słowa : pocieszcie się, że on był tylko zamiataczem a nie górnikiem ! ?

Skończmy wreszcie z demonizowaniem pracy górników !! Większe ryzyko śmierci podczas wykonywanej pracy mają choćby kierowcy zawodowi !!

Nie dawaj mi dobrych rad - TO MOJA OPINIA I MAM DO NIEJ PRAWO (cytat z Ciebie) więc zastanów się może nad sobą a mnie możesz pominąć w rozważaniach. Dziękuję.

Muszę, bo coś Ci przyćmiło zdrowy roządek, gdzie Twoje trzeźwe podejście do życia i umiejętność doradzania w tzw "trudnych" sprawach ? A skoro rościsz sobie prawo do zachowania własnego zdania to czemu naskakujesz na mnie obierając mi przy tym prawo do własnego poglądu na problem ? :)